DODANA VREDNOST ODLIČNOSTI EVROPSKIH RAZISKAV

DEKLARACIJA V ANGLEŠČINI (PDF)

Slika

Po uspešni predstavitvi na lanski Automatici v Münchnu letos raziskovalci Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko Instituta "Jožef Stefan" Timotej Gašpar, Martin Bem in Robert Bevec predstavljajo rezultate projekta ReconCell (Rekonfigurabilna robotska celica za hitro postavitev nalog sestavljanja v majhnih in srednje velikih podjetjih) iz Obzorja 2020 na največjem industrijskem sejmu na svetu, ki konec aprila poteka v Hannovru v Nemčiji. Na sejmu predstavljajo novo rešitev za robotizirano sestavljanje ohišij za avtomobilske luči, ki so jo razvili v sodelovanju s slovenskim podjetjem Elvez. Posebna odlika rešitve je, da lahko z avtomatsko rekonfiguracijo v isti celici sestavijo več različnih ohišij. Prvi dan sejma si je njihovo razstavno mesto ogledal tudi evropski komisar Günther Oettinger.

Slika

Raziskovalci Laboratorija za hladne atome Odseka za fiziko trdne snovi (F5) so 31. marca 2017 potrdili Bose-Einsteinovo kondenzacijo (BEC) cezijevih atomov. Atome cezijeve pare so z lasersko svetlobo ohladili blizu absolutne ničle (20 nK) in jih s svetlobo in magnetnimi polji stisnili v BEC. Na sliki je prikazano postopno zgoščevanje hladnih atomov cezija, kjer je na koncu viden BEC z okoli 15 000 atomi, ki tvorijo kapljico premera 50 mikrometrov. BEC je kvantna snov, ki je obenem superfluidna tekočina, in je koherentna na makroskopskih razdaljah. Je idealni sistem za simulacijo številnih pojavov kvantne fizike, razvoj kvantnega računalništva ali uporabo kvantne fizike v metrologiji. S tem dosežkom se F5 pridružuje ugledni skupini svetovnih laboratorijev, ki eksperimentalno raziskujejo kvantne tehnologije.

Slika

Na Odseku za fiziko trdne snovi - F5 Instituta "Jožef Stefan" je bil uspešno instaliran nov super ločljivi STED-mikroskop, ki omogoča 3D-slikanje do 100 mikrometrov globine v prozornih in fluorescenčno označenih vzorcih, kot so biološka snov pri fizioloških razmerah ali mehka snov. Mikroskop ima impresivno lateralno slikovno ločljivost do 30 nm, za 3D-slikanje v večjih globinah pa uporablja dvofotonsko vzbujanje barvilnih (fluorescenčnih) molekul, s čimer dosega še vedno odlično ločljivost 200 nm. S posebnim detekcijskim sistemom in časovno ločljivostjo 100 ps omogoča slikanje relaksacije fluorescenčnih stanj, s čimer lahko spremljamo interakcijo fluorescenčnih označevalnih molekul z okolišnjo snovjo. Kontakt: janez.strancar@ijs.si

Slika

V torek, 11. aprila 2017, je v Veliki predavalnici IJS potekala delavnica z naslovom Priložnosti v Obzorju 2020: Spreading Excellence and Widening Participation. Na dogodku je doc. dr. Miha Ravnik (IJS, FMF - UNI LJ) predstavil svoje izkušnje s prijavami na projekte iz Obzorja 2020 in 7. okvirnega programa. Sledila je predstavitev mag. Kim Turk (MIZŠ), nacionalne kontaktne osebe, ki je predstavila program Spreading Excellence and Widening Participation s poudarkom na projektih Twinning in ERA Chairs, ki se odprejo v kratkem. Svoje izkušnje so delili tudi prof. dr. Bogdan Filipič (E9) in prof. dr. Peter Korošec (E7), vodilna raziskovalca Twinning projekta SYNERGY, ki ga koordinira odsek E7, ter prof. dr. Sonja Lojen z odseka O2, ki koordinira projekta ERAChair Isofood in Twinning projekt MASSTWIN. Delavnico je organizirala Komisija direktorja za podporo pri pridobivanju projektov EU.

Slika

Torek, 11. aprila 2017, je zelo pomemben dan za detektor Belle II, ki ga raziskovalci Instituta "Jožef Stefan" skupaj s sodelavci iz 22 držav pripravljajo na Japonskem. Celotni detektor, ki tehta 1.400 ton, bodo premaknili iz položaja, v katerem so ga sestavljali, v položaj na žarkovni liniji, kjer bodo z njim merili. Ker bodo premikali opremo, ki je sicer težka, pa vendar zelo občutljiva, je ta manever potrebno opraviti zelo previdno in z veliko pozornostjo. Celoten postopek bo pri tem predvidoma trajal osem ur, od dveh zjutraj po našem času do desetih dopoldne. Če bo ta poskus uspešen, bodo premik končali že istega dne, kar bo pomemben mejnik za mednarodno raziskovalno skupino. Kot zanimivost velja omeniti, da premikanje detektorja neposredno prenaša tudi japonska spletna stran Niconico live. V oddajo se kot komentatorji poleg vodilnih članov eksperimenta Belle II vključujejo tudi nekateri znameniti fiziki, med drugimi tudi Nobelovi nagrajenci M. Kobayashi, T. Maskawa in T. Kajita.

Slika

Institut "Jožef Stefan" je 28. marca 2017 postal član prestižnega kluba Evropske komisije TTO Circle. TTO Circle ali Krog evropskih pisarn za prenos tehnologij je izbor največjih javnih raziskovalnih organizacij po vsej Evropi. Omrežje obsega 26 organizacij iz 16 držav, ki zaposlujejo več kot 115.000 raziskovalcev. Partnerji so podpisali memorandum o sodelovanju, s katerim želijo okrepiti sposobnost Evrope za ustvarjanje inovativnih izdelkov in storitev za trg. Poleg IJS so člani prestižnega kluba še Weizmann Istitute (Izrael), Fraunhofer in Max Planck, Helmholtz in Leibniz Association (Nemčija), CEA, Indria (Francija), TNO, VITO (NL), VTT (FI), CERN, ESA, ESRF, ETH (Švica), IMEC (Belgija), STFC-Science & Technology Facilities Council (UK), RISE (Research Institutes of Sweden), SINTEF (NO), CNR, Enea (Italija)Tecnalia, SIEMAT (SP), TÜBİTAK (Turčija), Danish Technological Institute (DTI) (Danska), Teagasc (Irska).

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike