Slika

Skupina aMediMat v sestavi dr. Ana Gantar, dr. Nataša Drnovšek, prof. Saša Novak, Kaja Križman in Rok Kocen z Odseka za nanostrukturne materiale Instituta “Jožef Stefan” je zmagala na natečaju za najboljšo inovacijo leta 2016 v okviru 9. Mednarodne konference o prenosu tehnologij, ki jo organizira Center za prenos tehnologij Instituta »Jožef Stefan«. Predstavljena tehnologija “SilkPatch” združuje dolgoletno znanje ekipe s področja biomaterialov ter inovativen design pripravljenega celičnega ogrodja. “SilkPatch”, celično ogrodje iz proteina svile, je namenjen zdravljenju kroničnih kožnih ran, kjer lahko z aplikacijo “SilkPatch” in matičnih celic močno skrajšamo čas zdravljenja tako pri ljudeh kot tudi pri živalih.

Slika

V petek, 16. septembra 2016, je Institut »Jožef Stefan« obiskala delegacija za znanost in tehnologijo iz kitajske province Tianjin. V pogovoru z direktorjem Instituta prof. dr. Jadranom Lenarčičem so predstavniki spoznali delovanje Instituta, v nadaljevanju pa so si ogledali Odseke za robotiko, kompleksne snovi in za raziskave sodobnih materialov. Namen obiska, v katerem so se srečali še z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ter si ogledali Tehnološki park Ljubljana in podjetje Remty-R, d.o.o., je bilo spodbujanje sodelovanja med tehnološkimi podjetji obeh držav, skupne raziskave in razvoj, ustanovitev skupnega podjetja in raziskovalnega središča ter naložbe v skupne trge. Kitajska delegacija želi okrepiti sodelovanje med tehnološkimi parki in raziskovalnimi institucijami, ki vključujejo izmenjavo medsebojnih izkušenj.

Slika

Sodelavca IJS iz Odseka za komunikacijske sisteme prof. dr. Aleš Švigelj in dr. Kemal Alič ter dr. Radovan Sernec iz Telekoma Slovenije so bili za članek z naslovom Network traffic modeling for load prediction: a user-centric approach, objavljenem v reviji IEEE Network, izbrani za nagrado »Best Paper Award of the IEEE ComSoc Technical Committee on Communications Systems Integration and Modeling«. Nagrada bo podeljena decembra na prestižni konferenci IEEE GLOBECOM v Washingtonu v ZDA. V članku je predlagan inovativen uporabniško usmerjen način modeliranja prometa v velikih telekomunikacijskih omrežjih, ki je bil ovrednoten in uporabljen pri uvajanju, optimizaciji in načrtovanju novih storitev pri slovenskem nacionalnem ponudniku telekomunikacijskih storitev.

Slika

Dne 14. septembra 2016 je Institut »Jožef Stefan« podpisal Dogovor o sodelovanju in Pismo o nameri z znamenito belgijsko univerzo KU Leuven. Namen dogovora je pospeševati medsebojno sodelovanje, in sicer pri izmenjavi raziskovalnega kadra, organizaciji in izvajanju skupnih raziskovalnih projektiv, organizaciji skupnih znanstvenih dogodkov, pri skupnih objavah in pri izmenjavi študentov. Univerza KU Leuven, s katero ima Institut že dandanes mnogotera sodelovanja, je bila ustanovljena leta 1425 in je močno usmerjena v raziskovalno dejavnost. Po World University Ranking spada KU Leuven na 35. mesto v svetu. Po velikosti je podobna ljubljanski univerzi, 18 % študentov pa je tujcev. Med znamenitimi študenti te univerze so bili astronom Georges Lemaître, ki je formuliral sodobno teorijo velikega poka, ter humanist Desiderius Erasmus.

Slika

V okviru Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti MOS, ki poteka v Celju, se je več odsekov Instituta "Jožef Stefan" predstavilo v okviru programa "Stičišče znanosti in gospodarstva". Generalni pokrovitelj tega projekta, katerega namen je predstavitev drugačnega načina povezovanja gospodarstva in znanosti ter prenosa novih tehnologij, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Direktorat za znanost, pomembno vlogo pa pri tem ima tudi Institut. Cilj Stičišča znanosti in gospodarstva je promocija slovenske znanosti, izobraževalnih procesov, spodbujanja mladih za novodobne poklice in za večjo vključenost diplomantov v industrijo in gospodarstvo ter iskanje načinov in mehanizmov za zaustavitev bega možganov. Institut je sodeloval tudi na stojnici Obrtne zbornice Slovenije, kjer je obiskovalce nagovarjal robotek Nao.

Slika

Institut »Jožef Stefan« je 7. septembra 2016 obiskal zunanji minister Demokratične socialistične republike Šrilanke Mangala Samaraweera z delegacijo. V pogovoru z direktorjem Instituta prof. dr. Jadranom Lenarčičem je izkazal željo Šrilanke po odpiranju navzven in sodelovanju z drugimi državami tudi na znanstveno-tehnološkem področju, pri čemer bi pomembno vlogo lahko odigral tudi Institut. Tako so na srečanju preučili možnosti za tesnejše sodelovanje med raziskovalci, predvsem mlajšimi iz Šrilanke, ki bi si s svojim delovanjem v Sloveniji zagotovili dragoceno znanje , izkušnje in vezi. Predstavniki Šrilanke so tako z zanimanjem prisluhnili predstavitvi Instituta, med svojim obiskom pa so si ogledali tudi Odsek za elektronsko keramiko in Odsek za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo.

NAPOVEDNIK

Koledar prireditev

Slika

KOLOKVIJI

Program - Prireditve

Vabljeni

SPOROČILA

Dovolite nam, da pomagamo Sloveniji na poti v lepšo prihodnost! - Odprto pismo naših raziskovalcev predsedniku vlade dr. Miru Cerarju o zaskrbljujočih razmerah v znanosti (2. junij 2016)


PROJEKTI

ZAPOSLITVE

Objave

Pišite nam

ŠTUDIJ

MPŠ

MEDNARODNA PODIPLOMSKA ŠOLA JOŽEFA STEFANA v sodelovanju z INSTITUTOM "JOŽEF STEFAN" razpisuje vpis na
doktorski in magistrski študij.

DOSEŽKI

Arhiv

Dosežki

TISKANE NOVICE

Tiskane novice IJS

Slike

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike