V001 / IJS

Slika

V torek, 16. maja 2017 je v Veliki predavalnici IJS potekala delavnica z naslovom: Priložnosti v Obzorju 2020: LEIT - Nanotechnologies, advanced materials, advanced manufacturing and processing, and biotechnology (NMBP). Na dogodku je ga. Doroteja Zlobec, nacionalna kontaktna oseba za NMBP (MIZŠ) udeležence seznanila z aktualnim dogajanjem na področju Nanotechnologies, advanced materials, advanced manufacturing and processing, and biotechnology in temami za prihodnji delovni program, ki je tik pred dokončno potrditvijo. Izkušnje s pridobivanjem projekta NMBP je z udeleženci delil prof. dr. Janez Štrancar, sodelavec odseka F5, ki je partner na aktualnem projektu SmartNanoTox (Smart tools for gauging nano hazards). Delavnico je organizirala Komisija direktorja za podporo pri pridobivanju projektov EU.

Slika

Prof. dr. Dragan Mihailović, vodja Odseka za kompleksne snovi Instituta »Jožef Stefan«, je na razpisu evropskega raziskovalnega sveta (ERC) pridobil ERC »Proof of concept« projekt, namenjen razvijanju komercialnega koncepta raziskovalnih odkritij. Cilj projekta (pri pripravi prijave je sodeloval CTT) z naslovom Ultrahitri gostotno valovni spomin za kvantno računalništvo je raziskati potencialno uporabo novo odkritega pojava v kvantnih elektronskih materialih za pomnilniško tehnologijo, ki bi omogočala izjemno visoke hitrosti in nizko porabo energije. Pridobljena sredstva bodo omogočila ugotavljanje izvedljivosti pomnilniških naprav v okviru ultrahitrega nizkotemperaturnega kvantnega računalništva, definiranje pomembnih nerešenih tehničnih vprašanj za izvajanje ter oceno časovnega okvira za širšo komercialno uporabo. Projekt se bo izvajal na Institutu »Jožef Stefan« in Centru odličnosti Nanocenter.

Slika

Institut "Jožef Stefan" in Belgijski jedrski raziskovalni center (SCK-CEN) sta 10. maja 2017 podpisala Memorandum o sodelovanju med tema dvema institucijama. Namen tega podpisa je poglobitev že vzpostavljenega sodelovanja na področju reaktorske fizike in jedrske tehnike z izmenjavo tehničnih informacij in gradiv, inženirjev in strokovnjakov, možnosti za izobraževanje in s sodelovanjem na posameznih posebnih projektih katere koli od podpisnic. Prvi projekt z naslovom razvoj in validacija programskega paketa za izračun negotovosti SANDY se bo v sklopu sporazuma začel izvajati že junija 2017. Skrbnika sporazuma sta dr. Jan Wagemans, vodja odseka za jedrske meritve na strani SCK-CEN ter doc. dr. Luka Snoj, vodja odseka za reaktorsko fiziko, na strani IJS.

Slika

V Makedoniji so proglasili najboljšega mladega raziskovalca do 30 let za leto 2016. Izbran je bil Hristian Gjoreski, ki deluje na Odseku za inteligentne sisteme Instituta “Jožef Stefan” pod mentorstvom vodje prof. dr. Matjaža Gamsa. Priznanje je podelil predsednik Makedonije prof. dr. Gjorge Ivanov, ki je v svojem govoru z izjemnim spoštovanjem pozdravil vse kandidate za naziv, s katerim želijo prispevati k spodbujanju mladih k znanstvenemu delu. Visoki dosežkov kandidatov po besedah predsednika Ivanova potrjujejo velik potencial mladih makedonskih znanstvenikov. Hristian Gjoreski, sodelavec Instituta “Jožef Stefan”, deluje na področju umetne inteligence in išče rešitve na področju zdravstva in športa. In prav ta, t. i. človeška razsežnost znanstvenega dela, je tako pomembna pri delu dr. Gjoreska.

Slika

Direktor Instituta »Jožef Stefan« prof. dr. Jadran Lenarčič, direktor Kemijskega inštituta prof. dr. Gregor Anderluh in direktor Arnesa mag. Marko Bonač so 26. aprila 2017 v prostorih Kemijskega inštituta slovesno podpisali pismo o nameri za sodelovanje v Slovenskem superračunalniškem omrežju SLING. Tako so formalizirali sodelovanje na področju porazdeljenih visokozmogljivih računskih kapacitet za znanost in raziskave v Sloveniji, ki na osnovi več desetletne tradicije pod tem imenom poteka že od leta 2009. Pričakujemo, da se bo s tem korakom že doslej zelo dejavno sodelovanje ustanov v Sloveniji na tem področju še okrepilo, še bolj pa si bomo tudi prizadevali za mednarodno vključevanje ter sodelovanje, opozarjali na pomen superračunalniške infrastrukture ter spodbujali njeno uporabo.

Slika

Po uspešni predstavitvi na lanski Automatici v Münchnu letos raziskovalci Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko Instituta "Jožef Stefan" Timotej Gašpar, Martin Bem in Robert Bevec predstavljajo rezultate projekta ReconCell (Rekonfigurabilna robotska celica za hitro postavitev nalog sestavljanja v majhnih in srednje velikih podjetjih) iz Obzorja 2020 na največjem industrijskem sejmu na svetu, ki konec aprila poteka v Hannovru v Nemčiji. Na sejmu predstavljajo novo rešitev za robotizirano sestavljanje ohišij za avtomobilske luči, ki so jo razvili v sodelovanju s slovenskim podjetjem Elvez. Posebna odlika rešitve je, da lahko z avtomatsko rekonfiguracijo v isti celici sestavijo več različnih ohišij. Prvi dan sejma si je njihovo razstavno mesto ogledal tudi evropski komisar Günther Oettinger.

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike