Informacijsko in novinarsko središče2 / Desno / Staro


Napoved obiska predsednika RS dr. Danila Türka na Kemijskem inštitutu

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk bo v torek, 22. marca 2011 obiskal Kemijski inštitut, kjer želimo z aktivnostmi ob mednarodnem letu kemije približati to znanost vsem ljudem ter opozoriti na pomen kemije v vsakdanjem življenju. Letos mineva 100 let, odkar je slavna znanstvenica Marie Curie prejela Nobelovo nagrado za kemijo, zato so letos v znanosti v ospredju ženske. Utrinke iz raziskovalnega življenja na inštitutu bodo predsedniku predstavile uspešne raziskovalke treh generacij: upokojena raziskovalka dr. Vladka Gaberc Porekar, raziskovalki doc. dr. Marjana Novič in prof. dr. Majda Žigon ter mlada raziskovalka Tadeja Birsa Čelič.
Vljudno vabljeni!


Delavnica Akademsko podjetništvo

V imenu Skupine TT, ki združuje Institut “Jožef Stefan” in Kemijski inštitut na področju prenosa tehnologij, vas vabimo, da se udeležite delavnice z naslovom Akademsko podjetništvo. Delavnica bo potekala v petek, 4.3.2011, v steklenjaku in veliki predavalnici Kemijskega inštituta, z začetkom ob 9. uri. Predhodne prijave zbiramo na tehnologije@ijs.si


7. nanotehnološki dan

Odbor za znanost in tehnologije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ga vodi Janez Škrlec, pripravlja že 7. nanotehnološki dan, ki bo v petek, 18. marca 2011, v prostorih Grand hotela PRIMUS v Ptuju. Uveljavljeni slovenski znanstveniki in raziskovalci bodo predstavili zanimive in pomembne teme, kot so bionika in nanotehnologija, biomimetične tekstilije, nanomaziva in nanocevke, varnost nanotehnologij, nanogradnja in nanoelektrokaloriki. Udeležba na 7. nanotehnološkem dnevu je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava najkasneje do 28. februarja 2011 oziroma do popolnitve prostih mest po elektronski pošti na janez.skrlec@siol.net ali rudi.wostner@ozs.si.


Mednarodno leto kemije

Leto 2011 je UNESCO proglasil za Mednarodno leto kemije, ki ga bomo s pestrim dogajanjem obeležili tudi v Sloveniji. Slavnostno odprtje Mednarodnega leta kemije v Sloveniji pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije in ob podpori sponzorjev organizira Slovensko kemijsko društvo. Dogodek bo potekal v sredo, 9. 2. 2011, v Stekleni dvorani hotela Union v Ljubljani z začetkom ob 18. uri.


Konferenca SKIP 11 - Konferenca o semenskem kapitalu in podjetništvu

Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) in Klub poslovnih angelov v torek, 15. februarja, ob 14. uri v Veliki dvorani podjetja Comtrade pripravlja brezplačno SKIP konferenco o semenskem kapitalu in podjetništvu. Udeležencem bodo razložili vse o različnih možnostih financiranja podjetja v začetni fazi. Več o konferenci si lahko preberete na spletni strani.


Pobuda EK za učinkovito rabo virov

Evropska komisija je objavila komunikacijo o učinkoviti rabi virov s predlogi za uveljavitev ukrepov v okviru regionalne politike. V njej poziva k ustaviti prekomerne rabe naravnih virov, ki so, denimo, čist zrak in voda, obdelovalna zemljišča, naravne surovine. Zato je na podlagi razvojne strategije Evropa 2020 objavila pobudo za učinkovito rabo virov. To je ena od sedmih pobud strategije Evropa 2020 za pametno, trajnostno in vključujočo rast. Hkrati je Evropska komisija objavila, kako je mogoče zagotoviti učinkovitejšo rabo virov v okviru regionalne politike. To velja zlasti za področja učinkovite rabe energije, rabe obnovljivih virov energije, na področju javnega prometa, pri zaščiti naravnega okolja, z ukrepi za preprečevanje naravnih nesreč, pa tudi z eko-inovacijami z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije in prek »zelenih grozdov«.


VIP večer s podjetnikom svetovnega formata

Ljubljanski univerzitetni inkubator in Kiberpipa vas vabita na prvi Večer za inovativne in podjetne v letu 2011. Gost bo g. Tone Strnad, ustanovitelj in lastnik družbe Medis. Pod vodstvom g. Strnada si je skupina podjetij v dvajsetih letih svojega obstoja prislužila vodilno vlogo pri trženju zdravil in medicinske opreme na področju širšega Balkana. Družba, ki zaposluje več kot 250 ljudi, kotira najvišje na vseh lestvicah – tudi na lestvicah najboljšega zaposlovalca. Vabljeni 13. januarja 2011 ob 19h v prostorih Kiberpipe (Kersnikova 6). Vstop na dogodek je prost, prijavite pa se lahko preko spletne strani LUI (www.lui.si).


Poročilo Technopolis - vpliv RTO-jev (Research & Technology Organisations) v Evropi

Konec oktobra 2010 je EARTO predstavil rezultate neodvisne študije o vlogi in vplivu evropskih raziskovalnih in tehnoloških organizacij (RTO-jev). Študija, ki je pokazala, da so RTO-ji glavni akterji v evropskem inovacijskem sistemu, bo v veliko pomoč pri dviganju zavedanja o pomembnosti RTO-jev na evropski in naciolnalni ravni. Elektronska kopija poročila raziskave je dostopna tukaj.


Festival HAIP 10 // Nova narava

Festival obravnava teme in poudarja problematike polja intermedijske umetnosti in najnovejših komunikacijskih tehnologij. Na festivalu se bodo predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kreativno in kritično obravnavajo družbeni razvoj in napredek. Festival HAIP podpira raziskovanje in ustvarjanje tistih sodobnih umetniško-znanstvenih praks, ki presegajo meje posameznih zvrsti in vsebin. O tem priča tudi ime festivala »HAIP«, ki je kratica za »Hack-Act-Interact-Progress«. Vabljeni! Ljubljana: MMC Kiberpipa, od 23. 11. do 26. 11. 2010


Priznanje Mentor leta 2010

Društvo mladih raziskovalcev Slovenije DMRS bo tudi letos podelilo priznanje mentor leta, ki je namenjeno najboljšim slovenskim mentorjem mladih raziskovalcev. Nagrada bo podeljena 1. decembra 2010 ob 18h na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Več informacij.


Slovenski forum inovacij

JAPTI, javna agencija za podjetništvo in tuje investicije, s finančno podporo Ministrstva za gospodarstvo RS organizira 5. slovenski forum inovacij, prvi in edini poslovni dogodek, ki na enem mestu združuje inovativni potencial Slovenije – podjetja, posameznike, raziskovalne inštitute, podporne institucije in drugo zainteresirano javnost. 2. in 3. december 2010, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana.

Več o samem dogodku na spletu in po elektronski pošti. Vljudno vabljeni!


7. konferenca fizikov v osnovnih raziskavah

Vabljeni na konferenca fizikov v osnovnih raziskavah, ki bo potekala 5. novembra 2010 v Hotelu Slovenija v Portorožu. V okviru srečanja bo predstavljeno raziskovalno delo uspešnih raziskovalcev mlajše generacije, ki so opravili doktorsko delo v zadnjem obdobju ali so tik pred doktoratom. Na konferenci bodo predstavljeni prispevki v obliki 25-minutnih vabljenih predavanj, 15-minutnih predavanj in plakatov. Konference se bodo kot gostje udeležili tudi študentje višjih letnikov fizike. Vse informacije o konferenci dobite na spletni strani, kjer se lahko tudi prijavite na konferenco. Prijave do 15. oktobra 2010 na naslov matjaz.humar@ijs.si.


"Lange Nacht der Forschung"

V petek, 5. novembra 2010, vabljeni v Celovec v Avstrijo na dogodek "Lange Nacht der Forschung". Organizator, Lakeside Labs, bo predstavil zanimive raziskovalne projekte, pri katerih delajo. Dogodek se bo začel ob 16. uri (Lakeside Labs GmbH, Lakeside B04b, 9020 Klagenfurt, Austria). Več informacij.


Predstavitev Pisarne za transfer tehnologij Univerze v Trstu

Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske v petek, 19. 11. 2010 ob 14.30, na svojem sedežu organizira dogodek, na katerem se bosta predstavila Pisarna za transfer tehnologij Univerze v Trstu – ILO Industrial Liason Office in dve odcepljeni podjetji omenjene univerze. Več informacij.


Dnevi stereoskopije na IJS

V soboto (30. oktobra) in nedeljo (31. oktobra) od 17. ure dalje bodo potekali Dnevi stereoskopije na IJS. Oba dneva bodo izvedene stereoskopske (3D) projekcije digitalnih fotografij in filmov v Veliki predavalnici Instituta. Projekcijo organizira Stereoskopsko drustvo Ljubljana in Institut "Jozef Stefan", s prispevki pa bodo sodelovali avtorji iz vecih drzav. Nekaj tujih gostov bo prisotno tudi na predstavah. Vabljeni vsi, ki jih zanimajo stereoskopske (3D) slike in filmi (seveda vkljucno z druzinskimi clani in prijatelji).


Oblikovanje prihodnosti prenosa tehnologij v Evropi

ASTP (The Association of European Science & Technology Transfer Professionals) organizira prvo srečanje evropskih nacionalnih mrež na področju prenosa tehnologij, ki bo na Nizozemskem v Zaandam-u 28. in 29. oktobra 2010. Stroški participacije so 595 € na osebo, število udeležencev je omejeno.

Več informacij.

Registracija.


Razstava "Osnovna teorija moje žene"

V ponedeljek, 4. oktobra 2010, ob 18. uri vabljeni na odprtje razstave Milana Goloba: "Osnovna teorija moje žene". Razstava bo v Galeriji Instituta "Jožef Stefan" in bo odprta do 21. oktobra 2010.


EARTO-nagrada za inovacije

Konec oktobra bo EARTO podelil nagrado za inovacije. Gre za podobno nagrado, kot jo na IJS podeljujemo v okviru konference o prenosu tehnologij. Podelitev EARTO-nagrade za inovacije ("2010 EARTO Innovation Prize") bo 27. 10. 2010 v Bruslju. V ta namen bo izdana publikacija študije "Vloga in vpliv RTO v Evropi " ter publikacija primerov dobrih praks na področju inovacij. Udeležba na dogodku je brezplačna, število prijav je omejeno. Obrazec za registracijo pošljite čim prej na prize@earto.eu. Program je dostopen tukaj. Več informacij: taffah@earto.eu.


3. mednarodna Konferenca o prenosu tehnologij

Institut “Jožef Stefan” in TechnoCenter Univerze v Mariboru v sodelovanju s Kemijskim inštitutom, Univerzo v Novi Gorici (RRA SP), Nacionalnim inštitutom za biologijo ter Univerzo v Ljubljani ter s podporo TIA, ARRS, JAPTI, YEAR in Evropske komisije so končali dvodnevno mednarodno Konferenco o prenosu tehnologij, ki je letos potekala že tretje leto zapored. 3. mednarodna konferenca o prenosu tehnologij je gostila ugledne mednarodne strokovnjake s področja prenosa tehnologij iz priznanih inštitucij, kot so CERN, EPFL, Univerza v Kopenhagnu, London School of Business, EIF itd. Prvi dan konference, 7. oktobra 2010, je potekal na Institutu “Jožef Stefan” v Ljubljani, drugi dan, 8. oktobra 2010, na rektoratu Univerze v Mariboru. V sklopu konference so bile prvi dan podeljene nagrade za inovativnost v gospodarstvu v skupni vrednosti 15 000 EUR. Nagrada so prejeli: dr. Matjaž Koželj, prof. dr. Boris Orel, dr. Ivan Jerman, Miha Steibucher in Marjanca Vodlan s Kemijskega inštituta (1), doc. dr. Đani Juričič, dr. Janko Petrovčič, Bojan Musizza, Aleš Svetek, mag. Pavle Boškovski, Matej Gašperin in Stanislav Černe z Instituta “Jožef Stefan” (2), Blaž Fortuna, Marko Grobelnik in dr. Dunja Mladenič z Instituta “Jožef Stefan” (3), izr. prof. dr. Matjaž Kunaver, Nataša Čuk in Sergej Medved s Kemijskega inštituta (4), dr. Aleš Berlec, prof. dr. Borut Štrukelj, Matjaž Ravnikar, Mojca Lunder in Boris Čeh z Instituta “Jožef Stefan” in UL FFA ter UL FKKT (4). Drugi dan konference je bilo ustanovljeno Združenje slovenskih profesionalcev za prenos tehnologij (Združenje SI-TT).


Unija inovacij

Evropska komisija je predstavila pobudo o Uniji inovacij, v kateri opredeljuje strateški način obravnave inovacij, naravnan na najvišji politični ravni. "Z Unijo inovacij se bodo prizadevanja Evrope, vključno s sodelovanjem s tretjimi državami, osredinila na izzive, kot so podnebne spremembe, varnost preskrbe z energijo in hrano, zdravje in staranje prebivalstva," navaja Evropska komisija. Unija inovacij je ena od vodilnih pobud v strategiji Evropa 2020. Nova študija dokazuje, da bi s povečanjem naložb v raziskave in razvoj na 3 odstotke BDP lahko ustvarili 3,7 milijona delovnih mest, letni BDP pa bi lahko do leta 2025 narasel na 795 milijard evrov.


Konferenca Senzorji in aktuatorji

Tehnološki center SEMTO skupaj s Centrom odličnosti NAMASTE in Strokovnim društvom MIDEM organizira strokovno konferenco: Senzorji in aktuatorji, ki bo potekala v sredo, 20., in četrtek, 21. oktobra 2010, na Institutu »Jožef Stefan« (Velika predavalnica). Osnovni namen konference je vzpostaviti dvosmerno komunikacijo med raziskovalnimi organizacijami in industrijo s ciljem krepiti ODGOVORNO PARTNERSTVO. Program konference, povzetke predavanj in druge informacije najdete na spletni strani TC SEMTO.


Konferenca na tematiko senzorjev in aktuatorjev

Tehnološki center SEMTO letos organizira že tradicionalno konferenco na tematiko senzorjev in aktuatorjev. Konferenca se dogaja vsaki dve leti in na enem mestu zbere vodilne strokovnjake in raziskovalce iz raziskovalnih inštitutov in fakultet ter razvijalce in vodilne posameznike iz podjetij, ki jih zanima in so dejavni na tem področju. Poleg pregleda novosti s področja tehnike je konferenca tudi mesto za neformalno srečanje strokovnjakov in izmenjavo izkušenj ter informacij. Udeleženci konference tako pridobijo tudi znanje o tem, kdo in kje se z določeno problematiko ukvarja in kako navezati stike za reševanje lastnih razvojnih izzivov. Konferenca je tudi mesto za rojevanje idej in kako ideje, tudi s pomočjo partnerjev, pretvoriti v inovacije. Konferenca bo potekala 20. in 21. oktobra 2010 v Veliki predavalnici Instituta » Jožef Stefan«, Jamova cesta 39, Ljubljana.

Več informacij.


13. mednarodna konferenca Informacijska družba 2010 V imenu direktorja Vas vabimo na slavnostno otvoritev 13. mednarodne konference Informacijska družba 2010, ki bo v torek, 12. oktobra 2010 ob 14.30 v Veliki predavalnici na Jamovi 39. Slavnostni govornik na odprtju bo predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Pavel Gantar, priznanje za življenjsko delo pa bo dobil dr. Tomaž Kalin. 13. mednarodna konferenca Informacijska družba 2010 bo potekala do vključno 15. oktobra 2010, v okviru konference bo potekalo 10 podkonferenc. Nastopilo bo veliko število zanimivih sogovornikov, informacije o posameznih pa dobite pri predsednikih podkonferenc.


Vabilo za prispevke na 13. mednarodni multikonferenci: Informacijska družba 2010 (IS 2010)

Vabljeni k oddaji prispevkov za 13. mednarodno konferenco IS 2010, ki bo potekala od 11. do 15. oktobra 2010 v Ljubljani. Tule je opis konference, roki oddaj prispevkov ter druge informacije o dogodku.


Konferenca za inovativne in podjetne ter rektorjeva nagrada za naj inovacijo UL

Ljubljanski univerzitetni inkubator vabi na konferenco za inovativne in podjetne, ki bo 5. 10. 2010 v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani. Dogodek bo odprl rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Stane Pejovnik. Prijavite se lahko na spletni strani LUI. Poleg tega vabljeni, da se udeležite tekmovanja za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo UL. Prijave do 18. oktobra 2010. Razglasitev zmagovalcev bo 1. decembra 2010.


3. mednarodna konferenca o prenosu tehnologij

Konferenca bo potekala na Institutu “Jožef Stefan”, 7. 10. 2010, s pričetkom ob 9. uri in na Univerzi v Mariboru, 8. 10. 2010, prav tako s pričetkom ob 9. uri.

Konferenca o prenosu znanja in tehnologij je namenjena javnim raziskovalnim organizacijam (JRO) in zasebnim inovatorjem ter podjetjem, ki želijo sodelovati z javnimi raziskovalnimi organizacijami ter inovatorji. Govorniki bodo v razgibanih predavanjih posredovali svoje znanje o prenosu znanja in tehnologij kot znanstveni disciplini, skupnih projektnih raziskavah med JRO in podjetji ter postopkih ustanavljanja odcepljenih in hčerinskih podjetij. Predavatelji na mednarodni konferenci bodo mednarodni strokovnjaki s področja prenosa tehnologij iz priznanih inštitucij kot so MIT, CERN, EPFL, Univerza v Kopenhagnu, London School of Business, EIF, itd. V sklopu konference bodo podeljene nagrade za Inovativnost v gospodarstvu (razpis bo objavljen na spletni strani konference), ustanovljeno bo tudi Združenje slovenskih profesionalcev za prenos tehnologij (ASTTP).

Konferenco organizira Institut “Jožef Stefan” v sodelovanju s Kemijskim inštitutom, Nacionalnim inštitutom za biologijo, Univerzo v Novi Gorici (RRA SP), Univerzo v Ljubljani ter s podporo TIA, ARRS, JAPTI, YEAR in TehnoCentra Univerze v Mariboru.

Več informacij


Uvedba EU-patenta

Belgija je predstavila uvedbo EU-patenta v času svojega predsedovanja EU. Načrti za ustanovitev enotne patentne prijave so se začeli leta 2003, vendar je bil napredek oviran zaradi ponavljajočih se tehničnih in pravnih težav, predvsem o tem, ali naj se dovoli prevod patentov v 23 uradnih jezikov EU ali samo v tri delovne jezike. Inovativna podjetja bi s tem imela 20-krat nižje stroške pri novi patentni prijavi, če bi države članice sprejele načrt Komisije, da se izda patent v enem od treh delovnih jezikov - angleščini, francoščini ali nemščini. Sedanji predlog ponuja poseben režim inovatorjem iz držav, kjer angleščina, francoščina ali nemščina niso uradni jezik. Izumitelji iz teh držav bodo imeli možnost vložitve patentne prijave v svojem jeziku in stroške prevoda v enega od treh delovnih jezikov dobile povrnjene. Strošek sedaj veljavnega patenta v npr. 13-ih državah je približno 20 000 EUR. Do 14 000 EUR stroškov nastane pri prevajanju dokumentov v več jezikov. Novi načrt bi znižal stroške patentiranja v 27 državah EU na okoli 6 200 EUR, od tega bi 10 % kril stroške prevoda. Za primerjavo, ameriški patentni strošek je okoli 1 850 USD.


6,4 miljarde EUR: največja naložba Evrope na področju raziskav in inovacij

Evropska komisija je objavila paket razpisov za zbiranje predlogov, katerih približna skupna vrednost je 6,4 miljarde EUR. Paket zajema širok spekter znanstvenih disciplin, kot so ICT, v višini 1,2 miljarde EUR, zdravje (206 milijonov EUR), nanotehnologije (270 milijonov EUR) in raziskovalno okolje (205 milijonov EUR). Prednost imajo MSP, saj bodo prejela skoraj 800 miljonov EUR, in tokrat bo prvič doslej na več področjih posebej za njih rezerviran proračun. Na primer, na področju zdravja, bio-gospodarstva, okolja in nanotehnologij mora udeležba MSP dosegati 35 % celotnega proračuna. Razpisi so objavljeni na CORDIS-u.


MC PAD

Od ponedeljka, 27. 9. 2010, do srede, 29. 9. 2010, bo na IJS potekal "training event/review" evropskega projekta Marie Curie - MC pad. Sam dogodek s približno 50 udeleženci organizira odsek F-9, večina dogajanja pa bo potekala v Veliki (institutski) predavalnici. Več informacij o dogodku.


Slovenski festival znanosti

Od 21. do 23. septembra 2010 bo potekal že 16. slovenski festival znanosti, v okviru katerega svoja vrata za obiskovalce odpira tudi Institut "Jožef Stefan".


Prva mednarodna letna šola o nanoznanosti na Hrvaškem

Prva mednarodna letna šola o nanoznanosti na Hrvaškem bo potekala od 19. do 23. septembra 2010 v hotelu Palace v Dubrovniku. Dogodek organizira Institut Ruđer Bošković in vodilne evropske institucije na področju nano-tehnologije; Finski center za nanoznanost Jyvaskyla in Joanneum Research Center iz Graza. Prvo mednarodno letno šolo o nanoznanosti bo odprla hrvaška premierka Jadranka Kosor. Odprtje bo potekalo v okviru okrogle mize z naslovom: “The potential of nanoscience and nanotehnology in a country's economic growth and development”. Posebni gost bo dr. sc. Paul Seidler, direktor za znanost in tehnologijo IBM-ovega raziskovalnega laboratorija v Zürichu.


Vabilo na 6. nanotehnološki dan

Vabimo vas na 6. nanotehnološki dan, ki bo potekal v petek, 17. 9. 2010, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Dogodek podpira MVZT ter spada v kontekst povezovanja gospodarstva in znanosti. Več o dogodku si preberite v vabilu in vsebini. Kotizacije ni. Vljudno vabljeni!


Vabilo na informativne dneve za 7. okvirni program

Vabimo vas na informativne dneve, na katerih bodo predstavili posamezne razpise 7. okvirnega programa. Namen informativnih dni je predstaviti posamezne razpise, prioritetna področja razpisov, pogoje sodelovanja na razpisih, primere že uspešnih projektov ter predvsem predstaviti konkretne ideje udeležencev informativnih dni ter jih povezati v potencialne projektne konzorcije. Informativni dnevi bodo potekali 9. in 10. septembra 2010 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana. Več v prilogah: program, Obrazec za projektne ideje in letošnji FP7 razpisi.


Rok za predložitev predlogov projektov na razpis za izbiro projektov za industrijske raziskave in razvoj sodelovanja med Izraelom in Slovenijo

Približuje se rok za predložitev predlogov projektov na razpis za izbiro projektov za industrijske raziskave in razvoj sodelovanja med Izraelom in Slovenijo.
Rok za oddajo dokumentacije je 17. 8. 2010
Finančna podpora: odobreni predlogi projektov lahko prejemajo finančno podporo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije do 75 000 EUR na leto (za 3 leta) in vzporedno do 50-odstotno kritje stroškov R&R od Office of the Chief Scientist (OCS) izraelskega Ministrstva za industrijo, trgovino in delo v Izraelu.
Iskanje projektnih partnerjev:zainteresiranim podjetjem iz Slovenije, ki so aktivni na področju R&R, je omogočeno iskanje potencialnih partnerjev iz industrije v Izraelu prek celovite podatkovne baze MATIMOP.
Iskanje raziskovalne skupine: če bi se pri prijavi na razpis želeli povezati z raziskovalno skupino iz laboratorijev in odsekov Instituta "Jožef Stefan" nam pišite!


Vabilo na posvet o digitalni agendi za Evropo Pristojni Generalni direktorat Evropske komisije za informacijsko družbo v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji organizira posvet o Digitalni agendi, ki bo v petek, 23. 7. 2010, ob 10. uri v Centru Evropa na Dalmatinovi 4 v Ljubljani. Vljudno vabljeni!


Evropska komisija pripravljena na sprejetje enotnega patenta EU

Enotni patent bo zajemal območje celotne EU, stroški prevajanja bodo minimalni, patenta pa ne bo več treba potrditi na nacionalni ravni.

Pridobitev patenta v Evropi je danes desetkrat dražje kot v ZDA, ugotavljajo pri Evropski komisiji, kjer so danes predstavili zadnji potrebni element, da enotni patent EU postane realnost - predlog ureditve prevajanja za prihodnji patent EU. Draga pridobitev patenta v Evropi negativno vpliva na raziskave, razvoj in inovacije ter zmanjšuje konkurenčnost Evrope, še ugotavljajo pri komisiji. Zato mora EU po njihovem ukrepati, da bodo lahko inovatorji zaščitili svoje izume po sprejemljivi ceni.

Najbolj se bodo zmanjšali stroški prevajanja
Enotni patent bo sicer zajemal območje celotne EU, stroški prevajanja bodo minimalni, patenta pa ne bo več treba potrditi na nacionalni ravni. Novi predlog temelji na uspešnem sistemu treh jezikov Evropskega patentnega urada, ki kot medvladni organ preučuje prijave in je pristojen za podeljevanje evropskega patenta, ter bo, če bo sprejet, zelo zmanjšal sedanje stroške prevajanja.

Za evropski patent za 13 držav kar 20 tisoč evrov
Evropski patentni urad sestavlja 37 držav (EU27 in še deset drugih evropskih držav) in preučuje prijave ter je pristojen za podeljevanje evropskega patenta, če so izpolnjeni ustrezni pogoji. Da je podeljen patent veljaven v državi članici, mora izumitelj zaprositi za potrditev na nacionalni ravni. Pri tem pa nastanejo stroški prevajanja in upravni stroški.

Prav zato večina izumiteljev patentira svoj izum v zelo malo državah članicah, saj stane evropski patent za 13 držav kar 20 tisoč evrov. Z današnjim predlogom uredbe Sveta se bodo stroški obdelave za patent EU, ki velja v 27 državah članicah, zmanjšali na manj kot 6 200 evrov, od tega bodo stroški prevajanja samo 10 odstotkov.


Poletne delavnice

Tehnološki park Ljubljana od 5. julija do 15. avgusta organizira poletne delavnice na področju ICT. Prijavnina je 300 EUR. V primeru, da se želite prijaviti, pošljite idejo za prijavo na naslov tehnologije@ijs.si, dvema izbrancema bomo v KTT krili strošek prijave.


Okrogla miza: "Better Leadership" v Hotelu Mons

Dne 28. maja 2010 je v Hotelu Mons potekala okrogla miza z naslovom "Better Leadership". Dogodek je bil organiziran v sklopu aktivnosti projekta DIVERSITY: "Improving the gender diversity management in materials research institutions". Namen dogodka je bil osvetliti okoliščine, ki vplivajo na napredovanje žensk na vodilne položaje v institucijah, znanosti o materialih in širše. V ospredju dogodka sta bili dve predstavitvi: prof. Mariana Calin iz IFW Dresden je predstavila projekt Diversity in izkušnje pri podobnih projektih; dr.Dunja Mladenič iz E8, IJS, pa je spregovorila o rezultatih raziskave, ki so jo v okviru evropskega projekta Gendera opravili v Sloveniji na temo ozaveščenosti o vključevanju žensk v znanstvene poklice. Predstavitvam je sledila diskusija. Okroglo mizo sta vodila prof. Spomenka Kobe, vodja K7 na IJS, ter prof. Jean-Marie Dubois, direktor Instituta Jean Lamour iz Nancy-ja, udeležili so se je tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. Stane Pejovnik, direktorica Direktorata za znanost MVZT, dr. Jana Kolar, direktor IJS prof. Jadran Lenarčič, direktor Evrošole prof. Janez Dolinšek, vodja E8 dr. Nada Lavrač, doc. dr. Saša Novak, člani/ce projekta Diversity: doc. dr. Goran Dražič, dr. Kristina Žužek Rozman in Sanja Fidler, ter nekaj predavateljev in udeležencev oz. udeleženk Evrošole. Več si lahko preberete v članku "Barbike za punčke, za fante pa avtomobilčki?" iz časopisa Večer.


Konferenca: BIOMA 2010 - optimizacijske metode po vzorih iz narave

Odsek za računalniške sisteme (E7) in Odsek za inteligentne sisteme (E9) prirejata 20. in 21. maja 2010 že četrto mednarodno konferenco "Bioinspired Optimization Methods and their Applications - BIOMA 2010". Namen bienalne konference je omogočiti kakovostno predstavitev in razpravo o najnovejših teoretskih in praktičnih rezultatih optimizacijskih metod po vzorih iz narave, in njihovih aplikacij. Predstavitve in razprave vključujejo genetske algoritme, evolucijske strategije, evolucijsko programiranje, genetsko programiranje, optimizacije s kolonijami mravelj, optimizacije z roji delcev in podobne metode ter njihove aplikacije v naravoslovnih, tehniških in ekonomskih znanostih. Predavanja bodo potekala v Veliki predavalnici IJS. Dodatne informacije in podrobnejši urnik predavanj je dostopen TU.


Konferenca: Možnosti in priložnosti za prenos znanja in tehnologij Gospodarska zbornica Slovenije in Institut "Jožef Stefan" vabita na konferenco Možnosti in priložnosti za prenos znanja in tehnologij, ki bo potekala 7. maja 2010 v dvorani A na Gospodarski zbornici Slovenije. Izpolnjeno prijavnico pošljite do 5. 5. 2010. Vljudno vabljeni!!!


Dan odprtih vrat četrtič postane teden odprtih vrat

Že četrtič smo v sklopu dejavnosti Pisarne za komunikacijo in prenos tehnologije (KTT) organizirali dan odprtih vrat po sistemu obiskov, ki smo ga uvedli jeseni leta 2007. Zaradi velikega zanimanja smo letos dan odprtih vrat raztegnili v teden odprtih vrat, ki je potekal koordinirano na Jamovi in Reaktorskem centru Brinje od 22.3. in se zaključil v soboto, 27.3.2010. Laboratorije na Jamovi si je med tednom ogledalo 415 (napovedanih), v soboto, na dan odprtih vrat pa okrog 440 ljudi, Reaktor pa več kot 250 ljudi.

Obiskovalce smo povabili, da se ob polni uri med 9. in 14. uro zberejo pred glavno stavbo na Jamovi ter si izberejo enouren ogled laboratorijev Instituta. Na voljo je bilo devet različnih predstavitvenih ogledov znotraj treh programov – 1.program: Snov, robotika; 2.program: Bio-kemo-fiz ter 3.program: Znanje, sistemi, materiali in okolje. Od 10:30 do 13:30 je bil organiziran avtobusni prevoz, ki je obiskovalce z Jamove prepeljal na na enoto v Podgorici. Na Reaktorju so si obiskovalci lahko ogledali laboratorije v predstavitvah štirih programov: 1.program: Okolje:Hg laboratorij – geokemija – pospeševalnik; 2.program: Jedrska tehnologija – reaktor TRIGA; 3.program: Okolje: radiološki del – vroča celica in 4.program: Jedrski odpadki (ARAO).

Med tednom so nas obiskale predvsem šole, v soboto pa veliko naključnih obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali več laboratorijev. Obiskali so nas tudi predstavniki treh podjetij, ki smo se jim z veseljem še posebej posvetili. V popoldanskem delu sobotnih ogledov si je IJS ogledalo tudi nekaj večjih organiziranih skupin, ki so imele v programu tudi obisk tovarne Magneti d.o.o. - prav tako povezovanje znanosti, industrije in šolstva se nam zdi v KTT (Pisarna za komunikacijo in prenos tehnologije) še posebej pomembno.

Vse kaže, da tudi tisti, ki so na Institutu zaposleni že dlje časa, laboratorijev in dela drugih odsekov ne poznajo najbolje. V načrtu imamo zato pripravo Internih dnevov odprtih vrat, kjer bomo zaposlenim IJS ponudili oglede posameznih odsekov.

Z veseljem vas obveščamo tudi, da bo v četrtek,, 13.5.2010, na Reaktorju organiziran piknik za vse odsečne koordinatorje obiskov ter njihove pomočnike. Vabljeni tudi vsi prijatelji odprtih vrat!

Vsem koordinatorjem se želim najlepše zahvaliti za trud, za izjemno dobro voljo, ki so jo izkazovali ves dan, ter za vso pripravljenost za sodelovanje. Dan je minil brez zapletov in v prijetnem vzdušju!


Elaphe, d. o. o., med najbolj perspektivnimi podjetji v Sloveniji - z možnostjo predstavitve v Silicijevi dolini

Brezmejnik je projekt podjetja Simgularis, ob podpori Tehnološke agencije Slovenija (TIA), ki je namenjen mladim ekipam in podjetjem v začetnih fazah razvoja. Cilj »Brezmejnika« je bil zbrati čim več podjetniških idej in nato izmed njih izbrati podjetja z najperspektivnejšimi idejami, ki imajo največji poslovni potencial. Na razpis za zbiranje idej je prispelo 33 prijav, izmed njih je bilo 3. 12. 2009 izbranih 11 najboljših podjetniških idej naslednjih podjetij: Acta Logic, Elaphe, Flowr, Genelitik, Live Net Life, Moovme.net, Optilab, Preona, Svetloba, Uniki, Visionect. V letu 2010 bodo izbrana podjetja imela možnost predstavitve svojih idej potencialnim investitorjem in strateškim partnerjem v Silicijevi dolini.


Pri izbiri najboljših so sodelovali naslednji partnerji: Tehnološki park Ljubljana, RSG Capital, Laboratorij za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko - Univerza v Ljubljani, Eagle Ventures in Poslovni angeli Slovenije.


Podjetje Elaphe vodi direktor Gorazd Lampič, v katerem uporabljajo tudi intelektualno lastnino, razvito na IJS, v njem pa sodeluje Andrej Detela, raziskovalec na IJS.


Čestitamo!


Natečaj za Preglovo nagrado

V Uradnem listu RS in na straneh Kemijskega inštituta je objavljen natečaj za Preglovo nagrado.


Posvet o možnostih sodelovanja z ESA

Minister Gregor Golobič je 22. januarja 2010 v Noordwijku na Nizozemskem podpisal Sporazum evropske sodelujoče države, ki sta ga sklenili Evropska vesoljska agencija (ESA) in Republika Slovenija. Slovenija je s tem pridobila status sodelujoče države, kar omogoča slovenskim podjetjem, raziskovalcem in študentom sodelovati z ESA na konkretnih projektih, t. i. PECS-program. Ob podpisu pogodbe je minister napovedal, da bo MVZT pripravil poizvedbo med slovenskimi podjetji in institucijami znanja o tem, pri katerih projektih ESA so zainteresirani sodelovati. V ta namen bo ministrstvo še ta mesec objavilo poziv za zbiranje predlogov projektov za določitev prioritetnih področij v okviru Načrta za evropske sodelujoče države.

Zato bo v sredo, 31. marca, MVZT v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije pripravil posvet za gospodarstvenike ter predstavnike raziskovalnih in izobraževalnih institucij, ki jih zanima sodelovanje z ESA. Pričel se bo ob 11. uri v prostorih GZS (Dimičeva 13) v Ljubljani. Več o tem v programu.


Vabilo na 5. nanotehnološki dan

Odbor za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vas vabi na 5. nanotehnološki dan, ki bo v četrtek, 8. 4. 2010, v prostorih Gospodarskega razstavišča. Udeležba na 5. nanotehnološkem dnevu je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava do najkasneje 1. 4. 2010 oziroma do zapolnitve prostih mest. Vljudno vabljeni!


Bright Sparks 2010 - inovacijske nagrade uspešnim inovatorjem časopisa The Economist

Dne 22. oktobra 2010 bo v Londonu potekal "The Economist's ninth annual Innovation Summit", na katerem bodo podeljevali inovacijske nagrade uspešnim inovatorjem Bright Sparks. Bralci ste vabljeni, da imenujete izjemne inovatorje v sedmih kategorijah: bioznanost (vključuje medicinske pripomočke, farmatevtske izdelke, biotehnologijo in agrikulturo); energija in okolje; računalništvo in telekomunikacije; "brez meja" (vključuje znanost o materialih, nanotehnologije in druga nastajajoča področja); potrošniški izdelki in storitve; poslovni procesi; socialne in gospodarske inovacije, kategorija, ki priznava posameznikom/začetnikom nove tehnologije in poslovne modele, ki izboljšujejo vsakdanje življenje. Nominirati je treba posameznike (ljudi in ne organizacije/podjetja), ki so odgovorni za novost, ki je bila dokazan uspeh v zadnjem desetletju. Zainteresirani naj pošljejo svoje nominacije po e-pošti na innovation@economist.com in navedejo ime, pripadnost, kontaktne podatke in 200 besed dolg povzetek, zakaj si ravno ta oseba zasluži nagrado v določeni kategoriji. Imenovanja lahko predložijo tudi preko spletne strani časopisa The Economist. Rok za prijavo je 1. 4. 2010.


ENEN - letna skupščina

ENEN - European Nuclear Education Network, Institut "Jožef Stefan" in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani organizirajo v sklopu letne skupščine okroglo mizo z naslovom: "Strategija izobraževanja in usposabljanja za potrebe povečane proizvodnje jedrske energije". Dogodek bo potekal 4. 3. 2010 v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani. Več o dogodku si lahko preberete TU.


Sejem IFAM 2010

od 27. 1. do 29. 1. 2010 je v Celju potekal mednarodni strokovni sejem na področju avtomatizacije, mehatronike in robotike IFAM 2010, kjer so bili predstavljeni posamezni odseki Instituta "Jožef Stefan". Pri predstavitvah so sodelovali tudi sodelavci iz MIC-a in dr. Leon Žlajpah.


4. dan mladih raziskovalcev KMBO

4. dan mladih raziskovalcev KMBO (kemija, materiali, biologija okolje) bo letos potekal 11. februarja 2010.

Več informacij: info-k5@ijs.si


5. evrošola z naslovom: Properties of Complex Metallic Alloys: Modeling, Simulation and Experiment

Potekala bo od 24. do 29. maja 2010 v kongresnem centru MONS v Ljubljani. Predavalo bo 14 vabljenih predavateljev iz najrazvitejših držav. Ob uspešnem zaključku 5. evrošole podeljuje Univerza v Ljubljani 3 ECTS kreditne točke vsem, ki bodo uspešno zaključili izobraževanje. Vsi zainteresirani vljudno vabljeni!


Workshop o strukturni karakterizaciji

Workshop o strukturni karakterizaciji bo v organizaciji odseka K5 na IJS potekal 28. januarja 2010.

Vsi zainteresirani vljudno vabljeni!


Vabilo na II. energetski tehnološki dan

Odbor za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije prireja II. energetski tehnološki dan, ki bo v soboto, 19. 12. 2009. Udeležba na dogodku je brezplačna, obvezna pa je predhodna prijava. Več o tem si lahko preberete TU.


Nagrajeni na 4. forumu inovacij

Inovacija skupine pod vodstvom prof. dr. Matjaža Gamsa je bila na 4. slovenskem forumu inovacij izbrana med najboljših 30 inovacij in prejela nagrado za najboljšo inovacijo izmed raziskovalnih skupin.


Konferenca SLONANO

SLONANO, 19.–21. 10. 2009 – največja slovenska konferenca s področja nanotehnologij.


Zaključena konferenca o prenosu tehnologij

Več v prilogi.

5 nagrajencev!

Skupaj več kot 140 obiskovalcev!

Končen mednarodni program z izredno zasedbo / MIT, EPFL, Lousanne, CERN ...


Uspešen zaključek konference o jedrski energiji

Povzetek zaključkov konference »Jedrska energija za novo Evropo 2009« je objavljen na portalu enegetika.net.


Prispevek o mladih raziskovalcih in povezavi z gospodarstvom na IJS

Snemanje o položaju in vlogi mladih raziskovalcev na Institutu "Jožef Stefan" ter v slovenskem gospodarstvu je potekalo januarja na odseku K9. Prispevek bo objavljen v oddaji Alpe-Donava-Jadran na TVS 2 v soboto, 10. aprila, zvečer (ob cca 22.30 uri). Sledilo bo še nekaj ponovitev: v nedeljo in ponedeljek na TVS 2 in v petek na TVS 1. Točne ure objave bodo navedene v dnevnem časopisju.


Beg možganov - Intervju s prof. Vitom Turkom

V torek, 14. 4. 2009, bo ob 21h na RTV SLO 1 v oddaji Dosje - Raj je tu, ki govori tudi o begu možganov iz Slovenije v tujino, objavljen pogovor s prof. dr. Vitom Turkom.


Razstava Fusion-expo

V Galeriji Kresija je bila od 10. do 20. marca 2009 na ogled razstava o fuziji v organizaciji Slovenske fuzijske asociacije in Instituta "Jožef Stefan". Razstava je imela po informacijah galeristov izjemen odziv, največjega od vseh razstav v zadnjem času.


Dan odprtih vrat Instituta "Jožef Stefan"

Ob 60. obletnici ustanovitve smo zadnjo soboto v marcu postavili na ogled laboratorije Instituta "Jožef Stefan". Na voljo je bilo 27 različnih ogledov. Samo na Jamovi nas je obiskalo več kot 600 obiskovalcev iz industrije, osnovnih šol in gimnazij, študentje, starši z majhnimi otroki, starejše gospe ... Dogodek ocenjujemo kot zelo uspešen.

Vse dodatne informacije po elektronski pošti. Vljudno vabljeni tudi drugo leto!


Razpis za Preglovo nagrado

V Uradnem listu RS in na straneh Kemijskega Instituta je objavljen natečaj za Preglovo nagrado.


Natečaj Mladih energetikov

V sodelovanju Fakultete za matematiko in fiziko, Instituta "Jožef Stefan" in Društva jedrskih strokovnjakov je odprt novi natečaj mladih energetikov. Natečaj je objavljen tudi na straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije. Prijave lahko pošljete do 30. 4. 2009.


Odsek za reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan« vabi k sodelovanju

Vabimo študente višjih letnikov, absolvente in diplomante univerzitetnih študijev strojništva, elektrotehnike, fizike, matematike in sorodnih smeri.

Naši sodelavci so mednarodno uveljavljeni znanstveniki in raziskovalci na področjih modeliranja pojavov in procesov, ki so pomembni za varno delovanje jedrskih elektrarn in drugih kompleksnih tehnologij, kot so mehanika tekočin, lomna mehanika, verjetnostne varnostne analize itd. Poleg raziskav organiziramo in izvajamo tudi podiplomsko izobraževanje ter tehniško svetovanje za naročnike doma in v tujini.

Dodatne informacije.


Research connection 2009

ERRIN (European Regions Research and Innovation Network) išče uspešne projekte za predstavitev na skupni razstavi na dogodku Evropske komisije in češkega EU predsedstva, ki bo potekal v Pragi 7-8 maja 2009. Rok za oddajo predlogov je 15 februar 2009. Podrobnosti.


Delavnica za Podjetne raziskovalce

LUI tudi v februarju organizira delavnico za raziskovalce. Več o vsebini in načinu prijave ter ostalih informacijah v programu.


Zimska šola "Intelektualna lastnina za raziskovalce"

Zimsko šolo z naslovom Intelektualna lastnina za raziskovalce, ki jo organizira Evropska patentna akademija (del Evropskega patentnega urada), sta 4. 2. 2009 v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino pripravila Ljubljanski univerzitetni inkubator in Pisarna za prenos tehnologije pri Univerzi v Ljubljani. Program šole.


Sodobno gledališko besedilo (do nedavnega) sodelavke IJS uprizorjeno v tržaškem gledališču

Besedilo Zaljubljeni v smrt Tamare Matevc, univerzitetne diplomirane literarne komparativistke in filozofinje, do nedavnega sodelavke Odseka za kompleksne snovi (F7), Instituta "Jožef Stefan", je doživelo slovesno premiero v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu. Več.


Stereoskopija na Institutu "Jožef Stefan"

Sodelavci odseka E2 - Sistemi in vodenje so sporočili, da je v soboto 3. januarja in nedeljo 4. januarja ob 18. uri potekala stereoskopska (3D) projekcija v Veliki predavalnici Instituta.

Projekcijo organizirajo Stereoskopsko društvo Ljubljana, Nizozemsko stereoskopsko združenje in Institut "Jožef Stefan". Vabljeni vsi, ki jih zanimajo stereoskopske (3D) slike in filmi.


Dogodek Čevelj

V okviru dogodka Čevelj, 27. 11. 2008, (s testnimi vožnjami električnih vozil), je Institut obiskal tudi minister Golobič. Dogodek je (kot tudi že lansko leto) v organizaciji podjetja Elaphe. Program.


6. konferenca fizikov v osnovnih raziskavah

Namen 6. konference fizikov v osnovnih raziskavah, ki je potekala 7. novembra 2008 v Hotelu Sotelia v Podčetrtku, je bil nadaljevati redna srečanja slovenskih fizikov, ki delujejo na različnih področjih osnovnih raziskav. V okviru srečanja so predstavili predvsem raziskovalno delo uspešnih raziskovalcev mlajše generacije, ki so opravili doktorsko delo v zadnjem obdobju ali so tik pred doktoratom.

Več.


Evropski festival znanosti - Tudi letos so se sodelavci Instituta, Šole eksperimentalne kemije odseka K1, aktivno udeležili Festivala znanosti, ki je potekal v Genovi od 21. oktobra do 4. novembra. Istočasno je evropska organizacija za dogodke na področju znanosti EUSCEA, organizirala WONDERS EUSCEA SCIENCE FESTIVAL - WES08, kjer je bilo predstavljenih več kot 20 projektov s področja komunikacije znanosti.


14. slovenski festival znanosti - Tudi letos se je v organizaciji Slovenske znanstvene fundacije odvijal slovenski festival znanosti. Od 16. do 18. septembra so na festivalu sodelovali tudi sodelavci Instituta "Jožef Stefan", Šole eksperimentalne kemije, Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo. Z uspešnimi in privlačnimi eksperimenti so prepričali otroke, mladostnike in vse druge, da je znanost lepa in del našega življenja.


Mednarodna delavnica "Climate Change III in South-Eastern European Countries" - Delavnica se je odvijala 18. in 19. septembra v Gradcu, Avstrija, organizirali so jo sodelavci odseka O2 v okviru sodelovanja med Institutom "Jožef Stefan" in inštitutom Joanneum Research, Graz. Več informacij.


Natečaj mladih energetikov 2008 - NOVO !!! 30. 6. 2008 - Rezultat razpisa! - Do 30. 5. 2008 je bil odprt natečaj, namenjen študentom višjih letnikov predvsem naravoslovnih in tehniških fakultet, ki jih zanimajo teme s področja energetike. Organizirajo ga Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije, Katedra za jedrsko tehniko Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Elektro Slovenija, d. o. o., Gen-Energija, d. o. o, in Holdingom slovenskih elektrarn, d. o. o., ter s podporo Instituta »Jožef Stefan«, Nuklearne elektrarne Krško, d. o. o., Agencije za radioaktivne odpadke. Nagrade od 500 EUR za uvrstitev na tretje do 1000 EUR za uvrstitev na prvo mesto.


Research in Support of Policies - JRC Information day in Slovenia - 26. maja je v Ljubljani potekal dogodek v organizaciji Joint Research Centra EC pod slovenskim predsedovanjem Evropski Uniji. Predstavljene so bile možnosti za sodelovanje slovenskih raziskovalcev pri razvoju in implementaciji raziskovalnih politik v nacionalnem in evropskem merilu. Dogodka sta se kot slavnostna gosta udeležila tudi Janez Potočnik in Mojca Kucler Dolinar. Več.


Tehnološka borza Innovation&Match 2008 - Evropska podjetniška mreža, katere slovenski koordinator je Institut "Jožef Stefan", je partner pri soorganizaciji tehnološke borze Innovat&Match 2008, ki bo potekala 5. in 6. junija 2008 v Bologni, Italija, v okviru mednarodnega sejma industrijskih raziskav Research to Business 2008. Namen borze je načrtovanje sporazumov o mednarodnem tehnološkem sodelovanju, ki naj bi ga spodbudila dvostranska srečanja med podjetji in raziskovalnimi ustanovami in razstavljavci ter obiskovalci sejma. Udeležba je brezplačna. Rok za prijavo je 15. maj 2008. Več informacij dragan.sumanski@zrs.upr.si.


Dnevi energetikov 2008 - 8. in 9. aprila je časopis Finance skupaj s Centrom za energetsko učinkovitost z Instituta "Jožef Stefan" organiziral dvodnevno posvetovanje Dnevi energetikov 2008, ki so potekali v Porotorožu.


Stefanovi dnevi - Na Institutu so od 25.-29. marca potekali 16. Stefanovi dnevi. Obeležilo jih je več predavanj, odprtje razstave akademskega slikarja Štefana Planinca ter slavnostna podelitev priznanj mladim raziskovalcem ter priznanj zlati znak Jožefa Stefana.


2008 - Mrežni podjetniški inkubator Savinjske regije je IJS 5. 12. 2007 posredoval Javni poziv za zbiranje in ocenjevanje podjetniških idej. S projektom Borza idej, ki se odvija v okviru Mrežnega podjetniškega inkubatorja - Mrežnega spin-off inkubatorja Univerze v Mariboru, želijo povezati ponudnike kapitala in inovatorje ter nosilce podjetniških idej.


Dan odprtih vrat - V okviru obiskov Instituta "Jožef Stefan" smo organizirali dan odprtih vrat tudi za zaključek Stefanovih dni, 29. 3. 2008. Obisk je bil rekorden, saj si je enoto na Jamovi ogledalo več kot 700, reaktorski center pa več kot 400 ljudi. Malo sreče (?), saj se je delovna sobota na Institutu prekrila z delovno soboto marsikatere šole, malo spretnega obveščanja, saj nam je poleg zainteresirane javnosti preko Ministrstva za šolstvo o dnevu odprtih vrat uspelo obvestiti tudi šole širom Slovenije in veliko dobre volje več kot 30 odsečnih koordinatorjev za obiske je omogočilo, da so ogledi Instituta potekali ne samo gladko, temveč zelo prijetno. Najlepša hvala vsem!


Dan žena na IJS - V petek vas ob Mednarodnem dnevu žena v Veliko predavalnico IJS ob 15h vabi Neformalna mreža slovenskih fizičark. Predstavili vam bomo knjigo knjiga »Fizika, moj poklic«, podelili štipendije študentkam fizike, predvajali film o uveljavljenih znanstvenicah in njihovih razmišljanjih o problemu žensk v znanosti. Podeljeno pa bo tudi priznanje Promej znanosti« - in to prav Neformalni zvezi slovenskih fizičark! Vljudno vabljeni!


Atomska bomba - predstavitev knjige - V Veliki predavalnici IJS je bila 27. 2. 2008 predstavitev knjige Atomska bomba avtorja Petra Stariča. Čeprav dr. Starič po stroki ni jedrski strokovnjak, ga je omenjena tematika tako prevzela, da se z njo ukvarja že 20 let. V tem času se je nabralo toliko gradiva, da je nastalo zelo obsežno delo s podnaslovom O zgodovini, razvoju, tehnologiji in o ljudeh, ki so naredili prvo atomsko bombo, ter o posledicah za človeštvo.


Pametne strukture in Fraunhoferjev inštitut - V prihodnosti bo adaptronika pomemben vir inovacij na vseh področjih strojegradnje. Fraunhoferjev inštitut jo je uvrstil med 12 najpomembnejših tematik s katerimi se ukvarjajo.
20. februarja 2008 je na IJS o pametnih strukturah in inteligentnih materialih ter njihovih aplikacijah predaval dr. ing. Thilo Bein, Fraunhofer Institut for Structural Durability and System Reliability LBF, Darmstadt, v organizaciji IRC Slovenija.
Zanimive povezave in informacije.


Energetske tehnologije - V četrtek, 14. 2. 2007, smo v Veliki predavalnici Reaktorskega centra Podgorica IJS organizirali strokovno razpravo o trendih v raziskavah in razvoju na področju energetskih tehnologij - v Sloveniji in v EU. Program srečanja.


Visok obisk iz Bruslja - V četrtek, 7. 2. 2008, smo na IJS gostili dva obiska Bruseljskega odbora za znanost in tehnologijo (CREST). Prvi je bil ob 10:00 (delovna skupina za raziskave Sveta EU, ko si je Institut ogledalo približno 50 ljudi, drugi pa ob 15:30, ko je na Institut prispelo kar okrog 70 generalnih direktorjev in znanstvenih svetnikov iz Bruslja. Obe skupini je sprejel direktor IJS v Veliki predavalnici, kjer jim je Institut in delo na njem tudi predstavil.


Sporazum treh inštitutov - V torek, 4. 12. 2007, je bil na IJS podpisan sporazum med Institutom Ruđer Bošković in IJS. Hkrati je potekala delavnica treh inštitutov (Institut Ruđer Bošković, Joanneum Research in IJS) na temo klimatskih sprememb.


Gorenje - Novembra 2007 je potekalo srečanje med IJS in Gorenjem ter tudi med direktorjema Gorenja, Franjem Bobincem, in direktorjem IJS, Jadranom Lenarčičem.


IJS - Jeseni 2007 se je Institut predstavil slovenskemu združenju Manager, ki ga sestavljajo predsedniki večine pomembnih slovenskih podjetij.


Kravate Instituta - Podjetje Svilanit iz Kamnika je po naročilu izdelalo in 20. avgusta dobavilo kravate za potrebe Instituta "Jožef Stefan". Naročilo je bilo izvedeno v okviru kompenzacije zakonsko določenega števila zaposlenih invalidov. Kravate so svilene, v rdeči ali modri barvi, tudi z (1, 2) bolj izrazitim všitim logotipom Instituta. V prihodnosti so v načrtu tudi ženske izpeljanke.


IJS - Konec oktobra je na IJS v Veliki predavalnici v sodelovanju z ameriškim veleposlaništvom potekal zanimiv dogodek o inventivnosti in inovativnosti. Predavali so dr. Michael Martin, pomemben ameriški strokovnjak s tega področja, sledila pa je okrogla miza, kjer je svojo izkušnjo predstavil Dragan Mihailović.


IJS - Predstavniki podjetja Human technology Styria iz Gradca so prišli na predstavitveni obisk na IJS z željo po sodelovanju. (26. 7. 2007)


Gorenje - Institut »Jožef Stefan« so 13. junija 2007 obiskali najpomembnejši, vidnejši predstavniki Gorenja s predsednikom uprave mag. Franjem Bobincem. Po tem, ko sta Institut in Gorenje sodelovanje že okrepila v zadnjih mesecih, so na tem srečanju predstavili prve konkretne možnosti sodelovanja pri vnaprej dogovorjenih projektih.


IJS - Predsednik uprave Gorenja mag. Franjo Bobinec in drugi najpomembnejši predstavniki Gorenja so obiskali Institut. (13. 6. 2007)


IJS - Predstavniki European Defence Agency so obiskali Institut. (23. 3. 2007)


Ljubljana - Vodstvo LEKa se je sestalo z vodstvom Instituta. Poleg direktorja Istituta so se sestanka udeležili dr. M. Gams, dr. B. Turk in dr. A. Zalar. (22. 3. 2007)


Bernardin - Vodje enot so se srečali z Znanstvenim svetom v okviru strateškega dne IJS. (15., 16. 3. 2007)


Dunaj - Na Slovenskem znanstvenem institutu na Dunaju je potekalo srečanje med IJS in avstrijskim inštitutom Joanneum Research na temo mobilnosti. Ob tem je bil tudi sestanek skupnega strateškega sveta obeh inštitutov.(6. 3. 2007)


IJS - 15. Stefanovi dnevi so končani, podrobneje o dogajanju. (19.-23. 3. 2007)


IJS - Vpeljan je bil nov poslovno-informacijski sistem IJSvision. (marec 2007)


IJS - Delegacija ESA - European Space Agency je obiskala Institut. Njeni predstavniki so si ogledali laboratorije Instituta. (22. 3. 2007)


IJS - Restavracija IJS je obnovljena. Nova restavracija je večja ter je primerna za organizacijo sprejemov in mednarodnih konferenc, ki jih organiziramo na IJS (april 2007).


NE PREZRITE - IJS na 1. programu TV Slovenija - V torkih, 30. 1., 6. 2., 13. 2. in 20. 2. ob 16.10 so na sporedu mladinske znanstveno-fantastične oddaje Afna friki, v kateri glavna igralca Michele in Bizantin raziskujeta Institut "Jožef Stefan". Ponovitve so ob sredah dopoldne in čez vikend.


Idrija, Ljubljana - Vodstvo in 45 razvojnih inženirjev družbe Kolektor iz Idrije je obiskalo Institut. Sporočilo medijem (9. 3. 2007)


Ljubljana - Direktor Instituta, prof. dr. Jadran Lenarčič, in vodja Reaktorskega infrastrukturnega centra, prof. dr. Matjaž Ravnik, sta se srečala z ministrom dr. Janezom Podobnikom. Razgovor je tekel o delovanju jedrskega reaktorja Triga in vročih celic na reaktorskem centru v Podgorici. (27. 2. 2007)


IJS - Institut je obiskal slovaški veleposlanik v RS dr. Roman Poldan. Pogovor z direktorjem IJS je tekel o sodelovanju s slovaškimi raziskovalnimi ustanovami. Slovaški veleposlanik se je posebej zanimal za možnost vključevanja slovaških študentov v program mladih raziskovalcev na IJS. (7. 2. 2007)


Institut se je predstavil več kot stotim dijakom tretjih in četrtih letnikov gimnazij Vič, Bežigrad in Poljane. Po uvodnem nagovoru direktorja IJS je področja informacijskih tehnologij predstavil Mitja Luštrek, področja fizike dr. Primož Ziherl, področja kemije, biokemije in okoljskih znanosti dr. Igor Štern, področja reaktorstva pa Janez Gale. (6. 2. 2007)


IJS - Upravni odbor IJS je na svoji seji 2. februarja dal soglasje k imenovanju prof. dr. Stanka Strmčnika za vodjo (odseka E2) z mandatom štirih let.


Velenje - Delegacija Instituta je obiskala Gorenje (vsebina pogovorov).


IJS - 17. januarja je IJS obiskal nemški državni sekretar prof. dr. Frieder Meyer-Krahmer.


V sredo, 31. 1., je v okviru kolokvijev na IJS predaval dr. Denis Pompon, CNRS (kolokviji na IJS).


Šentjernej - V tovarni Hyb v Šentjerneju je 29. januarja potekala okrogla miza "Skupaj v razvoju", ki je bila posvečena predvsem dosedanjemu 35-letnemu plodnemu sodelovanju med IJS in podjetjem Hyb.


IJS - Institut je v letu 2006 posloval izredno uspešno. Najbolj se je povečal obseg evropskih projektov v 5. in 6. okvirnem programu. Občutno je bil povečan obseg prihodkov glede na leto 2005 in presežen plan za leto 2006. V kratkem bodo objavljeni podrobnejši podatki.


IJS - 18. januarja se je konstituiral nov Znanstveni svet Instituta.


IJS - Mag. Bogdan Pucelj, vodja Službe za varstvo pred ionizirajočim sevanjem, je v Veliki predavalnici IJS predaval o poloniju 210; kaj sploh je polonij 210, kakšno je pridobivanje in uporaba ter kronologija dogodkov ob zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.


IJS - Dr. Maja Remškar je predavala o tveganju pri proizvodnji in uporabi nanodelcev. Nanomateriali imajo močno povečano kemijsko aktivnost, ki je osnova optimističnim napovedim nanotehnologije. Po drugi strani pa so prav zato lahko tudi veliko tveganje za zdravje in okolje. Prve objave toksičnosti posameznih nanodelcev zahtevajo pozornost strokovne in splošne javnosti, saj so mnogi nanodelci že na trgu, regulativa varnosti na tem področju pa kasni po vsem svetu. Na predavanju so bile predstavljene specifične lastnosti nanodelcev, rezultati raziskav, nenamensko proizvedeni delci, detekcijske metode, priporočila za oblikovanje zakonodaje in nasveti za osebno varnost pri proizvodnji in uporabi nanodelcev (kolokviji na IJS).


IJS - Vodenje kolokvijev na IJS prevzel doc. dr. Denis Arčon iz odseka F5 (kolokviji na IJS).


IJS - Potem ko je prof. dr. Boris Žemva, nekdanji dolgoletni vodja odseka K1, prejel nagrado Ameriškega kemijskega društva za kreativno delo na področju kemije fluora, je revija »Journal of Fluorine Chemistry« oktobrsko številko posvetila slovenskemu znanstveniku.


IJS - Na IJS je potekala brezplačna šola Naučimo se podjetništva od najboljših. IJS, časnik Finance in Tovarna podjemov želijo spodbuditi vse, ki imajo inovativne podjetniške ideje, da jih z dodatnim znanjem še nadgradijo. Šola je namenjena tistim, ki želijo z lastnim podjetjem uresničiti poslovno idejo.


IJS - IJS (odsek E9), podjetje Amebis in MMC RTV Slovenija so program "Govorec 2" podarili slepim in slabovidnim.
Delavnica za raziskovalce - menedžerje

LUI organizira delavnico za raziskovalce - menedžerje. Več o vsebini in načinu prijave ter ostalih informacijah v programu.


Konferenca o semenskem kapitalu

Z Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI) vabijo raziskovalce Instituta in mlade raziskovalce, da se 29. 1. 2009 udeležijo konference o semenskem kapitalu.


Drugi razpis Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za raziskovalce začetnike - Razpis je namenjen podpori samostojnih raziskovalcev katere koli nacionalnosti na začetni stopnji kariere v višini do 2 mio EUR za dobo do 5 let. ERC bo podelili od 250 do 300 projektov s katerega koli raziskovalnega področja. Osnovno merilo izbora je znanstvena odličnost. Rok za oddajo predlogov projektov je 10. december 2008 za znanosti o življenju. Več informacij


Vabilo k sodelovanju na delavnico Bio Boot Camp

LUI vabi na delavnice Bio Boot Camp, ki jih bo od 3.do 7. 11. 2008 na LUI vodil prof. Michel Lepers (Univerza v Auvergneju, Francija), vse raziskovalce, ki jih zanima ustanavljanje biotehnoloških podjetij z informacijami o iskanju investitorjev za tovrstna podjetja in o tem, kako sodelovanje z njimi pomaga pri raziskovanju.

Delavnice so brezplačne, saj kotizacijo krije organizator (Eurobiobiz in LUI). Pri prijavi preko spletne strani je potrebno vplačati le 50 EUR (stroški vpisnine) Več informacij.


Recenzenti EFSA - S 5. junijem EFSA, v sodelovanju z državami članicami, poziva znanstvenike, ki si želijo sodelovati kot zunanji eksperti te organizacije, naj si podrobnosti preberejo na njihovi spletni strani, kjer se lahko tudi prijavijo z izpolnitvijo obrazca za prijavo, nato pa o prijavi obvestijo kontaktno točko za Slovenijo.


Podjetni raziskovalci - Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI) organizira program za mlade raziskovalke in raziskovalce, ki zajema podjetniško usposabljanje in vodenje pri pridobivanju finančnih virov za ustanovitev lastnega podjetja.

Program poteka v obliki treh modulov:

 • Modul I: Podjetništvo kot karierna pot raziskovalca (osnove podjetništva)
  Modul II: Kako od ideje do podjetja (temeljna znanja, ki jih potrebuje podjetnik raziskovalec)
  Modul III: Priprava poslovnega načrta in ustanovitev podjetja

Mladi raziskovalci po končanem programu prejmejo potrdilo o udeležbi na podjetniškem usposabljanju, saj z udeležbo na enem izmed modulov (modul I ali II) izpolnijo pogoj iz drugega odstavka 34. člena Pravilnika o usposabljanju in financiranju mladih raziskovalcev v raziskovalnih organizacijah.


Mednarodna multikonferenca Informacijska družba - Tudi letos se bo na Institutu od 13. do 17. oktobra odvijala mednarodna multikonferenca Informacijska druzba (http://is.ijs.si) - tokrat že 11. zapored. Pozivamo vas, da prispevke pošljete vodjem posameznih konferenc (http://is.ijs.si/conf_slo.html). Prijazno vabljeni k sodelovanju!


Nova institutska restavracija čez poletje zapira vrata ob 14h. Ali prilagajajo delovni čas naročniku?


Znanstveni svet Instituta je obravnaval in Agenciji za raziskovalno dejavnost Slovenije na njen poziv poslal pripombe na metodologijo vrednotenja znanstvenoraziskovalnega dela. Pripombe je podprla tudi Univerza v Novi Gorici. Dodatne informacije: jadran.lenarcic@ijs.si .


Ponovni zagon pospeševalnika v CERNu - vznemirjenje in prizori od 21. do 23. 11. 2009

Z veseljem vas obveščamo, da so ob uspešnem ponovnem zagonu pospeševalnika v CERN-u nastale naslednje slike in posnetki:


Pri eksperimentu ATLAS v CERN-u v Ženevi sodelujejo tudi slovenski znanstveniki Instituta "Jožef Stefan", Odseka za fiziko ekperimentalno fiziko osnovnih delcev, pod vodstvom prof. dr. Marka Mikuža.


Čestitamo!


Delavnica: Intelektualna lastnina, patentno varstvo in akademsko podjetništvo

V petek, 12. 3. 2010, je v veliki predavalnici Instituta "Jožef Stefan" potekala delavnica za mlade raziskovalce. V skladu z mnenjem ARRS šteje udeležba na delavnici za udeležbo na seminarju s področja podjetništva. Delavnice se je tako udeležilo 91 mladih raziskovalcev Instituta "Jožef Stefan", Kemijskega inštituta in drugih ustanov. O intelektualni lastnini, licenciranju, ustanavljanju podjetij ter pridobivanju tveganega kapitala so spregovorili: dr. Špela Stres (IJS), Janez Kukec Mezek (Urad za intelektualno lastnino), dr. Mojca Benčina (KI), Miha Vrhunec (Patentna pisarna, d. o. o.), Maša Jezernik (KI) ter Kristjan Pečanac (Simgularis, d. o. o.), Robert Blatnik (IJS) pa je vodil razgiban praktični del delavnice z naslovom "Elevator pitch".

Dogodek je potekal v organizaciji Instituta "Jožef Stefan" in Kemijskega inštituta, pod okriljem Instituta "Jožef Stefan", KTT@CT3.

Več informacij na spletni strani KTT.


Zoisove nagrade podeljene

Raziskovalci Instituta "Jožef Stefan" so spet prejeli priznanje za svoje delo, saj jih je bilo nagrajenih kar sedem.

ZOISOVA NAGRADA ZA VRHUNSKE DOSEŽKE prof. dr. Igor Muševič

ZOISOVO PRIZNANJE ZA POMEMBNE DOSEŽKE dr. Nadja Hvala, dr. Darko Vrečko, dr. Aljaž Stare

PUHOVO PRIZNANJE ZA RAZVOJNE DOSEŽKE dr. Martina Oberžan, dr. Janez Holc, mag. Marjan Buh, Ivan Lavrač, prof. dr. Marija Kosec

Čestitamo!


Delavnica o poslovnem načrtu na IJS

V petek, 4. 12. 2009, ob 9h na IJS v sejni sobi organiziramo delavnico "O poslovnem načrtu", kot aktivni dostop do informacij o postopkih, potrebnih, da se tehnologija komercializira v novem odcepljenem podjetju ("spin-off"-u).


Razpis za Preglovo nagrado

V Uradnem listu RS in na straneh Kemijskega Instituta je objavljen natečaj za Preglovo nagrado.


Zimska šola "Intelektualna lastnina za raziskovalce"

Zimsko šolo z naslovom Intelektualna lastnina za raziskovalce, ki jo Evropska patentna akademija (del Evropskega patentnega urada) so 4. 2. 2009 v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino pripravili Ljubljanski univerzitetni inkubator in Pisarna za prenos tehnologije pri Univerzi v Ljubljani. Program šole.


Natečaj Mladih energetikov

V sodelovanju Fakultete za matematiko in fiziko, Instituta "Jožef Stefan" in Društva jedrskih strokovnjakov je odprt novi natečaj mladih energetikov. Natečaj je objavljen tudi na straneh Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije. Prijave lahko pošljete do 30. 4. 2009.


Nagrada Borki Jerman - Blažič Na IEEE-konferenci so podeljevali nagrade za najboljši članek. Med nagrajenci je Borka Jerman - Blažič s člankom "The Future of the Internet: Tussles and Challenges in the Evolution Path as Identified by project EIFFEL". Njen članek je bil eden najboljših predstavljenih člankov na konferenci. Čestitamo!!!


Seminar o podjetništvu za Mlade raziskovalce Dne 9. 10. smo Kemijski inštitut in Institut "Jožef Stefan" v sklopu projekta JRO TT (TIA), ki ga vodimo na IJS (Komunikacija in prenos tehnologije v okviru CT3) organizirali seminar o podjetništvu v raziskovalni sferi. Seminar je imel naslov "Intelektualna lastnina, patentno varstvo in akademsko podjetništvo". Predavali smo: ga. Helena Zalaznik, vodja oddelka za patente na Uradu za intelektualno lastnino, o patentnem varstvu; dr. Samo Hočevar in dr. Robert Dominko, člana komisije za industrijsko lastnino KI, o postopkih in dejavnostih KI na tem področju; g. Andrej Vojir, Item, d. o. o., patentni zastopnik, o izkušnjah s patentnimi zahtevki; dr. Špela Stres, KTT, CT3, IJS, o prenosu tehnologij iz JRO v gospodarstvo.


Seminar o podjetništvu je po 13. členu Pogodbe o financiranju podiplomskega raziskovalnega usposabljanja mladega raziskovalca obvezen za mlade raziskovalce pred zaključkom študija, za generacijo 2006 in naprej. V skladu z mnenjem ARRS se šteje udeležba na izvedenem seminarju za udeležbo na seminarju s področja podjetništva (za MR). Kotizacije ni bilo, zato smo IJS tako prihranili do 500 EUR na mladega raziskovalca, kar je skupaj okrog 15 000 EUR.


USPEŠNO REŠENE TEŽAVE S POPLAČILOM INVESTICIJE PODJETJU NanoTul, d. o. o.

Podjetje NanoTul, d. o. o., je novoustanovljeno odcepljeno ("spin-off") podjetje na osnovi intelektualne lastnine, razvite na Institutu "Jožef Stefan". Po drugem uspešnem kandidiranju v shemi Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) 2PA in odobrenem financiranju investicije je podjetje NanoTul svoja finančna sredstva vložilo v nakup potrebne raziskovalne opreme. Ker Podjetniški sklad odobrena sredstva po investiciji povrne šele po končani investiciji, je investicijo in ustrezen najem kredita omogočil eden od inovatorjev in ustanoviteljev podjetja z osebnim jamstvom.


SPS je zahtevek za izplačilo po izvršeni investiciji zavrnil, ker IJS ni vpisan v evidenco subjektov inovativnega okolja. Direktorica podjetja doc. dr. Maja Remškar se je skupaj s finančno podenoto "Komunikacija in prenos tehnologije - KTT", ki od 1. 7. 2009 na IJS na področju prenosa tehnologij deluje v okviru CT3, obrnila na SPS, na Ministrstvo za gospodarstvo (MG) ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT), pa tudi na sekretarko Radičevo na MG in ministra Golobiča na MVZT, da bi se birokratski zaplet rešil, saj bi v nasprotnem primeru nastal finančni polom podjetja.


Tokrat je državni aparat hitro in učinkovito izvršil presojo težavne situacije in po prenovnem pregledu odobril izplačilo podjetju NanoTul, ki bo tako lahko nadaljevalo svoje uspešno delo.


Po zdaj dostopnih podatkih o rezultatih preizkušanja na Univerzi v Uppsali in v nemški tovarni maziv Fuchs so materiali podjetja NanoTul, d. o. o., najboljše industrijsko mazivo, ki obeta velike prihranke energije. Materiali so v fazi preizkušanja tudi na strojni fakulteti v Ljubljani v sodelovanju s slovensko tovarno maziv OLMA. Vendar pa do komericalizacije manjka še veliko korakov, ki so jih v podjetju poskusili narediti tudi s pomočjo SPS. Od uspešne sinteze novega materiala do industrijske uporabe je namreč dolga in naporna pot, ki jo birokratske ovire lahko še otežijo.


SLOVARČEK: Evidenca subjektov inovativnega okolja


Novo pomembno mednarodno priznanje slovenski fiziki


Na sestanku mednarodne raziskovalne skupine Belle-II, ki je potekal prejšnji teden v Tsukubi na Japonskem, so za vodjo izbrali prof. dr. Petra Križana s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in z Instituta "J. Stefan", kar je novo priznanje za slovensko fiziko osnovnih delcev.


Raziskovalna skupina Belle-II združuje dobrih dvesto raziskovalcev iz Japonske, ZDA, Kitajske, Rusije, Nemčije, Koreje, Avstralije, Avstrije in Slovenije, njihove raziskave pa potekajo v pospeševalniškem centru KEK v Tsukubi. Skupina Belle-II nadaljuje raziskave izredno uspešne skupine Belle (slovenski del), ki je z eksperimentalno potrditvijo teorije Kobajašija in Maskave pomembno prispevala k lanski Nobelovi nagradi za fiziko.


Velik uspeh slovenskih fizikov z Instituta "Jožef Stefan" in univerz v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici dopolnjujeta tudi imenovanji izr. prof. dr. Boštjana Goloba in izr. prof. dr. Sama Korparja na dva odgovorna koordinacijska položaja v tej raziskovalni skupini.Sodelovanje IJS z ESA (European Space Agency - Evropska vesoljska agencija)


Slovenija si prizadeva za pridobitev statusa pridružene članice v konzorciju ESA. Pri teh prizadevanjih aktivno sodeluje tudi IJS.


V mesecu aprilu smo z IJS Evropski vesoljski agenciji posredovali tista znanstvenoraziskovalna področja, ki so zanimiva za sodelovanje z ESA in kjer imajo odseki IJS ustrezna znanja in kompetence.


Delegacija ESA je od 11. do 13. 5. 2009 obiskala Slovenijo in opravila pregled slovenskih zmogljivosti za sodelovanje s to agencijo - slovenski prijavitelji se bodo predstavili s polurnimi predstavitvami na MVZT, na IJS pa je delegacija 13. 5. preživela celo dopoldne in si ogledala tudi nekaj laboratorijev Okvirni program srečanja na MVZT in na IJS.


Čeprav Slovenija (še) ni članica ESA, pa ima IJS sodeluje z njimi. Naj omenimo le sodelovanja prof. dr. Igorja Mekjaviča z E1:


1. ESA bo sponzorirala delavnico (ESA Topical Team) v Planici na temo Lunar habitat simulation Facility (14. in 15. november). Delavnico bo prof. Mekjavič organiziral skupaj s kolegom prof. dr. Eiken (Švedska). Ker Slovenija ni članica ESA, Slovenec ne more biti koordinatorprojektov ESA.
2. V okviru znanstvenega sestanka Federation of European Physiological Sciences (FEPS), ki bo v Ljubljani (12.-15. novembra), je s podporo ESA prof. Mekjavič organiziral simpozij "Physiology of deconditioning".
3. Glavna urednica European Journal of Applied Physiology je prof. Mekjaviča povabila, da kot gostujoči urednik pripravi posebno izdajo te revije na temo "Space Physiology".


Druge zanimive predstavitve sodelovanja in možnosti za sodelovanje IJS z ESA smo poslušali 12. 5. ob 10h 30 v seminarski sobi K9, ko so se delegaciji ESA predstavili odseki IJS.World Summit Award dobijo Videolectures


Institutski portal Videolectures je bil izbran kot eden zmagovalcev World Summit Award pod okriljem Organizacije združenih narodov (OZN) na temo e-vsebin in ustvarjalnosti (v kategoriji e-Content). Žirija je v osmih kategorijah izbirala pet najboljših produktov.


Na razpis za nagrado lahko nominirajo le vabljeni eksperti OZN, ki lahko v posamezno kategorijo kandidirajo le po en projekt. Slovenska vabljena ekspertinja v World Summit of Information Society Awards je prof. dr. Borka Blažič - Jerman, ki je za kandidaturo predlagala prav Videolectures, kar se je izkazalo za izjemno dobro odločitev.


Iniciativi Videolectures, ki jo vodijo na Centru za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij - CT3 na Institutu "Jožef Stefan", se sedaj poleg MIT, CERN-a, Yale-a pridružujejo še Cambridge, Berkeley, Oxford itd. Institucije se strateško odločajo, da bodo svoja predavanja ponujala prek interneta, in to zastonj, kar v marsičem spreminja sedanje razumevanje univerzitetnega izobraževanja ter lastništva nad znanjem nasploh.

Čestitamo!V Ljubljani že četrta Evrošola!


Končale so se priprave na naslednjo Evrošolo (4th European School in Material Science) z naslovom "Mehanical Properties of Complex Metallic Alloys", ki bo potekala od 25. do 30. maja 2009 v kongresnem centru MONS v Ljubljani. Predavalo bo skupno 13 predavateljev z Japonske, Koreje, Švice, Nemčije, Irske, Indije, Francije, Avstrije in Slovenije, glede na veliko število prijav pa bo potrebno število udeležencev omejiti na 150. Večina od njih bo doktorskih študentov s področij fizike, kemije in znanosti materialov, ki bodo za uspešno udeležbo s posterjem o svojem delu ter prispevkom v elektronski obliki po oceni predavatelja, pridobili 3 kreditne točke ETCS Univerze v Ljubljani. Eurošola je za IJS in Univerzo v Ljubljani pomemben dogodek, ki ga bomo odprli 25. maja ob 8h15 v hotelu Mons. Vabljeni!


Objava sodelavcev Instituta "Jožef Stefan" v prestižni reviji SCIENCE


20. marca je v ugledni ameriški reviji Science izšel članek z naslovom "The Disorder-Free Non-BCS Superconductor Cs3C60 Emerges from an Antiferromagnetic Insulator Parent State", Science 323, 1585 (2009), v katerem skupina znanstvenikov poroča o meritvah superprevodnosti v Cs3C60. Izsledki so še posebno zanimivi, saj kažejo na veliko podobnost tega sistema z visokotemperaturnimi superprevodniki. Med avtorji članka sta tudi, dr. Peter Jeglič, znanstveni sodelavec na Odseku za fiziko trdne snovi Instituta "Jožef Stefan" v Ljubljani ter izr. prof. dr. Denis Arčon, s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in z Instituta "Jožef Stefan".


Superprevodnost je pojav, ko električna upornost snovi pri določeni temperaturi skokovito pade na nič. Za večino snovi so te temperature izredno nizke, običajno omejene pod 30 K. Pred dobrimi 20 leti pa so odkrili družino visokotemperaturnih superprevodnikov na osnovi baker-oksidnih plasti, ki imajo temperature prehoda v superprevodno stanje vse tja do 130 K. Zakaj je temperatura prehoda pri tej družini tako visoka, je še vedno predmet raziskav. Pomembna lastnost teh materialov je tudi, da se superprevodnost razvije iz osnovnega izolatorskega antiferomagnetnega stanja šele po vnašanju dodatnih nabojev (dopiranju). V raziskavah, ki so potekale skoraj celo leto v tesnem sodelovanju z Univerzo v Liverpoolu in Univerzo v Durhamu, so avtorji z meritvami z jedrsko magnetno resonanco v laboratorijih Instituta "Jožef Stefan", Odsek za fiziko trdne snovi, pokazali, da je Cs3C60 pri pri normalnem tlaku izolator, ki se antiferomagnetno uredi pri 46 K. Superprevodno stanje se vzpostavi takrat, ko je Cs3C60 podvržen pritiskom večjim od 3,6 kbar. Izmerjeni fazni diagram za Cs3C60 kaže velike podobnosti z družino visokotemperaturnih superprevodnikov, zato so avtorji tudi predlagali, da elektronske korelacije igrajo pomembno vlogo v tem sistemu.

Informacijsko in novinarsko središče2/Desno/Cs3C60-1.jpg


Odgovori direktorja Instituta novinarju Žurnala, o 14. 1. 2009 predstavljenem programu Evropske vesoljske agencije (ESA) za leto 2009


Bo, kot je napovedala bivša ministrica Kucler - Dolinar, letos prvi slovenski poskus v vesolju? Če da, kakšen in kdo bo pri njem sodeloval?

Kaj je mislila Mojca Kucler - Dolinar, mi ni poznano. Je pa gotovo to, da se vsaka raziskava, ki jo narediš za ESA, prej ali slej konča kot vesoljski eksperiment. Kar moti, je to, da se je Slovenija dolgo let odločala, ali stopiti v ESA ali ne. Jaz sem na to opozarjal že predhodnega ministra, ki je bil sicer osebno naklonjen, vendar je bila ovira denar, medtem ko so bile koristi za slovensko znanost in tehnološki razvoj bolj v ozadju.


Ali slovenski znanstveniki kako drugače sodelujejo pri vesoljskih programih ESA? Ali pričakujemo, da se bo to sodelovanje razmahnilo?

Znanstveniki na Institutu "Jožef Stefan" že vrsto let sodelujejo z ESA. Naj omenim raziskave na področju okoljske fiziologije, ki se nanašajo na preučevanje simulirane breztežnosti. Te raziskave potekajo v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, kjer nastal že manjši raziskovalni center, v katerem sodeluje tudi italijanska vesoljska agencija. Pritegnili smo tudi Univerzo na Primorskem. Sodelovanje slovenskih znanstvenikov v projektih ESA je doslej potekalo posredno, to je v sodelovanju z našimi kolegi po Evropi, z vstopom Slovenije v ESA pa bomo lahko sodelovali kot enakopravni partnerji in prijavljali projekte na podlagi lastnih zamisli.


Kaj si lahko slovenska znanost v prihodnosti obeta od sodelovanja z ESA?

Slovenska znanost si lahko od vstopa v ESA obeta vključitev v vrsto novih projektov in odpiranje novih raziskovalnih področij, ki so podprta z najnovejšimi tehnologijami. Tu vidim veliko priložnost še zlasti za slovenska tehnološko usmerjena podjetja, ki bi v sodelovanju z našimi znanstveniki vstopala v mednarodne povezave.

Vedeti je potrebno, da je princip delovanja ESA ta, da neka država pridobi približno toliko projektov (ali celo nekaj manj) kot je obseg plačane članarine. Bistvo sodelovanja v ESA ni v pridobivanju denarja za raziskovalno delo, temveč predvsem v izmenjavi vrhunskega znanja in tehnologij ter v čimprejšnji izrabi znanstvenih odkritij v tehnološkem in gospodarskem razvoju.


Prevoz obogatenega urana skozi Slovenijo - nadzor nad radiološko zaščito so izvedli tudi sodelavci Službe za varstvo pred ionzirajočimi sevanji IJS


V minulem tednu se je iz poskusnega reaktorja v Budimpešti preko Slovenije pomikal tajni transport okoli 150 kilogramov obogatenega urana, ki so ga preko Luke Koper transportirali v Rusijo - glej tudi.


Kako nevaren je tovrsten transport in sam material, udeležen v transportu?

Prevažalo se je obsevano jedrsko gorivo raziskovalnega reaktorja, ki je vsebovalo velik delež neizgorelega visoko obogatenega urana. Tak material se obravnava kot visoko radioaktiven odpadek. Kot takega ga je treba prevažati v posebnih transportnih vsebnikih, ki v celoti zadržijo sevanje in ostanejo nepoškodovani tudi v primeru najhujše nesreče. S stališča radiološke zaščite zato tak transport ni nevaren niti za osebje, ki ga izvaja, niti za okolico, in se šteje kot rutinsko opravilo. V tem primeru pa je bilo treba med prevozom tudi preprečiti krajo jedrskega materiala, saj je šlo za visoko obogaten uran. Zato je bil transport ustrezno zavarovan, eden od ukrepov za zavarovanje je bilo tudi to, da je bil izpeljan v najstrožji tajnosti.


Ali je bil IJS obveščen o transportu radioaktivnih snovi prek Slovenije?

Institut »Jožef Stefan« je bil o transportu obveščen in na željo organizatorja transporta zaprošen, da poskrbi za nadzor nad radiološko zaščito med transportom v Sloveniji. Sodelavci Službe za varstvo pred ionzirajočimi sevanji IJS so sodelovali pri pripravi radiološkega nadzora in ga skupaj z republiškimi inšpektorji za sevalno in jedrsko varnost tudi izvajali med samim transportom od madžarske meje do luke Koper. Sodelovanje pri prevozu je za IJS veliko strokovno priznanje. Navsezadnje je to tudi veliko priznanje in korist za Slovenijo, saj je uspešno sodelovala pri velikem mednarodnem projektu, s katerim se je zmanjšala potencialna nevarnost zlorabe jedrskih snovi v naši neposredni soseščini. Slovenija je bila zaprošena za sodelovanje tudi zato, ker je že leta 1999 s pomočjo ZDA preko luke Koper uspešno izvedla podoben odvoz jedrskega goriva iz reaktorja Instituta »Jožef Stefan« in s tem odpravila potencialno nevarnost kraje v teroristične namene.


Ali bi takšen tajen transport zaznali kateri o merilnikov sevanja oziroma ali je takšen transport neizsledljiv?

Omenjeni transport je bil tajen le v operativnem smislu, sicer pa so imeli državni organi in strokovnjaki vse informacije o njem in so zagotovili vso potrebno varnost. Navadni merilniki sevanja tega transporta ne bi zaznali, ker doza sevanja v bližini vsebnikov ni bila povečana. Zaznali pa bi ga posebni detekcijski sistemi, ki so v Sloveniji nameščeni na nekaterih mejnih prehodih z namenom, da se prepreči ilegalni promet z jedrskimi snovmi.


Vprašanja: Andraž Sodja, novinar Žurnal24
Odgovori: doc. dr. Matej Lipoglavšek, prof. dr. Matjaž Ravnik, IJS


Raziskave in tehnološki razvoj - raziskovalne institucije v Evropi?


V četrtek, 23. 10. 2008, ob 14.30 v Veliki predavalnici Instituta »Jožef Stefan« na Jamovi 39, direktor IJS, je prof. dr. Jadran Lenarčič, organiziral evropsko problemsko konferenco in okroglo mizo o raziskavah in tehnološkem razvoju v Evropi ter vlogi evropskih raziskovalnih inštitutov.

Po uvodnih nagovorih ministrice Mojce Kucler - Dolinar in prof. dr. Jadrana Lenarčiča sta svoje poglede predstavila Erkki Leppävuori, predsednik finskega inštituta VTT ter Dirk-Meints Polter, podpredsednik nemških Fraunhoferjevih inštitutov. Sledila je okrogla miza, ki jo je vodil sekretar združenja evropskih inštitutov Chris Hull, kjer je pri razpravi sodelovalo več kot 15 predsednikov pomembnih evropskih raziskovalnih ustanov.

Razpravo so nadgradili naslednji dan na sestanku izvršnega odbora združenja evropskih raziskovalnih inštitutov EARTO, ki se ga je udeležil tudi evropski komisar za znanost in raziskave dr. Janez Potočnik.

Več.


Nobelova nagrada iz fizike


Letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko so prejeli Nambu, Kobayashi in Maskawa. K eksperimentalni potrditvi teorije Kobayashi-Maskawa so pomembno prispevali slovenski fiziki z Instituta "Jožef Stefan" in univerz v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Sodelujejo tudi pri eksperimentu Belle v japonskem inštitutu KEK, kjer raziskuje tudi Makoto Kobayashi, in v prihodnjih letih načrtujejo še natančnejše meritve s področja asimetrij med delci in antidelci. Zdaj imajo fiziki na Institutu "Jožef Stefan" in vodja skupine prof. dr. Peter Križan še več motivacije, da sodelujejo v svetovnih kolaboracijah, katerih cilj je meritev kršitve CP (spletna stran skupine).

Kobayashi in Maskawa sta na podlagi eksperimentalnih dokazov o kršitvi simetrij v svetu osnovnih delcev leta 1973 napovedala, da je edina smiselna razlaga merskih rezultatov obstoj šestih vrst osnovnih delcev, imenovanih kvarki. V času, ko so poznali zgolj tri vrste kvarkov, ki sestavljajo težje protone in nevtrone, je bila to drzna hipoteza. In daljnosežna, saj ni napovedovala zgolj novih delcev. Ponudila je tudi razlago za dotlej nerazumljen pojav razlike med delci in njihovimi antidelci. Slednji so identični delcem, le da imajo nekatere lastnosti, kot je električni naboj, nasprotne. Asimetrija v očem nevidnem svetu osnovnih delcev je tesno povezana s celotnim vesoljem, v katerem živimo.

Več informacij.
Sporočilo za javnost.


11. mednarodna multikonferenca Informacijska družba 2008


Od 13. do 17. oktobra se bo na Institutu odvijala 11. mednarodna multikonferenca Informacijska družba 2008. Multikonferenco bo letos sestavljalo osem konferenc:

 • - Inteligentni sistemi

  - Slovenija pred demografskimi izzivi 21. stoletja

  - Vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi

  - BIOMA 2008 - Optimizacijske metode z vzori iz narave in njihova uporaba

  - Jezikovne tehnologije

  - Kognitivne znanosti

  - Izkopavanje znanja in podatkovna skladišča
  - Sodelovanje, programska oprema in storitve v informacijski družbi

Multikonferenca je ena večjih s področja informacijske dručbe v tem delu Evrope in bo že enajsto leto zapored. Domači in tuji raziskovalci bodo predstavili okrog 200 prispevkov s področij posamičnih konferenc. Vstop je prost. Vabljeni!


Mednarodni dan 2. razpisa programa VESOLJE (7. OP) v Pragi


Drugi razpis programa VESOLJE (Space) v okviru 7. okvirnega programa EU bo objavljen 3. septembra 2008. V okviru evropskega projekta COSMOS, ki povezuje mrežo nacionalnih kontaktnih oseb za področje vesoljskih raziskav, bo v dneh od 9. do 10. septembra 2008 v Pragi organiziran Mednarodni informacijski dan za 2. razpis omenjenega programa (International Information Day for the 2nd Call Space in the FP7).

Na dogodku bosta predstavljena vsebina 2. razpisa v okviru programa VESOLJE in pravni vidiki s posebnim poudarkom na načinu pisanja uspešnih predlogov projektov s stališča evalvacije. V drugem delu informacijskega dne bosta potekali dve vzporedni sekciji, in sicer o GMES (storitve, ESA GMES-projekti, GMES za Afriko, Sat Com in Sat Nav, itd.) in o osnovnih raziskavh – Space Foundations (predstavitve ESA, raziskave vesolja, vesoljske tehnologije ter povezovanje novih članic z evropsko vesoljsko sfero).

Na koncu sestanka je predvideno srečanje bodočih partnerjev (brokerage) z izmenjavo mnenj, pripravo idej za prihodnje projekte in z oblikovanjem projektnih konzorcijev.

Več informacij o informacijskem dnevu v Pragi na spletni strani in v programu dogodka.

Zainteresirane vabimo, da se dogodka dne 10. 9. 2008 v Pragi udeležijo.

Boris Pukl, pomočnik direktorja za splošne zadeve IJS


Koordinatorji za razvoj instrumentacije z jedrskih institutov v Ljubljani


Na rednem srečanju FREEDAC, ki je tokrat v organizaciji dveh odsekov - Odseka za fiziko nizkih in srednjih energij ter Odseka za komunikacijske sisteme potekalo na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani, so se zbrali koordinatorji za razvoj instrumentacije z jedrskih institutov GSI/FAIR, KVI Groningen, CEA/Saclay, GANIL, INFN, Univerze v Milanu, IKP Koeln, STFC Daresbury, IFJ PAN Krakow in Fakultete za matematiko in fiziko ter našega Instituta.

Sekcije so bile namenjene izmenjavi informacij s področij, ki so ključnega pomena za učinkovito delovanje in brezšivne selitve ključne evropske eksperimentalne opreme v fiziki srednih energij:

 • - predelektronika z visokim dinamičnim razponom (več 10^4)
  - arhitekture za dodeljevanje časovnih značk na pikosekundnem nivoju
  - optimalna obdelava sunkov in integracija v kontrolne sisteme
  - predstavitev relevantnih slovenskih visokotehnoloških podjetij (Instrumentation Technologies in Cosylab)

Srečanje je finančno podprla ARRS, na njem pa so uživali vsi udeleženci.


Konferenca Senzorji in aktuatorji


V veliki predavalnici Instituta bo v organizaciji tehnološkega centra SEMTO 4. in 5. junija 2008 od 9.00 do 15.30 ure potekala konferenca Senzorji in aktuatorji.


Cilj konference je celostno predstaviti raziskovalno-razvojno dejavnost na področju senzorjev in aktuatorjev: podati celosten pregled tehničnega področja in posredovati nove dosežke udeležencem. K oblikovanju konference in pripravi referatov so povabljeni najvidnejši strokovnjaki iz inštitutov, fakultet in industrije. Konferenci predseduje prof.dr. Marija Kosec z Odseka za elektronsko keramiko Instituta »Jožef Stefan«, udeležili pa se je bodo raziskovalci, razvijalci, tehnični direktorji, vodje raziskovalno-razvojnih projektov, vodje laboratorijev, tehnologi in drugi, ki se pri svojem raziskovalnem, razvojnem in drugem delu srečujejo s tematiko pretvorbe različnih fizikalnih ali kemijskih veličin v električne signale, obdelavo teh signalov in oblikovanjem odzivov ali pa vgradnjo senzorjev ali aktuatorjev v svoje proizvode šele načrtujejo.


Organizatorji konference si želijo oblikovati mesto za srečanje raziskovalcev z inštitutov ter univerz in razvijalcev iz industrije, da bi omogočili dialog: posredovati z ene strani najnovejše dosežke in možnosti uporabe, z druge strani pa potrebe po aplikacijah in potrebah v tehnološko naprednih izdelkih. Tako vzpostavljeno tvorno sodelovanje med naštetimi akterji je temelj za skupen razvoj znanosti in družbe.

Tretje tekmovanje IJS v znanju računalništva


Na Institutu "Jožef Stefan" je 29. marca 2008 potekalo tekmovanje v znanju računalništva, namenjeno vsem dijakinjam in dijakom, ki jih zanimajo programiranje in algoritmi in si želijo, da bi se lahko pomerili v reševanju nalog s tega področja. Na Odseku za tehnologije znanja Instituta "Jožef Stefan" se zavedajo, da je potrebno mlade spodbujati in jim omogočiti, da se preizkusijo ter med seboj pomerijo moči, zato tekmovanje tudi organizirajo.


Tekmovanje je imelo več različnih disciplin. V tekmovanju programov so tekmovalci pisali podprograme za krmiljenje igralcev priljubljene igre Štiri v vrsto, ki so se nato pomerili proti podprogramom drugih tekmovalcev. V off-line-nalogi "Kinematograf" je bila naloga tekmovalcev sestaviti celoletni spored kinematografa, pri tem pa upoštevati razne omejitve in kriterije (priljubljenost filmov, navade gledalcev itd.). Del tekmovanja je namenjen tudi izobraževalni dejavnosti, videoposnetkom. Tekmovalci so morali pripraviti izobraževalne videoposnetke s področja učnih vsebin na osnovnih ali srednjih šolah, s področja naravoslovnih, humanističnih, družboslovnih ali ekonomskih ved.

Na spletni strani so dostopne tudi stare naloge in rešitve.


O mnenju tekmovalcev o organizaciji, nalogah, nagradah, ... so organizatorji izvedli anketo. Podobno kot lani je približno 80 % tekmovalcev za tekmovanje izvedelo od mentorjev, drugi pa na spletni strani tekmovanja, ki jo urejajo na Odseku za tehnologije znanja, ali po e-poštni listi. Kar se tiče znanja programskih jezikov, anketa kaže, da sta daleč najbolj razširjena jezika med mladimi C in C++, v primerjavi z letom 2007 pa je izrazito več tekmovalcev, ki znajo C++, pa tudi javo, med tem ko sta PHP in python približno enako popularna kot lani. Veliki poraženec v primerjavi z lanskim letom pa je programski jezik pascal, ki je bil še lani med najširše znanimi jeziki (takoj za poleg C/C++), letos pa je obroben.


Tekmovanje ne bi bilo mogoče brez pokroviteljev, med njimi so največ prispevali tudi podjetja ADACTA, QUINTELLIGENCE, MARAND d.o.o., CDE nove tehnologije in SUN d.o.o.ter seveda Institut "Jožef Stefan".


Pomembna objava slovenskih raziskovalcev v reviji Nature


Fiziki s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Instituta "Jožef Stefan", Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru in Laboratorija za astrofiziko osnovnih delcev Univerze v Novi Gorici, ki sodelujejo v mednarodni skupini Belle, so 20. marca 2008 v najuglednejši naravoslovni reviji Nature s sodelavci objavili članek, ki razkriva razlike med snovjo in antisnovjo (Belle Collaboration, Nature, 452, 332-335 | doi:10.1038/nature06827).


V Velikem poku, v katerem je nastalo vesolje, je po predvidevanjih nastala enaka količina snovi (delcev) in anti-snovi (antidelcev). Današnje opazljivo vesolje pa je sestavljeno skoraj izključno iz snovi. Eden ključnih pogojev za tak razvoj vesolja je kršitev simetrije CP, s katero opišemo nekatere različne lastnosti delcev in njihovih antidelcev. Mednarodna skupina Belle na trkalniku KEKB v Tsukubi na Japonskem opravlja natančne meritve razlik v lastnostih delcev in antidelcev, imenovanih mezoni B. Rezultati meritev kažejo na morebitne nove izvore kršitve simetrije CP, ki niso zajeti v današnjem teoretičnem razumevanju sveta osnovnih delcev in so potrebni za zadovoljivo razlago razvoja vesolja in njegovih današnjih lastnosti.


Več informacij v sporočilu za javnost.


Evropska šola materialov na Institutu "Jožef Stefan"


Institut "Jožef Stefan" od leta 2006 vodi ''Evropsko šolo o znanosti materialov''. Že s prvo Evrošolo leta 2006 so bili postavljeni visoki standardi, saj je odlična zasedba predavateljev omogočila izvedbo kakovostnega znanstveno-pedagoškega programa in privabila študente iz 16 različnih, večinoma najrazvitejših držav. Letos bo v Ljubljani od 26. do 31. maja potekala že tretja Evrošola, tokrat z naslovom Complex Metallic Alloys: Surfaces and Coatings. Direktor šole, prof. dr. Janez Dolinšek z Odseka za fiziko trdne snovi, z veseljem ugotavlja, da pričakujejo študente iz več kot 20 držav in s treh kontinentov. Predavatelji prihajajo iz uglednih svetovnih institucij, poleg tega pa je od letos šola akreditirana tudi v evropskem sistemu doktorskih študijev in podeljuje 3 ECTS-kredite za udeležbo.

Komisija za znanost in raziskave Evropske unije je v okviru 6. okvirnega programa z namenom, da bi zmanjšala znanstveno-tehnološki zaostanek EU za Japonsko in ZDA, organizirala evropske mreže odličnosti. Med njimi je tudi mreža CMA (Complex Metallic Alloys), v katero so povezani najboljši znanstveni laboratoriji s področja raziskav materialov različnih raziskovalnih institutov in univerz držav članic EU. Z Instituta "Jožef Stefan" v mreži CMA sodelujejo odseki F5, F3 in K7. Namen povezovanja je pospešiti znanstveno-tehnološki razvoj, k čemur naj bi pripomogli tudi dve posebni enoti mreže, namenjeni razširjanju znanja v državah članicah EU. Ena teh je Evropska šola o znanosti materialov, njeno vodenje in organizacijo pa so v mreži CMA ob ustanovitvi ponudili prav Institutu "Jožef Stefan".


Ženske v nanoznanostih


Od 7. do 9. februarja 2008 je v Kranjski Gori potekala zimska šola, ki jo na Odseku za nanostrukturne materiale organizirajo v okviru evropskega projekta SSA “Strengthening the Role of Women Scientists in Nano-Science” – "Women In Nano". Čeprav, kot pravi naslov, gre pri projektu za krepitev vloge znanstvenic v nanoznanostih, je zimska šola namenjena vsem mladim raziskovalcem in raziskovalkam, ki delajo na področju nanoznanosti oz. z nanomateriali, ter tistim, ki jih zanimajo tudi družbeni vidiki, povezani z vključevanjem v znanost v Evropi glede na različnost položajev med spoloma. Vabimo vas, da obiščete spletne strani šole.


Fuzija v Sloveniji in IJS - Snemanje za RTV Slovenija

Dvanajstega oktobra je na Reaktorskem centru v Podgorici potekalo snemanje za oddajo Alpe Jadran Donava za RTV Slovenija. Novinarje je zanimala vloga slovenske znanosti in slovenskih raziskovalcev pri projektih, povezanih s fuzijo. Fuzija je energija prihodnosti, zato so raziskave na tem področju zelo pomembne. Nekaj utrinkov s snemanja, na katerem so sodelovali raziskovalci IJS: dr. Iztok Čadež, dr. Saša Novak, dr. Miran Čerček in drugi.


Nano konference na IJS - velik raziskovalni naboj

Slovenski znanstveniki so zelo dejavni na nanopodročju.

Samo v zadnjih dveh mesecih sta v Sloveniji potekali dve pomembni mednarodni konferenci, ki postavljata v ospredje najnovejša odkritja s področja nanotehnologije: »Osnove nanoelektronike« (Portorož, 2.-7. september 2007) in »SLONANO2007« (Institut "Jožef Stefan", 10.-12. oktober 2007).


Datum objave: 17. 10. 2007, kontakt: dr. Anton Ramšak, odsek: Teoretična fizika


Ugledna objava slovenskega znanstvenika v reviji NATURE

Dr. Tomaž Rejec s Fakultete za matematiko in fiziko in Instituta "Jožef Stefan" je v najuglednejši naravoslovni reviji Nature skupaj s soavtorjem objavil pomemben prispevek.


Odmevnost dela slovenskih raziskovalcev v svetu

Rezultati študije avstrijskega FWF o odmevnosti raziskovalnega dela po državah kažejo, da je Slovenija kar na štirih področjih med petimi najbolj odmevnimi v svetu, če se odmevnost normalizira z GDP.


Datum objave: 12. 10. 2007, objavil: prof. dr. Dragan Mihailović, odsek: F7


Festival slovenske znanosti

Od 18. do 20. 9. 2007 se je na različnih mestih v Ljubljani odvijal Festival slovenske znanosti, na katerem smo sodelovali tudi sodelavci Instituta "Jožef Stefan".

Na Jamovi cesti smo odprli vrata za oglede različnih laboratorijev in drugih dejavnosti, ki potekajo na Institutu. V dveh dneh festivala smo naše delo poskusili približati skoraj 300 obiskovalcem z različnih osnovnih šol in gimnazij.

V Cankarjevem domu pa je Institut "Jožef Stefan" pred nabito polnimi dvoranami vsak dan predstavljala in za znanost navduševala EKSPERIMENTALNICA.

Podrobnejše informacije o festivalu so na voljo tukaj in/ali na SZF.


Slovenski raziskovalci med svetovno elito na področju nanotehnologije!

Raziskovalcem Odseka za fiziko trdne snovi na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani je uspelo s premikanjem posameznih atomov bakra sestaviti znak IJS. Eksperiment je z uporabo vrstičnega tunelskega mikroskopa na površini kristala bakra, ohlajeni na zelo nizko temperaturo 10 stopinj kelvina nad absolutno ničlo, julija 2007 opravil Erik Zupanič, pri projektu pa sodelujejo še Rok Žitko, Albert Prodan in Igor Muševič. Mikroskop za manipulacijo atomov je bil zasnovan in izdelan na IJS in bo v prihodnje omogočal izvajanje zahtevnih poizkusov s posameznimi atomi in molekulami. S tem dosežkom se IJS pridružuje ozkemu krogu raziskovalnih ustanov po svetu, ki imajo tovrstno vrhunsko nanotehnološko znanje in tehnologijo.

Animacija, sestavljena iz mikroskopskih slik prikazuje zaporedne korake gradnje znaka IJS. Celotno vidno polje je velikosti (14,5 × 14,5) nm (nanometrov). Modro ozadje je ravna površina kristala bakra, živobarvni krogci so posamezni dodatni atomi bakra na tej površini, bele črte pa pomenijo premike posameznih atomov.
Kako se oblikuje logo IJS iz atomov bakra?
In še barvna animacija dogajanja
ter hitra animacija v sivih odtenkih.

Povezave: http://www.ijs.si/ijsw/F5

Slike:
logo IJS iz atomov bakra - slika
3D logo IJS iz atomov bakra - v rdeči
3D logo IJS iz atomov bakra - v modri


Datum objave: 3. 9. 2007, objavil: prof. dr. Igor Muševič, odsek: F5


75-letnica akademika profesorja Gabrijela Kernela - V petek, 14. septembra 2007, v Veliki predavalnici IJS organizira Odsek za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev IJS enodnevni simpozij v čast 75-letnice akademika profesorja Gabrijela Kernela. V okviru simpozija bodo tuji gostje in sodelavci profesorja Kernela predstavili njegovo delo in današnje stanje na področju fizike osnovnih delcev. Ker je profesor Kernel pri nas osnoval prvo raziskovalno skupino za eksperimentalno fiziko osnovnih delcev, bo simpozij hkrati prikaz dela in dosežkov Slovenije na tem področju znanosti.

Program simpozija je dosegljiv na spletni strani http://www-f9.ijs.si/elko75/


Datum objave: 12. 9. 2007, objavila: prof. dr. Marko Mikuž, prof.dr. Peter Križan, odsek: F9


IRC Slovenija - čestitke iz Bruslja (dosežki obdobja "marec 2006 – marec 2007")

Mednarodna mreža Inovacijskih relejnih centrov (IRC) spodbuja inovativnost in konkurenčnost s povezovanjem znanja, tehnologij in ljudi. Za svoje izjemno delovanje v letu dni (od marca 2006 do aprila 2007) je IRC Slovenija (http://www.irc-slovenija.ijs.si/) prejel izrecno pohvalo evropske nadzornice projekta IRC Slovenija, Alice Wu. Po njenih besedah so sodelavci IRC Slovenija v treh letih dela pri projektu opravili in presegli zastavljene cilje vseh štirih let trajanja projekta. Pohvale je evropska vodja projekta nadgradila z željami, da bi uspešno delo v IRC Slovenija nadaljevali tudi v prihodnjem, zadnjem letu delovanja IRC Slovenija v sedanji sestavi.

V obdobju 1. 4. 2006-31. 3. 2007 so sodelavci IRC Slovenija kontaktirali z več kot tisoč podjetij, jih obiskali 131 in v 56 podjetjih izvedli tehnološko presojo.

Soorganizirali so tri tehnološke misije. Junija 2006 v Gradcu na temo ekologije s poudarkom na biomasi, bioplinu ter čistih tehnologijah, decembra 2006 v Spodnji Idriji in Godoviču na temo Klimatizacija, gretje in hlajenje ter konec marca 2007 v madžarskem Lentiju na temo lesnih konstrukcij in predelave lesa. Skupno se je teh treh misijah udeležilo 59 predstavnikov slovenskih in tujih organizacij.

Preko mreže IRC so v tujini promovirali 111 slovenskih tehnoloških ponudb in povpraševanj in zanje prejeli 256 odzivov iz tujine. V Sloveniji so promovirali več kot 2 500 tujih ponudb in povpraševanj. Nanje se je odzvalo 261 slovenskih interesentov. Rezultat 32 pogajanj med zainteresiranimi stranmi je bilo 13 sklenjenih pogodb o sodelovanju med slovenskimi podjetji/organizacijami na eni strani in tujimi podjetji ali raziskovalci na drugi. Štiri sklenjene pogodbe so bile s področja medicine, tri s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, štiri s področja varovanja okolja in dve iz kmetijsko-živilskega sektorja. Pri petih je šlo za prenos tehnologije v Slovenijo, pri osmih pa iz Slovenije.

Da bi bralce informirali o novih tehnologijah, dogodkih mreže IRC, aktualnih razpisih in podobno, so sodelavci Pisarne za prenos tehnologije pripravili šest številk Obvestil IRC in izdali brošuro Razvojne priložnosti, ki je bila razdeljena med 700 slovenskih podjetij in predstavlja 71 aplikativnih raziskovalnih rezultatov Instituta »Jožef Stefan«.

Soorganizirali so tudi šest seminarjev in informativnih dni na temo ITER (International Experimental Fusion Reactor), razvoj novih izdelkov, pomen zaščite intelektualne lastnine ter priložnosti Sedmega okvirnega programa.

Povezave: tehnologije


Slike:
Sodelavci IRC Slovenija


Datum objave: 22. 8. 2007, objavila: dr. Špela Stres, odsek: U9, e-pošta: Spela.Stres@ijs.si


Kognitivni roboti in Institut "Jožef Stefan"

Kaj natančno je robot? Enotna definicija ne obstaja, lastnosti, ki jih mora imeti vsak robot, pa segajo od čutil, ki lahko vključujejo vid (senzor svetlobe), sluh, tip (senzor pritiska), voh in okus (kemijski senzorji) do inteligence (robot potrebuje neke vrste razum, ki ga podpirajo programska orodja, na podlagi katerih se robot odloča o svojih dejanjih), robot se mora tudi premikati (deloma - na primer samo roke ali v celoti) in imeti svoj lastni vir napajanja (baterije, sončne celice, ...). Robot je torej zapleten sistem, ki vsebuje aktuatorje (pogon), senzorje, kontrolni sistem, komunikacijski sistem, napajanje in programsko opremo, ki morajo vsi skupaj sodelovati z namenom, da robot samostojno opravi določeno nalogo. Oblikovanje, gradnja, programiranje in preizkušanje robotov so tehnološki izziv, v katerem se prepletajo fizika, mehansko in elektriško inženirstvo, matematika in računalništvo, psihologija, v nekaterih primerih tudi biologija in kemija. Delo v robotiki tako pomeni aktivno sodelovanje na vseh teh področjih, še posebej v želji, da bi robote usposobili za delovanje v naravnih okoljih. Toda razvoj in konstrukcija sistemov, ki so sposobni samostojno pridobivati in razvijati nova znanja, je izjemno zahtevna naloga. Zakaj? Dr. Aleš Ude, raziskovalec Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko Instituta »Jožef Stefan«, pojasnjuje: „Današnji roboti opravljajo večinoma monotone naloge in se ne znajo prilagajati nepričakovanim situacijam. Roboti s kognitivnimi sposobnostmi bodo lahko zapusitili tradicionalna industrijska okolja in delovali skupaj z ljudmi v naravnih razmerah.« Da bi takšne robote dejansko razvili, so evropski znanstveniki združili moči v okviru integriranega projekta PACO-PLUS (Perception, Action and Cognition through Learning of Object-Action Complexes), pri katerem je Institut »Jožef Stefan« začel sodelovati februarja letos. Dr. Aleš Ude kot nosilec projekta na Institutu »Jožef Stefan« o sodelovanju znanstvenikov pri tem projektu je povedal: „Ker projekt obsega zelo široko področje, je za uresničitev njegovih ciljev potrebno združiti moči različnih raziskovalnih sfer. Z namenom, da bi razvoj kognitivnih sistemov pospešili, je bil sestavljen projektni konzorcij, ki združuje raziskovalce s področij robotike, računalniškega vida, lingvistike, teoretične nevroznanosti in kognitivne psihologije. Poleg Instituta »Jožef Stefan« v konzorciju sodeluje še sedem evropskih in ena japonska raziskovalna skupina.“ Cilj projekta je torej razviti kognitivne robote, ki bi lahko spremljali, razpoznavati (lat. cognoscere) dogajanje okrog sebe in se na podlagi tega tudi odločali ter delovali. To pomeni, da bi se bili sposobni učiti in sami pridobivati nova znanja, potem pa jih tudi deliti z ljudmi in z drugimi umetnimi sistemi. Roboti – samostojni pomočniki v vsakodnevnem življenju ne bi bili več znanstvena fantastika, ampak realnost.

Povezave: Odsek E1

Slike:
Robot.
Avtor.

Datum objave: 22. 3. 2006, objavila: dr. Špela Stres, odsek: U9, E-pošta: Spela.Stres@ijs.si