K3 / Novice

K3/K3slo.png


NOVICE | English


 • Uvodno srečanje projekta BIOAD, ki je bil odobren na Javnem razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost R. Slovenije (ARRS) za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2022, je potekalo 11. novembra 2022 na Institutu "Jožef Stefan". BIOAD je akronim triletnega projekta »Protibakterijske zlitine: razvoj z aditivno 3D tehnologijo, karakterizacija in klinična uporaba« (J7-4639), ki združuje konzorcij petih partnerjev: Instituta "Jožef Stefan", Ortopedske bolnišnice Valdoltra ter Fakultete za strojništvo, Medicinske fakultete in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Projekt, ki ga vodi prof. dr. Ingrid Milošev iz Odseka za fizikalno in organsko kemijo, je bil odobren kot velik projekt na področju medicine in ga bo ARRS financirala v višini 1,5 milijonov € v treh letih.


 • K3-en/kick-off-BIOAD-2022.jpg


 • 30.9.2022 smo v sklopu Noči raziskovalcev v glavni avli Instituta Jožef Stefan pripravili delavnico protikorozijske zaščite kovin in njihovih zlitin s pametnimi prevlekami. Dogodek je privabil več nadobudnih mlajših in tudi nekaj starejših radovednežev, ki so z obiskom naše stojnice dobili vplogled v delo odseka. Seznanili so se s pojmom korozija, identificirali različne kovine in njihove lastnosti, se igrali s spreminjanjem barv pri kislinsko-baznih ravnotežjih in izvedeli kako delujejo superhidrofobne prevleke. (Foto: Marjan Verč)


 • Foto: Marjan Verč


 • Med 28. 8. in 2. 9. 2022 je potekala vsakoletna konferenca Evropske federacije za korozijo (EFC) – EUROCORR. Omenjeni evropski korozijski kongres, ki je letos potekal v Berlinu, vsako leto privabi okoli tisoč delegatov iz držav celega sveta, da na enem mestu predstavijo svoja nova dognanja in raziskave s področja korozije in korozijske zaščite. Na letošnji konferenci, ki je potekala pod geslom: »Corrosion in a Changing World – Energy, Mobility, Digitalization« smo sodelovali s prispevkoma skupine v obliki dveh 20-minutnih predavanj:

  1. A. Kraš, I. Milošev, Optimization of Zr-based conversion coatings on different substrates via response surface methodology

  2. M. Dlouhy, A. Kokalj, How corrosion-relevant species affect the adsorption of imidazole on a copper surface


 • K3-en/eurocorr-2022-berlin.jpg


 • V času od 11. do 15. julija 2022, smo se tradicionalno udeležili konference RSE-SEE (Regional Symposium on Electrochemistry - South East Europe), ki je letos z več kot 150 udeleženci potekala v Grazu v Avstriji. Konferenca združuje raziskovalce jugovzhodne Evrope na področju elektrokemije in je odlična priložnost za spoznavanje raziskovalcev iz tega dela Evrope. Na letošnji konferenci smo predstavili kar šest prispevkov: eno vabljeno predavanje, štiri predavanja in poster.


 • K3-en/rse-graz.jpg


 • Ivan Spajić je dne 24. junija 2022 na Mednarodni podiplomski šoli Jožeta Stefana uspešno zagovarjal disertacijo z naslovom “Zaščita biomedicinskih zlitin z nanosom tankih plasti aluminijevega in hafnijevega oksida”. Ivan Spajić se je na Odseku za fizikalno in organsko kemijo usposabljal pod mentorstvom prof. dr. Ingrid Milošev. V komisiji za oceno doktorske disertacije so bili prof. dr. Dragan Mihailović (Institut "Jožef Stefan"), doc. dr. Matjaž Spreitzer (Institut "Jožef Stefan") in prof. dr. Mustafa Ürgen (Tehnična univerza Instanbul, Turčija). Čestitamo!


 • K3-en/spajic-2022-doktorat.jpg


 • Dževad Kozlica je dne 21. junija 2022 na Mednarodni podiplomski šoli Jožeta Stefana uspešno zagovarjal disertacijo z naslovom “Sinergijski učinek organskih inhibitorjev pri upočasnitvi korozije aluminija, bakra in zlitine aluminij-baker v kloridni raztopini”. Dževad Kozlica se je na Odseku za fizikalno in organsko kemijo usposabljal pod mentorstvom prof. dr. Ingrid Milošev. V komisiji za oceno doktorske disertacije so bili prof. dr. Miran Gaberšček (Kemijski inštitut), doc. dr. Peter Rodič (Institut "Jožef Stefan") in prof. dr. Ricardo M. Souto (Univerza v La Laguni, Tenerife, Španija). Čestitamo!


 • K3-en/kozlica-2022-doktorat.jpg


Prikaži arhiv novic | Skrij arhiv novic