V001 / IJS

Slika

Doc. dr. Simon Čopar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in doc. dr. Uroš Tkalec z Odseka za fiziko trdne snovi Instituta "Jožef Stefan" sta v sodelovanju s korejskimi raziskovalci pod vodstvom Dong Ki Yoona v reviji ACS Central Science objavila članek o kontroliranem tvorjenju kiralnih domen v geometrijsko ograjenih liotropnih tekočih kristalih. Avtorji so pokazali, da lahko s primernim ravnovesjem med elastičnimi deformacijami orientacijskega reda in anizotropno interakcijo molekul z ograjujočimi površinami ustvarijo makroskopsko velika območja levo- oziroma desno-sučnih domen, ki jih zlahka razlikujejo s polarizirano svetlobo. Delo predstavlja pomemben korak k uporabi kiralnih struktur iz nekiralnih tekoče kristalnih molekul na vodni osnovi, saj vključuje eksperimentalni prikaz in teoretično razlago pojavov. Članek je izpostavljen tudi na naslovnici novembrske izdaje revije in pospremljen s strokovnim komentarjem Olega Lavrentovicha s Kent State University.

Slika

Tudi letos bo v okviru Evropske noči raziskovalcev konzorcij partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut "Jožef Stefan", Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije pripravil vrsto aktivnosti, ki bodo v petek, 27. novembra 2020, potekale preko spleta. Zvrstilo se bo 80 dogodkov z različnih področij in institucij z različnimi sogovorniki. Že ob pol osmih zjutraj se bo z dogodkom Za dobro jutro nekaj o zgodovini Bistre in basni za otroke predstavil Tehniški muzej. V popoldanskem delu se bodo v dogodke vključili tudi sodelavci Instituta "Jožef Stefan". Dr. Matjaž Humar bo govoril o živih laserjih, Mimoza Naseska o superprevodnosti, na reaktorju nas bodo popeljali na Virtualni sprehod po raziskovalnem jedrskem reaktorju TRIGA, dr. Marko Bračko in dr. Andrej Gorišek bosta razkrila, kako lahko vidimo osnovne delce, koordinatorica dogodkov dr. Melita Tramšek pa bo dogajanje zaokrožila s Šolo ekperimentalne kemije. Poglejte si natančen program in se prijavite. Vabljeni!

Slika

12. in 13. novembra 2020 je potekal uvodni sestanek projekta MAGNELIQ "A magneto-electric liquid – To sense better". Projekt sta pridobila Odsek za sintezo materialov in Odsek za kompleksne snovi Instituta "Jožef Stefan" pod vodstvom prof. dr. Darje Lisjak (koordinatorka) in doc. dr. Alenke Mertelj. Namen projekta je s kombinacijo eksperimentalnih raziskav s teoretičnim modeliranjem razviti še neobstoječo snov – magneto-električno tekočino. Uporabnost te tekočine bodo pokazali z razvojem novih brezstičnih senzorskih tehnologij, npr. miniaturni optični senzorji električnega/magnetnega polja ter brezžični senzor sile v prostetiki. Projekt koordinira Institut "Jožef Stefan", sodelujejo pa še Institute of Physics of the Czech Academy of Sciences (Češka Republika), Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto Officina dei Materiali (Italija), Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Slovenija) ter visokotehnološko majhno podjetje Prensilia SRL (Italija). Skupna vrednost štiriletnega projekta je 2.992.755 EUR, od tega je delež Instituta "Jožef Stefan" 973.695 EUR.

Slika

Raziskovalci Tome Eftimov, Gorjan Popovski, Urban Škvorc, Gašper Petelin, Rok Hribar in Peter Korošec z Odseka za računalniške sisteme Instituta "Jožef Stefan" so se v okviru konferenc Genetic and Evolutionary Computation Conference (GECCO 2020) in 16th International Conference on Parallel Program Solving from Nature (PPSN 2020) udeležili tekmovanja Open Optimization Competition 2020. Tekmovanje je vsebovalo dva dela: izboljšanje zmogljivosti optimizacijskih algoritmov in nove ideje ter prispevki k eksperimentalnim postopkom. Ekipa raziskovalcev Instituta "Jožef Stefan" je doprinesla k uporabnosti orodja IOHprofiler na področju mer zmogljivosti, statistike in vizualizacije podatkov. Na podlagi recenzijskih ocen konferenčnih prispevkov na GECCO 2020, ki so tudi del podoktorskega projekta Mr-BEC, financiranega s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, je ekipa z Instituta "Jožef Stefan" na tekmovanju zasedla prvo mesto.

Slika

Vlada Republike Slovenije je na seji dne 12. novembra 2020 dala soglasje k imenovanju prof. dr. Boštjana Zalarja za direktorja Instituta "Jožef Stefan" za mandatno dobo petih let. Boštjan Zalar bo mandat nastopil 1. decembra 2020. Na mestu direktorja bo nasledil prof. dr. Jadrana Lenarčiča, ki je inštitut vodil od leta 2005 in ga po izteku treh mandatov 2. julija vodil kot vršilec dolžnosti. Vlada je namreč Jadranu Lenarčiču, ki se za nov mandat ni potegoval, junija na željo Upravnega odbora podaljšala mandat kot vršilcu dolžnosti, saj je bila glede na razmere zaradi epidemije novega koronavirusa to za inštitut najrazumnejša možnost. Boštjan Zalar je doktor fizike, doktoriral je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Na Institutu "Jožef Stefan" je zaposlen na Odseku za fiziko trdne snovi in je redni profesor za področje fizike materialov na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. Prof. dr. Boštjanu Zalarju iskreno čestitamo, prof. dr. Jadranu Lenarčiču pa se zahvaljujemo za odlično vodenje inštituta in mu želimo veliko uspeha tudi v prihodnje.

Slika

Na prireditvi preko videokonferenčnega sistema so 5. novembra 2020 podelili Blinčeve nagrade za leto 2020 za raziskovalno in strokovno delo na področju fizike. Blinčevo nagrado za fizike na začetku kariere je prejel izr. prof. dr. Jernej Fesel Kamenik za odmevne raziskave na področju fizike osnovnih delcev, predvsem na področju fizike težkih kvarkov in leptonov in na področju interakcije temne snovi z delci Standardnega modela. Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke na področju fizike je prejel prof. dr. Giovanni De Ninno za raziskovalno delo na področju koherentnega prenosa vrtilne količine svetlobe na elektron, objavljeno v reviji Nature Photonics. Blinčevo nagrado za življenjsko delo je prejel prof. dr. Danilo Zavrtanik. Znanstveno delovanje prof. dr. Danila Zavrtanika vsebuje vsaj tri široka področja: vrhunsko raziskovanje na področju eksperimentalne fizike visokih energij, usmerjenost v mednarodno sodelovanje in raziskovanje v globalno konkurenčnem znanstvenem okolju, ter pedagoško delo in organizacijo visokošolskega študija. Čestitamo!

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike