K3 / Novice

K3/K3slo.png


NOVICE | English


  • 9. junija 2021 je prof. Anton Kokalj predstavil webinar v okviru serije "CorroZoom", ki ga je organiziral prof. G.S. Frankel (The Ohio State University, Columbus, ZDA). Webinarji "CorroZoom" so gostili šest vrhunskih znanstvenikov z vsega sveta. Predavanje prof. Kokalja z naslovom "Molekularno modeliranje inhibitorjev korozije" je trenutno vroča tema raziskav na področju korozije in je bilo namenjeno DFT modeliranju mehanizma adsorpcije in vezave organskih molekul na površinah kovin. Prof. Kokalj je obravnaval različna vprašanja od osnovnih izhodišč vezave molekul do “cutting-edge” vprašanj, kot je modeliranje prodiranja klorida skozi samoorganizirani organski sloj. Predavanju, ki se ga je udeležilo več kot 300 udeležencev po vsem svetu, je sledila spodbudna razprava. Predstavitev na seminarju "CorroZoom" je velika čast in pohvala za več kot desetletje dolgo raziskovalno delo prof. Kokalja na področju DFT modeliranja.


  • Zaslonski posnetek webinarjahttp://indico.ictp.it/event/9616/

  • V mesecu, ki obeležuje mednarodni Dan ozaveščanja o koroziji, smo pričeli z objavo fotografij v rubriki “Fotografija meseca”. Vsak mesec bomo objavili zanimiv posnetek korozije iz vsakodnevnega življenja. S tem želimo opozoriti, da proces korozije kovin poteka povsod okrog nas in ga razen v izjemnim primerih ne moremo preprečiti. Ustavitev ali upočasnitev procesa korozije zahteva ukrepanje, zato so nujne strategije za podaljšanje življenjskega cikla kovin s sodobnimi protikorozijskimi zaščitami. Prvo fotografijo meseca si lahko ogledate spodaj ali s klikom na povezavo, kjer se bodo nahajale tudi prihodnje fotografije. Svojo fotografijo lahko prispevate tukaj.


  • Uvala Luka, Rakalj, Istra (I. Milošev)


  • Svetovna organizacija za korozijo je 24. april razglasila za Dan ozaveščanja o koroziji. Naraščanje prebivalstva s potrebami po sodobnih in visokotehnoloških tehnologijah povečuje porabo osnovnih tehnoloških kovin kot so železo in jeklo, baker, aluminij, cink in nikelj. Uporaba kovin je nujno povezana s protikorozijsko zaščito, saj so kovine v vseh okoljih podvržene koroziji. Stroški zaradi korozije in z njo povezanih ukrepov so na svetovni ravni ogromni in dosegajo 2,5 bilijona dolarjev na leto (3,4% BDP). Največji delež gre na infrastrukturo in transport. Na splošno je sprejeto, da bi se lahko 15–35% stroškom korozije (370–870 milijard USD) letno izognili z ustreznimi pristopi za ublažitev korozije. Dodatno skrbi, da je dostop kovin v prihodnje je omejen tudi z izčrpavanjem naravnih rud, saj napovedi kažejo 2–6-kratno povečanje povpraševanja do leta 2100. Strategije za spodbujanje trajnostnih ciklov materialov, kot so krožno gospodarstvo in koncept 3R, morajo postajati naše vodilo. Na Odseku za fizikalno in organsko kemijo se aktivno posvečamo strategijam za podaljšanje življenjskega cikla kovin s sodobnimi protikorozijskimi zaščitami in tako prispevamo k zmanjšanju vrzeli med velikim povpraševanjem in zagotavljanjem virov. Ob obeležitvi Dneva o širjenju ozaveščenosti posledic korozije je na našem odseku nastal video, ki si ga lahko ogledate s klikom na spodnji video ali preko povezave.


https://youtu.be/4gYB3xVpllQ

  • V ponedeljek, 8. marca 2021, je prof. dr. Anton Kokalj na povabilo prof. Sumit Sharma-e s fakultete Russ College of Engineering and Technology na Ohio University predaval v sklopu spletnih seminarjev s področja kemijskega in biomolekularnega inženirstva. V sklopu teh seminarjev vsaka dva tedna uveljavljen znanstvenik ali znanstvenica z vsega sveta predstavi svoje delo približno 60 doktorskim študentom in študentkam ter drugim udeležencem. Prof. dr. Kokalj je predstavil seminar z naslovom "Modeliranje inhibitorjev korozije na osnovi DFT: razumevanje njihove interakcije s kovinskimi površinami" v sklopu katerega je pokazal uporabnost modeliranja z metodo DFT, pri čemer se je osredotočil na interakcijo inhibitorjev korozije s površinami kovin. Seminarju je sledila zanimiva razprava med študenti in profesorji.


  • Zaslonski posnetek spletnega seminarja


  • Dne 18. 1. 2021 je potekalo prvo predavanje v sklopu serije predavanj "CorroZoom", ki se je začela v organizaciji Prof. G.S. Frankela iz The Ohio State University, Columbus, ZDA. Namen serije predavanj, ki potekajo v živo in so brezplačna, je povezati raziskovalce na področju korozije iz celega sveta. V času pandemije so stiki omejeni, zato so druženje in izmenjava dosežkov ter novosti še posebej pomembni. Predavatelji bodo vrhunski svetovni raziskovalci na področju korozije. Prvo predavanje v seriji "CorroZoom" je imel Prof. Philippe Marcus iz CNRS, Chimie-ParisTech iz Francije. Odličnega predavanja Prof. Marcusa se je udeležilo več kot 2000 poslušalcev, kar je veliko več kot na katerikoli konferenci s področja korozije.


  • Zaslonski posnetek webinarja


Prikaži arhiv novic | Skrij arhiv novic