➡ POZIV ZA PREDLAGANJE PROJEKTOV DIREKTORJEVEGA SKLADA ZA LETO 2018 - Poziv

Slika

Na slavnostni podelitvi Zoisovih nagrad 23. novembra 2017 v Ljubljani so štiri od dvanajstih prejeli sodelavci Instituta »Jožef Stefan«. Puhovo priznanje za pomembne dosežke na področju medicinske opreme so za SAVVY EKG prejeli izr. prof. dr. Roman Trobec, dr. Viktor Avbelj, dr. Matjaž Depolli, dr. Aleksandra Rashkovska Koceva, dr. Gregor Kosec, Tomaž Krištofelc, Klemen Bregar, dr. Ivan Tomašić, izr. prof. dr. Uroš Stanič, Boštjan Barbiš, Marino Marinko Samardžija. Puhovo priznanje za adaptivni sistem za upravljanje kakovosti puhal in zagotavljanje sledljivosti proizvodnje so prejeli dr. Pavle Boškoski, dr. Bojan Musizza, dr. Andrej Debenjak, Damjan Demšar, Jernej Tomažin, Janez Urh, Miha Kržišnik in Marjan Kavčič. Zoisovo priznanje za pomembne dosežke je prejel doc. dr. Anton Kokalj, Zoisovo nagrado za življenjsko delo pa prof. dr. Slobodan Žumer. Čestitamo!

Slika

Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko Instituta "Jožef Stefan" je pridobil novega humanoidnega robota TALOS. TALOS, ki ga proizvaja španski PAL, je humanoidni robot velikosti odrasle osebe, namenjen razvoju kompleksnih operacij za industrijska okolja, kar mu omogočajo močni električnimi motorji, vodenje po navoru in nosilnost mase 6 kg z vsako roko. Naš robot s serijsko številko 2 je med redkimi tako zmogljivimi na svetu. Robota bodo sodelavci odseka uporabili za njegov osnovni namen – razvoj operacij in algoritmov avtonomnega delovanja v industrijskem okolju, od mobilne manipulacije ob ohranjanju ravnotežja do naprednega sodelovanja z ljudmi, tudi z uporabo umetne inteligence. Pri tem bodo izkoriščali poln nabor robotovih senzorjev – senzorjev sil in navorov, globinskih kamer ter pospeškomerov.

Slika

Znanstveni članek z naslovom "Trgovanje s talenti: človeški kapital in uspešnost podjetja", avtorja Jamesa Hodsona (skupno delo z A. Fedyk), ki je mladi raziskovalec v Laboratoriju za umetno inteligenco (AiLab), sodeluje pri projektu »BigDataFinance«, financiranega s progama Marie Skłodowska - Curie Actions, in je doktorski študent na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana, je prejel dve prestižni nagradi, in sicer nagrado Jacka Treynora iz Institute for Quantitative Research in Finance ter drugo nagrado v okviru PanAgora Asset Management 2017 Dr. Richard A. Crowell Memorial Prize. Nagrada Jacka Treynorja priznava vrhunske akademske znanstvene dosežke s potencialnimi aplikacijami na področju upravljanja naložb in finančnih trgov ter jih po navadi prejmejo uveljavljeni profesorji na vrhunskih univerzah.

Slika

Laboratorij za odprte sisteme in mreže Instituta »Jožef Stefan« je od 7. do 9. novembra 2017 na Bledu organiziral mednarodno konferenco o pridobivanju podatkov iz javno dostopnih virov in boju proti kibernetskemu kriminalu in kibernetskemu terorizmu. Konferenca je potekala pod okriljem Evropske mreže centrov odličnosti na področju kibernetskega kriminala SENTER, v katerem Laboratorij za odprte sisteme in mreže deluje kot Slovenski center odličnosti. Na konferenci so bili predstavljeni najnovejši raziskovalni dosežki na tem področju, industrijske rešitve in primeri dobre prakse. Obravnavani so bili izzivi boja proti kibernetskemu kriminalu, npr. zloraba kriptovalut za kriminalna dejanja. Konference so se udeležili predstavniki policije, vojske, tožilstva, akademskih ustanov in industrije iz 22 držav.

Slika

Dne 13. novembra 2017 je Institut »Jožef Stefan« skupaj z veleposlanikom Japonske v Sloveniji Nj. eksc. Keiji Fukudo obiskal dr. Matsuta Ogawo, izvršni podpredsednik Univerze Kobe. Na srečanju z direktorjem Instituta prof. dr. Jadranom Lenarčičem je spoznal delovanje inštituta in njegovo uspešno povezovanje tudi z Japonsko, dr. Ogawo pa je natančno predstavil tudi Univerzo Kobe na Japonskem in možnosti za sodelovanje z inštitutom. V nadaljevanju svojega obiska v Sloveniji se bo srečal tudi z rektorjem Univerze v Ljubljani, imel pa bo tudi predavanji na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani in na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru.

Slika

Institut »Jožef Stefan« je 8. novembra 2017 v sodelovanju z nacionalnim odzivnim centrom SI-CERT in podporo Veleposlaništva ZDA v Sloveniji organiziral konferenco Dan informacijske varnosti. Prvi del konference je bil namenjen javni upravi: strokovnjaki so udeležencem predstavili pregled aktualnih informacijsko-varnostnih groženj, sledila pa so praktično usmerjena predavanja o omejitvah pri forenzični analizi digitalnih fotografij in videoposnetkov, varnosti mobilnih komunikacij, varnosti kritične infrastrukture in sodobnih kriptografskih postopkih pri varovanju informacij. V nadaljevanju pa je bil predstavljen osnutek Zakona o informacijski varnosti, ki bo prvič celovito uredil področje informacijske varnosti pri nas.

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike