K3 / Foto

K3/K3slo.png


FOTOGRAFIJA MESECA


Vsak mesec na tem spletnem mestu objavimo zanimiv posnetek korozije iz vsakodnevnega življenja. S tem želimo opozoriti, da proces korozije kovin poteka povsod okrog nas in ga razen v izjemnim primerih ne moremo preprečiti. Ustavitev ali upočasnitev procesa korozije zahteva ukrepanje, zato so nujne strategije za podaljšanje življenjskega cikla kovin s sodobnimi protikorozijskimi zaščitami. Vljudno vabljeni, da oddate fotografijo opažene korozije. Vaše prijave sprejemamo preko tega obrazca.

Oktober, 2022
Tramvajski tiri na cesti, Berlin, Nemčija
Tramvajski tiri na cesti, Berlin, Nemčija (A. Kraš) Zaradi nižjih gradbenih stroškov, povezanih z uporabo tramvajskih/železniških tirov za prenos električne energije, je popolna izolacija kovinske površine tirnice kot sredstvo protikorozijske zaščite manj izvedljiva. Korozijske jamice na tirnicah običajno nastanejo hitro in se na srečo tudi hitro združijo na veliki površini, namesto da bi rasle globoko. Posledica tega je splošna korozija, kjer izguba materiala, za razliko od lokaliziranih napadov, ne ogroža celovitosti konstrukcije. S časom, rja, ki nastane zaradi splošne korozije, zagotavlja določeno stopnjo zaščite pred korozijo, ki lahko v kombinaciji s pravilnim vzdrževanjem in pregledom zagotavlja varno delovanje železnice več let, če ne desetletij.

September, 2022
Premec ladje, Nerezine, Hrvaška
Premec ladje, Nerezine, Hrvaška (A. Kokalj) Ostanek ladje, na katero so naložili velike kamne in jo tako potopili ter iz nje naredili pomol. Nad vodno gladino je viden le premec, ki ga je že dodobra načela korozija.

Avgust, 2022
Baker in mesing v vsakdanjem življenju, Ljubljana, Slovenija
Baker in mesing v vsakdanjem življenju, Ljubljana, Slovenija (I. Milošev) Pitje kave skuhane v džezvi in servirane v fildžanu ob kocki sladkorja in ratluku je posebno doživetje. Kazandžijski zanat oziroma tradicija izdelave teh predmetov iz bakra ali mesinga sega v Bosni stoletja nazaj.

Julij, 2022
Poletni čas, Rdeče morje, Egipt
Poletni čas, Rdeče morje, Egipt (I. Milošev) Ladje potrebujejo učinkovito protikorozijsko zaščito v obliki premazov in prevlek, še zlasti tisti deli, ki so bolj izpostavljeni morski vodi.

Junij, 2022
Richard Serra: Postavitev za Guggenheim muzej Bilbao, Španija
Richard Serra: Postavitev za Guggenheim muzej Bilbao (M. Dlouhy) Richard Serra je umetnik kiparskega minimalizma. Za njegova umetniška dela je značilno, da sestojijo iz ogromnih kovinskih zavitih plošč, kot je primer na fotogrfiji. Vremensko jeklo, ki ga uporablja, se pogosto imenuje COR-TEN. Material te vrste je zaradi svoje kemične sestave odporen na atmosfersko korozijo. Ko je izpostavljen zunanjemu okolju, na površini tvori zaščitno oksidno plast, ki ustvarja videz preperele površine in hkrati ščiti kovino pred nadaljnjimi poškodbami. Sčasoma tako jeklo razvije videz, podoben rji, ki Serrarovim delom daje poseben podpis.

Maj, 2022
Galvanizacija jekla, Ljubljana
Galvanizacija jekla (A. Kraš) Med galvanizacijo jekla, ko se staljeni cink ohlaja, se na površini materiala razvijejo kristalna zrna v obliki snežink ali šesterokrakih zvezd, imenovane »bleščice«. Prisotnost svinca kot nečistoče v cinkovi rudi povzroča bleščanje, zato so bleščice nekoč služile kot indikator zaščite jekla. Z današnjimi postopki rafiniranja cinka lahko svinec odstranimo in lahko pripravimo tudi pocinkane jeklene površine brez bleščic.

April, 2022
Podvodna korozija, Sharm el Sheikh, Egipt
Podvodna korozija, Sharm el Sheikh, Egipt (G. Milošev) Razbitina ladje Thilstegrom je ena izmed najbolj znanih potapljaških lokacij na svetu. Nahaja se v območju Sharm el Sheikha v Egiptu na globini 30 m. Thilstegron je bila britaska tovorna ladja, ki jo je nemška vojska leta 1941 bombardirala v Rdečem morju. Fotografijo je leta 2019 posnel Goran Milošev, na sliki je Ingrid Milošev.

Marec, 2022
Ograja ob morju, Koper
Ograja ob morju, Koper (B. Kapun) Posebna oblika korozije, imenovana galvanska korozija, se pogosto pojavi na stičišču dveh kovin. Galvanska korozija nastane, ko sta dve različni kovini potopljeni v prevodno raztopino in sta električno povezani. Ena kovina (katoda) je zaščitena, druga (anoda) pa korodira.

Februar, 2022
Ostanek želzniškega mostu, Kranjska Gora
Ostanek želzniškega mostu, Kranjska Gora (N. Lešić) Železniško progo Jesenice-Trbiž so dokončali in otvorili leta 1870 ter jo iz uporabe izvzeli leta 1966 zaradi dotrajanosti infrastrukture. Na sliki vidimo železno konstrukcijo mostu, ki ga zaradi neustrezne zaščite dobro najeda rja. Z izrazom rja imenujemo površinsko oksidativno poškodbo železa, kjer se tvorijo različni amorfni rdečerjavi železovi(III) oksid hidrati.

Januar, 2022
Strehe v Parizu, Pariz, Francija
Strehe v Parizu, Pariz, Francija (I. Milošev) Za Pariz so značilne sive strehe iz cinka. Z odlokom Napoleona III. so začeli cink uporabljati v sredini 19. stoletja, saj je bil dostopen v rudnikih Moresnet. Renovacija pariških streh je bila zaupana Baronu Hausmannu, ki je z uvedbo značilnih podolgovatih oken in streh iz cinka popolnoma transformiral izgled mesta, ki do danes ostajajo ena izmed največjih atrakcij Pariza. Zaščitna mat patina na cinku ga ščiti pred vremenskimi vplivi. Sama izdelava in postavitev varjenih cinkovih streh je izredno zahtevna in je od leta 2019 umeščena pod zaščito UNESCO-a.

December, 2021
Izgubljeni nakupovalni voziček, Kotor, Črna Gora
Izgubljeni nakupovalni voziček, Kotor, Črna Gora (M. Poberžnik) V okoljih z veliko mikroorganizmi mikrobi na površini najrazličnejših materialov tvorijo biofilme. Znotraj teh se lahko vzpostavi mikrookolje, ki je ugodno za korozijske procese. Takšni vrsti korozije pravimo mikrobna korozija ali biokorozija.

November, 2021
Vremensko jeklo, Štanjel
Vremensko jeklo, Štanjel (I. Milošev) Stopnice na razgledni točki v gradu Štanjel so izdelane iz t. i. vremenskega jekla. Gre za družino konstrukcijskih nizkoogljičnih jekel, imenujemo jih tudi korten (COR-TEN), ki vsebujejo majhne količine bakra, kroma, niklja, fosforja, silicija in mangana. Na zraku se na površini tega jekla tvori zaščitna plast, ki je trpežna proti vremenskim vplivom in konstrukcija zato ne potrebuje barvanja. Ne gre torej za škodljivo rjo, ampak za zaščitno patino. Zemeljske barve te zaščitne patine so nekaterim všeč, drugim ne.

Oktober, 2021
Bojni jarek iz 1. svetovne vojne, Sabotin
Bojni jarek iz 1. svetovne vojne, Sabotin (L. Gašparič) Sabotin je 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico. Za namene prve svetovne vojne je bil ozemlje močno prekopano. Vrh je predstavljal pomembno obrambno točko, ki je branila Gorico vse do 6. avgusta 1916, ko so po kratki in krvavi bitki goro zavzeli Italijani. Železni povojni ostanki danes razpadajo zaradi korozije, a še zmeraj opominjajo na vojne grozote izpred več kot 100 let.

September, 2021
Haizearen orrazia, San Sebastian
Haizearen orrazia, San Sebastian (M. Dlouhy) Haizearen orrazia, se iz baskovščine dobesedno prevede v Glavniki vetra. Gre za skupek treh skulptur iz železa avtorja Eduarda Chillida. Baskija je še posebej znana po kovinski industriji, predvsem po izkopavanju železove rude in pridelavi jekla, ki sta še zmeraj med prevladujočimi gospodarskimi panogami severne Španije.

Avgust, 2021
Galvanska korozija na vrhu Rašice, Rašica
Galvanska korozija na vrhu Rašice, Rašica (A. Kraš) Vrh Staneta Kosca, bolj znanega pod imenom Rašica krasi 17 metrov visok razgledni stolp postavljen leta 1957 v spomin na ustanovitev Kamniškega bataljona. S stolpa, ki ga je načela galvanska korozija se nam ponudi lep razgled na okoliške hribe in gore, predvsem na Kamniško Savinjske Alpe ter na celotno Ljubljansko kotlino.

Julij, 2021
Zgornja postaja tirne vzpenjače, Ljubljanski grad
Zgornja postaja tirne vzpenjače, Ljubljanski grad (I. Spajić) Več kot stoletno idejo o tirni vzpenjači na Ljubljanski grad so realizirali leta 2006 in je do danes prepeljala že več kot 4,5 milijonov potnikov.

Junij, 2021
Razgled na železniški postaji, Ljubljana
Razgled na železniški postaji, Ljubljana (L. Gašparič) 2. junija v Sloveniji obeležujemo Dan železničarjev. Na ta dan je leta 1846 na slovensko ozemlje pripeljal prvi vlak, zato tokratno fotografijo meseca pocvečamo železniški industriji.

Maj, 2021
Uvala Luka, Rakalj, Istra
Uvala Luka, Rakalj, Istra (I. Milošev) Posebno vzdušje čudoviti uvali Luka pridoda ladja iz druge svetovne vojne. Leta v morski vodi so pustila neizogibne posledice na kovinski konstrukciji.