K3 / Novice

K3/K3slo.png


NOVICE | English


 • V času od 11. do 15. julija 2022, smo se tradicionalno udeležili konference RSE-SEE (Regional Symposium on Electrochemistry - South East Europe), ki je letos z več kot 150 udeleženci potekala v Grazu v Avstriji. Konferenca združuje raziskovalce jugovzhodne Evrope na področju elektrokemije in je odlična priložnost za spoznavanje raziskovalcev iz tega dela Evrope. Na letošnji konferenci smo predstavili kar šest prispevkov: eno vabljeno predavanje, štiri predavanja in poster.


 • K3-en/rse-graz.jpg


 • Ivan Spajić je dne 24. junija 2022 na Mednarodni podiplomski šoli Jožeta Stefana uspešno zagovarjal disertacijo z naslovom “Zaščita biomedicinskih zlitin z nanosom tankih plasti aluminijevega in hafnijevega oksida”. Ivan Spajić se je na Odseku za fizikalno in organsko kemijo usposabljal pod mentorstvom prof. dr. Ingrid Milošev. V komisiji za oceno doktorske disertacije so bili prof. dr. Dragan Mihailović (Institut "Jožef Stefan"), doc. dr. Matjaž Spreitzer (Institut "Jožef Stefan") in prof. dr. Mustafa Ürgen (Tehnična univerza Instanbul, Turčija). Čestitamo!


 • K3-en/spajic-2022-doktorat.jpg


 • Dževad Kozlica je dne 21. junija 2022 na Mednarodni podiplomski šoli Jožeta Stefana uspešno zagovarjal disertacijo z naslovom “Sinergijski učinek organskih inhibitorjev pri upočasnitvi korozije aluminija, bakra in zlitine aluminij-baker v kloridni raztopini”. Dževad Kozlica se je na Odseku za fizikalno in organsko kemijo usposabljal pod mentorstvom prof. dr. Ingrid Milošev. V komisiji za oceno doktorske disertacije so bili prof. dr. Miran Gaberšček (Kemijski inštitut), doc. dr. Peter Rodič (Institut "Jožef Stefan") in prof. dr. Ricardo M. Souto (Univerza v La Laguni, Tenerife, Španija). Čestitamo!


 • K3-en/kozlica-2022-doktorat.jpg


 • Prof. Ingrid Milošev je 31. maja 2022 predstavila spletni seminar v okviru serije CorroZoom, ki jo organizira prof. G. S. Frankel na The Ohio State University, Columbus, ZDA. V sklopu serije je letos šest vrhunskih znanstvenikov z vsega sveta predavalo o različnih temah, povezanih s korozijo, pri čemer je imela prof. Milošev čast zaključiti letošnjo sezono spletnih seminarjev. Njeno predavanje z naslovom “Cerijeve konverzijske prevleke na aluminijevih zlitinah” je obsegalo nekaj osnovnih dognanj o kemiji cerijevih soli in opis splošnega mehanizma nastajanja prevlek. Sledili so primeri iz raziskovalnega dela naše skupine na tej vrsti premazov. Predavanju, ki ga je spremljalo okoli 300 udeležencev po vsem svetu, je sledila široka razprava. Predstavitev na spletnem seminarju CorroZoom je velika čast in priznanje več kot tri desetletja trajajočemu raziskovalnemu delu prof. Milošev, posvečenemu protikorozijski zaščiti, med katerimi so tudi konverzijske prevleke.


 • K3-en/corrozoom-2011-milosev.jpg


 • 24. aprila obeležujemo Dan ozaveščanja o koroziji. Ob tem dnevu objavljamo videoposnetek z 12 fotografijami z vidnimi posledicami korozije s kratkimi pripisi, ki so nastale v okviru serije "Fotografija meseca". Korozija je vsepovsod okoli nas, da bi omilili negativne posledice korozije, se na odseku osredotočamo na študij korozijskih procesov in korozijske zaščite. Vabljeni, da tukaj oddate svoj posnetek korozije!


 • K3-en/cad-2022-slo.jpg


 • 11. februarja obeležujemo sedmi Mednarodni dan ženski in deklet v znanosti, ki ga je leta 2015 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov z namenom prepoznavanja in priznavanja pomembnosti vloge žensk v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in metematiki (STEM). Ob tej priložnosti naj navedemo posebno izdajo z naslovom Women in electrochemistry, ki jo je pripravila revija Journal of The Electrochemical Society, z namenom promoviranja številnih dosežkoov žensk, ki raziskujejo na različnih področjih elektrokemije. Poleg tega je izdajo urejalo 50 vrhunskih znanstvenic z vsega sveta. Na področju korozije je ena izmed gostojučih urednic in avtoric bila tudi dr. Ingrid Milošev.


 • K3-en/zenske-v-zvnanost-slo.jpg


Prikaži arhiv novic | Skrij arhiv novic