V001 / IJS

Slika

Skupina ATLAS, v kateri že 20 let delujejo znanstveniki z IJS in FMF, je v ponedeljkovi izdaji revije Nature Physics objavila dokaze za sipanje svetlobe na svetlobi - članek. Čeprav je foton kot kvant svetlobe nevtralen, je interakcija med fotoni mogoča preko kvantne elektrodinamike. Proces je ostal skrit dolga desetletja, ker dosegljiva električna polja niso bila dovolj močna. Šele pri trkih svinčevih ionov v nadgrajenem LHC je postalo relativistično ojačeno polje v okolici ionov dovolj močno, da smo lahko zaznali interakcijo med pripadajočimi fotoni. ATLAS je prečesal 4 milijarde trkov in našel 13 kandidatov za sipanje fotonov. Dogodki so zares spektakularni, saj v detektorju razen dveh fotonskih pljuskov v kalorimetru ni prav ničesar. Rezultat ima signifikanco 4,4 standardne deviacije, kar ga uvršča med dokaze; manjkajočih 0,6 do odkritja si obetamo pridobiti konec letošnjega leta.

Slika

Sodelavci Instituta »Jožef Stefan« in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani Martin Klanjšek, Andrej Zorko, Rok Žitko, Jernej Mravlje, Zvonko Jagličić, Peter Prelovšek, Dragan Mihailović in Denis Arčon so v članku, objavljenem v prestižni reviji Nature Physics, poročali o odkritju kvantne spinske tekočine v plastovitem kristalu TaS2. S tem so razrešili skrivnost magnetnega stanja v tem pomembnem modelskem sistemu, ki je begala raziskovalce že več kot 40 let. Pri tem stanju je še posebej zanimivo to, da kaže prepletenost na daljavo - z drugimi besedami, je makroskopsko kvantno stanje, podobno kot superprevodnost. To odkritje odpira povsem nove priložnosti za razumevanje tega enigmatičnega magnetnega stanja in za razvoj novih kvantnih tehnologij.

Slika

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so konec julija predstavili spletno aplikacijo za prepoznavanje in informiranje o virusih hepatitisa HEP-Y. Aplikacija je bila razvita v okviru študentskega projekta, pri katerem sta kot pedagoška mentorja sodelovala sodelavca Odseka za inteligentne sisteme Instituta »Jožef Stefan« Anton Gradišek in Matjaž Gams. Z uporabo vprašalnika na strani hep-y.mf.uni-lj.si lahko izveste, ali ste bili morda izpostavljeni okužbi in ali je smiselno testiranje pri zdravniku, pri čemer je treba vedeti, da so hepatitisi ozdravljivi. Na strani najdete tudi podrobne informacije o hepatitisih in nasvete za preventivo. Poznamo več vrst hepatitisov, ki se lahko prenašajo z okuženo hrano, ob tetovažah in pirsingih, pa tudi s spolnimi stiki.

Slika

Urška Gabor z Odseka za raziskave sodobnih materialov je s prispevkom “Formation mechanism of PLD-derived Pb(Mg1/3 Nb2/3O3) - PbTiO3 thin films” zmagala na tekmovanju najboljših mladih raziskovalcev Evropskega društva za keramiko. V predavanju je opisala rezultate svojega doktorskega dela, ki prinaša nova, originalna spoznanja na področju sinteze in lastnosti piezoelektričnih tankih plasti na atomskem nivoju za elektronske naprave naslednjih generacij. Tekmovanje je potekalo v okviru 15th International Conference & Exhibition of the European Ceramic Society od julija v Budimpešti na Madžarskem. Letošnjega tekmovanja, ki je bilo organizirano že 10-krat, se je udeležilo 20 predstavnikov članic ECerS, zmaga Urške Gabor pa je prva za Slovenijo do sedaj.

Slika

Predstavitev rezultatov raziskave, ki jo je vodil dr. Aleš Lapanje iz Odseka za znanosti o okolju Instituta "Jožef Stefan", na največjem mikrobiološkem kongresu združenj evropskih mikrobioloških društev FEMS, je bila nagrajena v kategoriji mladih znanstvenikov. V sodelovanju z dr. Janom Zrimcem z Univerze na Primorskem sta pokazala vplive strukturnih lastnosti DNA na medvrstni prenos genov pri bakterijah. S fizikalnimi lastnostmi DNA v nekodiranih predelih sta napovedala odsek DNA, ki se prenese na druge bakterije, ter nabor novih gostiteljev teh genov. Postopek omogoča izbiro ustreznih kombinacij antibiotikov, ki ne povečujejo prenosa odpornosti med bakterijami. S tem postopkom bi lahko močno zmanjšali pojav novih bakterijskih sevov, ki so odporni proti antibiotikom, kar je sicer velik problem in izziv na področju javnega zdravja.

Slika

V organizaciji Instituta “Jožef Stefan” in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani poteka v Cankarjevem domu v Ljubljani od 17. do 21. julija mednarodna konferenca Liquids 2017. To je v tem letu največji svetovni dogodek na temo znanosti tekočin. Na konferenci sodeluje več kot 650 strokovnjakov z največjih svetovnih raziskovalnih organizacij, ki se ukvarjajo s tekočinami, penami, polimeri, koloidi, stekli, aktivnimi sistemi in biomateriali. Na konferenci bosta podeljeni prestižni nagradi znanstvenikoma največjega svetovnega formata, »Liquid Matter Prize« prof. Jacobu Kleinu (Weizmann Institute of Science, Izrael) in »predavanje Pierre-Gilles de Gennes« prof. Raminu Golestanianu (University of Oxford, VB). Organizacijskemu odboru predseduje prof. dr. Igor Muševič, vodja Odseka za fiziko trdne snovi Instituta “Jožef Stefan”.

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike