Slika

Dne 17. oktobra 2016 je bil na Univerzi Shanghai Jiao Tong (LR Kitajska) uspešno izveden poskus zgorevanja vodika na osnovi specifikacije, ki jo je pripravil Institut "Jožef Stefan" (dr. Ivo Kljenak, R4 - Odsek za reaktorsko tehniko). Poskus je bil izveden v okviru kitajsko-evropskega projekta ALISA, kjer so med drugim financirani poskusi v eksperimentalnih napravah na Kitajskem, predlagani s strani Evropskih raziskovalcev. Poskus je bil izveden v valjasti posodi HYMIT, višine 6 m in prostornine 12 m3. Ker so bili začetni pogoji podobni pogojem poskusa HYKA UFPE, izvedenega marca 2012 v Karlsruhe Institute of Technology (Nemčija) v napravi prostornine 220 m3 (prav tako na osnovi specifikacije IJS), bodo rezultati prispevali k nadaljnjemu raziskovanju povečevanja zgorevanja iz eksperimentalnih naprav na prave jedrske elektrarne.

Slika

Dne 20. oktobra 2016 je Znanstveni svet Instituta dr. Janezu Piršu in g. Janezu Škrlecu podelil častni listini Instituta »Jožef Stefan«. Dr. Janez Pirš je bil dolgoletni sodelavec Odseka za fiziko trdne snovi, še posebej pa je bila pomembna njegova vloga pobudnika sodelovanja med inštitutom in podjetjem Balder, d. o. o., ki je nastalo leta 1997 kot odcepljeno podjetje Instituta “Jožef Stefan” z osnovnim namenom razvoja, izdelave in prodaje zaščitnih varilskih filtrov. Gospod Janez Škrlec je častno listino Instituta “Jožef Stefan” prejel za vztrajno, intenzivno in učinkovito spodbujanje sodelovanja med gospodarstvom in Institutom “Jožef Stefan”, za organizacijo številnih odmevnih srečanj za promocijo znanosti in tehnologije ter za pomoč pri predstavitvi raziskovalnih dosežkov inštituta širši javnosti.

Slika

V ponedeljek, 17. oktobra 2016, je Institut »Jožef Stefan« obiskala delegacija japonskega gospodarskega združenja Keidanren. V srečanju z direktorjem inštituta prof. dr. Jadranom Lenarčičem se je seznanila z delovanjem inštituta in z že obstoječim sodelovanjem inštituta in japonskih organizacij. Delegacijo Keidanren sestavljajo predstavniki 1 600 podjetij, med njimi Mitsubishi Chemical Holding Corporation, Hitachi in Japan Airlines. Delegacijo je najprej sprejel predsednik vlade dr. Miro Cerar, nato pa se je na slovensko-japonskem poslovnem srečanju srečala tudi z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. Slovenija je s tem obiskom po besedah Japoncev postala eden od glavnih favoritov za gospodarsko sodelovanje.

Slika

Od 10. do 14. oktobra 2016 je na Institutu »Jožef Stefan« potekala 19. mednarodna multikonferenca Informacijska družba. Podeljene so bile tudi nagrade za dosežke na informacijskem področju. Nagrado za življenjsko delo je prejel prof. dr. Tomaž Pisanski za izjemen življenjski prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe. Nagrado za posebne dosežke je prejel prof. dr. Blaž Zupan, ki je skupaj s sodelavci razvil metode za zlivanje mnogoterih virov podatkov na področju molekularne biologije. Informacijska limona, nagrada za najslabši dosežek, je bila podeljena za ponovni padec Slovenije na lestvici Informacijske družbe. Informacijsko jagodo za najboljši dosežek je prejela informacijska podpora Pediatrične klinike, ki je z vzpostavitvijo informacijskega sistema postala prva slovenska bolnišnica brez papirja.

Slika

Dne 4. in 5. oktobra 2016 je v organizaciji Centra za prenos tehnologij in inovacij potekalo srečanje sektorske skupine BioChemTech, EEN. Člani sektorske skupine so strokovnjaki biotehnologije in kemije, ki razpolagajo z dodatnim poznanjem podjetništva in poslovanja v svojem okolju ter delovanja raziskovalnih centrov. Naloga skupine je povezovanje podjetij med seboj in z raziskovalnimi organizacijami z namenom spodbujanja inovativnosti in širjenja na mednarodni trg. V okviru srečanja so si udeleženci ogledali raziskovalne odseke na Institutu "Jožef Stefan", predstavila pa so se jim tudi številna slovenska podjetja, kot so Biosistemika, GenEplanet, Educell in MycoMedica ter odcepljena podjetja RGA, InoVine in aMediMat. Srečanje so končali z obiskom farmacevtskega podjetja Krka, d. d.

Slika

Mladi raziskovalec IJS Luka Suhadolnik in ekipa z odseka K7 so svojo idejo za ustanovitev startup podjetja PurBox uspešno prijavili na program Climate-KIC RIS Accelerator! Podjetje se bo ukvarjalo s čiščenjem odpadnih vod na učinkovitejši in cenejši način kot obstoječe metode. Ekipa je bila izbrana za podporo v okviru programa Climate-KIC RIS Accelerator, ki vključuje program mentorstva in do 15.000 EUR finančne podpore za začetne stroške, povezane z ustanovitvijo podjetja in prodorom na trg. Idejo je Luka Suhadolnik predstavil na letošnji konferenci 9. ITTC, pri prijavi pa so mu pomagali tudi sodelavci Centra za prenos tehnologij, zato smo izredno veseli tega uspeha in celotni ekipi želimo vse najboljše na nadaljnji podjetniški poti.

NAPOVEDNIK

Koledar prireditev

Slika

KOLOKVIJI

Program - Prireditve

Vabljeni

SPOROČILA

Dovolite nam, da pomagamo Sloveniji na poti v lepšo prihodnost! - Odprto pismo naših raziskovalcev predsedniku vlade dr. Miru Cerarju o zaskrbljujočih razmerah v znanosti (2. junij 2016)


PROJEKTI

ZAPOSLITVE

Objave

Pišite nam

ŠTUDIJ

MPŠ

MEDNARODNA PODIPLOMSKA ŠOLA JOŽEFA STEFANA v sodelovanju z INSTITUTOM "JOŽEF STEFAN" razpisuje vpis na
doktorski in magistrski študij.

DOSEŽKI

Arhiv

Dosežki

TISKANE NOVICE

Tiskane novice IJS

Slike

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike