K3 / Novice

K3/K3slo.png


K3/Stefan.jpg


NOVICE | English


 • Tretji izobraževalni dogodek v okviru projekta mCBEEs (»Napredne integrativne rešitve korozijskih problemov na sub-mikro skali: dolgoročna zaščita miniaturiziranih biomedicinskih, elektronskih in energetskih sistemov«, H2020 MSCA - ITN - 2017-764977) je potekal med 24. in 29. junijem 2019 na Institutu Jožef Stefan v organizaciji koordinatorice projekta dr. Marie Lekka ter vodja usposabljanja dr. Catarine Zanella in dr. Ingrid Milošev. Izobraževalna šola z naslovom »Osnove protikorozijske zaščite in proizvodnja prevlek« je vključevala predavanja o metodah zaščite pred korozijo ter pripravi in lastnostih različnih prevlek: kovinskih, organskih, sol-gel in prevlek pripravljenih s postopki fizikalnega in kemijskega nanašanja. Eksperimentalne vaje so vključevale meritve elektrokemijskih in korozijskih lastnosti, adhezije in poroznosti osmih vrst prevlek. Pri izobraževanju je sodelovalo osem eminentnih predavateljev, eksperimentalne vaje pa smo organizirali na Oddelku za fizikalno in organsko kemijo. Usposabljanja se je udeležilo 18 doktorskih študentov iz različnih držav Evropske unije.


 • Udeleženci izobraževalnega dogodka v okviru projekta mCBEEs


 • Mlada raziskovalka Dunja Gustinčič je dne 6. junija 2019 na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani uspešno zagovarjala disertacijo z naslovom Adsorpcija azolnih molekul na oksidirano površino bakra in njihova inhibicija korozije bakra. Dunja Gustinčič se je na Odseku za fizikalno in organsko kemijo usposabljala pod mentorstvom doc. dr. Antona Kokalja.


 • Dunja z mentorjem, somentorico in člani komisije


 • V času od 27. do 30 maja 2019 je v Splitu na Hrvaškem potekala 7. konferenca RSE-SEE (Regional Symposium on Electrochemistry - South East Europe), ki je privabila več kot 150 udeležencev. Konferenca združuje raziskovalce jugovzhodne Evrope na področju elektrokemije in je odlična priložnost za spoznavanje raziskovalcev iz tega dela Evrope. V okviru postrske sekcije konference so organizatorji podelili tri nagrade za najboljši poster, med temi je nagrado prejela Dolores Zimerl, mag. kem., strokovna sodelavka na Odseku za fizikalno in organsko kemijo. Naslov nagrajenega prispevka je From organic synthesis to testing of compounds with different anchor groups as corrosion inhibitors for aluminium. Delo je bilo opravljeno v okviru M-ERA.Net projekta COR_ID (»Design of corrosion resistant coatings targeted for versatile applications«)


 • Dolores in nagrajeni poster


 • V času od 27. do 30 maja 2019 smo se tradicionalno udeležili konference 7. konference RSE-SEE (Regional Symposium on Electrochemistry - South East Europe), ki je letos z več kot 150 udeleženci potekala v Splitu na Hrvaškem. Konferenca združuje raziskovalce jugovzhodne Evrope na področju elektrokemije in je odlična priložnost za spoznavanje raziskovalcev iz tega dela Evrope. Letošnja konferenca je bila združena z 8. Kurt Schwabe simpozijem. Prva RSE-SEE konferenca je bila leta 2008 na Crvenem otoku (Hrvaška), 2010 v Beogradu (Srbija), 2012 v Bukarešti (Romunija), 2013 v Ljubljani (Slovenia), 2015 v Pravetzu (Bolgaria) in 2017 v Balatonkenese (Madžarska).

  Na letošnji konferenci smo sodelovali s kar sedmimi prispevki: eno vabljeno predavanje, štiri predavanja in dva posterja:

  1. Anton Kokalj, I. Milošev (vabljeno predavanje) Molecular modeling of corrosion inhibitors: a search for physically sound descriptors

  2. Urša Tiringer, J. Kovač, S. Abrahami, J. van Dam, I. Milošev, A. Mol The effect of pre-treatment on the surface chemistry and interfacial properites of sol-gel coating applied on aluminium and aluminium alloy (predavanje)

  3. Peter Rodič, D. Zimerl, I. Milošev Hybrid sol-gel coatings modified with fluorinated (meth)acrylates for corrosion protection of AA2024-T3 in 0.5 M NaCl (predavanje)

  4. Ivan Spajić, I. Milošev Al2O3 and HfO2 films prepared by atomic layer deposition for protection of commercially pure titanium for biomedical applications (predavanje)

  5. Dževad Kozlica, I. Milošev The influence of surface preparation on efficiency of mercapto and phosphonic inhibitors adsorbed on aluminium and copper metal (predavanje 15 min)

  6. Dolores Zimerl, S. Stavber, I. Milošev From organic synthesis to testing of compounds with different anchor groups as corrosion inhibitors for aluminium (poster)

  7. Barbara Kapun, I. Milošev Sol-gel coating based on zirconium(IV) isopropoxide and epoxysilane for corrosion protection of aluminium alloy in deep-sea environment (poster)

  Prispevek št. 6, ki ga je predstavila Dolores Zimerl, mag. kem., je bil nagrajen kot »Best poster award«. Čestitamo!


 • Sodelavci odseka K3 na konferenci RSE-SEE


 • Druga delavnica v okviru projekta MAMI (Magnetism and Microhydrodynamics, H2020 MSCA – ITN – 2017-766007), je potekala med 15. in 17. 5. 2019 na Univerzi Latvija v Rigi v organizaciji prof. dr. Andrejsa Cebersa. Namen delavnice z naslovom Magnetizem in življenje je bil predstaviti možnosti uporabe magnetizma v bioloških sistemih in medicini. Na delavnici se je s predavanji predstavilo 12 odličnih predavateljev. V okviru delavnice so tudi doktorandi predstavili svoje prve rezultate, med njimi tudi Nikolina Lešić. Delavnice in sestanka Nadzornega odbora projekta se je udeležila tudi prof. dr. Ingrid Milošev.


 • Udeležnici delavnice "Magnetizem in življenje"


Prikaži arhiv novic | Skrij arhiv novic