Slika

Sodelavci Odseka za znanosti o okolju Instituta »Jožef Stefan« so v soavtorstvu v Nature Scientific Data objavili članek o raziskavah vsebnosti živega srebra v Sredozemskem morju v zadnjih štiridesetih letih. Na tem območju so namreč rudarjenje živega srebra in podmorski vulkani povečali koncentracijo živega srebra v bioti, kar je raziskovalce spodbudilo k še natančnejšemu spremljanju vplivov onesnaževanja. Mercury concentrations in biota in the Mediterranean Sea, a compilation of 40 years of surveys predstavlja obstoječo strokovno literaturo in zbirke podatkov o koncentraciji živega srebra v morski flori in favni v Sredozemlju in povzema rezultate 24.465 zapisov iz 539 virov, ki so sedaj vključeni v podatkovno bazo M2B za živo srebro v bioti Sredozemskega morja. M2B baza poleg izmerjenih rezultatov prikazuje tudi trende glede na meje WHO in EU, hkrati pa je namenjena podpori izvajanja Konvencije Minamata o živem srebru.

Slika

Na Institutu »Jožef Stefan« se je s slovesno podelitvijo nagrad 11. oktobra 2019 končala 22. mednarodna multikonferenca Informacijska družba 2019. Informacijska limona, nagrada za najslabši dosežek na področju informacijske družbe, je bila podeljena za E-zdravje. Informacijska jagoda za najboljši dosežek je bila podeljena mobilni aplikaciji »Veš, kaj ješ?!«, ki so jo s ciljem potrošnikom ponuditi hitro, preprosto in razumljivo informacijo o hranilni sestavi živila razvili Inštitut za nutricionistiko, Institut `Jožef Stefan´ in Zveza potrošnikov Slovenije. Nagrado za tekoče dosežke so prejeli sodelavci Odseka za inteligentne sisteme Instituta »Jožef Stefan« za zmagovalno serijo nastopov na mednarodnih tekmovanjih, nagrado za življenjsko delo pa je letos prejel prof. dr. Marjan Mernik s Fakultete za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Mariboru.

Slika

Florence Ferrari, francoska veleposlanica v Sloveniji, je v četrtek, 3. oktobra 2019, direktorju Instituta »Jožef Stefan« prof. dr. Jadranu Lenarčiču podelila odlikovanje vitez nacionalnega reda za zasluge Francoske republike. Slovesnost je potekala v prostorih francoske rezidence v Ljubljani, v prisotnosti ministra za izobraževanje, znanost in šport g. Jerneja Pikala in osebnosti iz akademskega znanstvenega in umetniškega sveta. Jadran Lenarčič je kot znanstvenik in direktor Instituta »Jožef Stefan« odigral pomembno vlogo pri spodbujanju francosko-slovenskih odnosov. Institut s svojimi francoskimi partnerji sodeluje v številnih multi lateralnih in bilateralnih projektih. S tem odlikovanjem Republika Francija izraža hvaležnost in spoštovanje dr. Lenarčiču za njegovo delovanje in zavzetost pri poglabljanju prijateljskih odnosov med Francijo in Slovenijo.

Slika

Od 30. septembra do 4. oktobra 2019 je na Gospodarskem razstavišču v organizaciji Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Instituta »Jožef Stefan« potekala mednarodna konferenca Beauty 2019. Več kot 80 udeležencev in predavateljev s celega sveta je prisluhnilo predavanjem, ki so v ospredje postavila morebitne signale procesov izven Standardnega modela osnovnih interakcij med delci, t.i. Novo fiziko. Med eksperimentalnimi rezultati prednjačita eksperimenta LHCb na Velikem hadronskem trkalniku ter Belle II, ki pričenja z zajemanjem podatkov v Tsukubi na Japonskem. Več prispevkov na konferenci so predstavili sodelavci Odseka za teoretično fiziko, zelo odmevni pa so bili tudi eksperimentalni rezultati mednarodnih raziskovalnih skupin Belle in Belle II, pri katerih sodelujejo sodelavci Odseka za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev.

Slika

Dr. Matej Kanduč z Odseka za teoretično fiziko Instituta "Jožef Stefan" je z raziskovalci iz Južne Koreje, Španije in Nemčije objavil članek Aqueous Nanoclusters Govern Ion Partitioning in Dense Polymer Membranes v reviji ACS Nano, v katerem so s pomočjo molekulskih simulacij analizirali vedenje nabitih molekul v gostem termoodzivnem hidrogelu. Eksperimentalno je znano, da se nekatere nabite molekule presenetljivo močno absorbirajo v pretežno hidrofobne gele, kar pa je v nasprotju z znanimi teorijami. V omenjenem članku so raziskovalci pokazali, da je ključnega pomena za visoko absorpcijo polariziran ovoj vodnih molekul, ki se tvori okoli molekule in tako močno poveča njeno solvatacijo. Razumevanje in kontrola absorpcije ciljnih molekul je ključnega pomena pri razvoju sodobnih mehkih funkcionalnih materialov, kot so denimo nanorektorji in sistemi za doziranje zdravil.

Slika

Genuine Technologies d.o.o., odcepljeno podjetje Instituta “Jožef Stefan”, je za svoj na licenciranem izumu osnovan produkt RS+ pridobilo certifikat CE za medicinske pripomočke in skladnost podjetja s standardom ISO 13485, ki opredeljuje sistem vodenja kakovosti proizvodnje medicinskih pripomočkov. RS+ je večkomponenten, bioaktiven cement na osnovi kalcijevega silikata, ki se uporablja pri endodontskem zdravljenju zob. Izumitelji in ustanovitelji podjetja (na sliki od leve proti desni Andraž Kocjan in Nataša Drnovšek z Odseka za nanostrukturne materiale ter Sebastjan Perko, Ustna Medicina d.o.o. in nekdanji sodelavec Odseka za inženirsko keramiko) so pripravljeni na nove izzive, ki jih prinaša vstop na zahteven trg medicinskih pripomočkov v slovenskem kot tudi mednarodnem prostoru. Za distribucijo bo skrbelo podjetje Prodent International d.o.o.

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike