Slika

V prestižni reviji Environment International so sodelavci Odseka za znanosti o okolju objavili prve rezultate humanega biomonitoringa meritev pogosto uporabljenih pesticidov, ki spadajo v skupino organofosforjevih (OP) spojin in piretroidov (PYR) pri slovenski populaciji. Gre za zelo redko študijo, ki poroča rezulate o prosotnosti teh spojin v družinskih okoliščinah z analizo vzorcev urina matere in otroka. Z analizo presnovnih produktov teh spojin smo ugotovili, da je prisotnost presnovnih produktov parationa ter piretroidov pozitivno povezana med materjo in otrokom, kar nakazuje pot izpostavljenosti preko hrane in življenjskega sloga posameznih družin. Prosotnost klorpirifosa pa je bila značilnost le za matere. Koncentracije izmerjenih pesticidov pri otrocih in materah zaenkrat ne predstavlja tveganje za zdravje.

Slika

Direktor Instituta “Jožef Stefan” prof. dr. Jadran Lenarčič in direktorica največjega norveškega inštituta SINTEF Alexandra Bech Gjørv sta v okviru slovensko-norveškega državniškega obiska podpisala Dogovor o sodelovanju med obema institucijama, v katerem se zavezujeta še povečati sodelovanje v korist obeh držav. Dogovor o sodelovanju se dotika področij umetne inteligence, krožnega gospodarstva, trajnostne mobilnosti in naprednih materialov. Obe instituciji bosta v prihodnje skušali še povečati obseg sodelovanja v korist obeh držav, pri čemer se bosta trudili določiti programe, s pomočjo katerih bi lahko pridobili sredstva iz prihajajočega programa Horizon Europe (9. okvirni program) in ostalih programov. Dogovor je bil sklenjen za nadaljnja tri leta in se lahko podaljša. Foto: Nebojša Tejić/STA

Slika

Prof. dr. Spomenka Kobe, znanstvena svetnica in nekdanja vodja Odseka za nanostrukturne materiale Instituta "Jožef Stefan", je v Paphos-u na Cipru prejela prestižno nagrado Fray Award for Leadership in development new technologies that contribute to a global sustainable development in the environment, economy and social points of view. Na svetovnem dogodku je potekalo 10 vzporednih simpozijev v čast nagrajencev. Eden od njih je bil Kobe International Symposium on Science of Innovative and Sustainable Alloys and Magnets, kjer so vrhunski strokovnjaki s področja magnetnih materialov in kompleksnih kovinskih zlitin predstavili svoje najnovejše dosežke. Fray Award je namenjena znanstvenikom, gospodarstvenikom in politikom. Za politiko jo je prejel do sedaj edini Slovenec, bivši evropski komisar za znanost in kasneje okolje dr. Janez Potočnik.

Slika

Med 23. in 26. oktobrom 2019 je na Cipru potekala Konferenca o trajnostnem industrijskem razvoju (SIPS 2019), v sklopu katere je bil organiziran tudi simpozij v čast prof. Spomenki Kobe z Odseka za nanostrukturne materiale za njene prebojne dosežke na področju magnetnih materialov. Med najbolj odmevnimi je 15-kratno zmanjšanje vsebnosti težkih redkih zemelj v magnetih z visoko koercitivnostjo, kar je ključnega pomena za trajnostni razvoj. Prav tako je na tej konferenci dr. Nina Kostevšek za dosežke v znanosti prejela mednarodno nagrado "Wüthrich International Young Star Award". Nagrada je poimenovana po Nobelovem nagrajencu Karlu Wüthrichu, ki je znan po razvoju NMR metod za študij makrobioloških molekul. Dr. Nina Kostevšek je predstavila razvoj novih kontrastnih sredstev na osnovi nanodelcev za slikanje z magnetno resonanco.

Slika

Sodelavka Odseka za elektronsko keramiko Instituta "Jožef Stefan" Mojca Otoničar in vodja skupine 'Napredni feroični materiali' na CentraleSupelec Univerze Paris-Saclay Brahim Dkhil sta na povabilo urednika revije Nature Materials za rubriko News&Views napisala mnenjski članek Electrocalorics hit the top, ki je bil na spletu objavljen 24.10.2019. Komentirala sta članek, objavljen v reviji Nature (objava na spletu 9.10.2019), v katerem skupina raziskovalcev pod vodstvom Xavierja Moye in Neila Mathurja z Univerze v Cambridgeu poroča o učinkovitem večplastnem kondenzatorju, ki izkazuje izjemno visok elektrokaloričen odziv (∆T=5.5K) in tako napoveduje preboj naprednih tehnik hlajenja. Avtorji so pokazali ključno vlogo ‘superkritičnega’ stanja materiala, ki ga dosežemo z električnim poljem in tako pridobimo povišan elektrokalorični odziv.

Slika

V okviru Mednarodnih pravnih dni 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov je 28. oktobra 2019 v New Yorku potekal dogodek z naslovom »Umetna inteligenca: tehnologija v službi človeštva; vzpostavljanje pravnih standardov«. Namen dogodka, ki ga je Slovenija organizirala skupaj s Svetom Evrope in UNESCO, je bil odpreti razpravo o priložnostih in izzivih, ki jih umetna inteligenca prinaša posameznikom in družbi. Nastopajoči, med katerimi sta bila tudi državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Gregor Strojin in Marko Grobelnik z Instituta »Jožef Stefan«, so se strinjali, da umetna inteligenca lahko služi človeštvu na mnogoterih področjih, da pa nujno potrebuje tudi regulacijo. Slovenija in z njo Institut »Jožef Stefan« bosta tako sooblikovala politiko vzpostavljanja pravnih standardov in sistemov regulacije na področju umetne inteligence.

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike