Arhiv

IJS - Upravni odbor IJS je na svoji seji 2. februarja dal soglasje k imenovanju prof. dr. Stanka Strmčnika za vodjo (odseka E2) z mandatom štirih let.


Velenje - Delegacija Instituta je obiskala Gorenje (vsebina pogovorov).


IJS - 17. januarja je IJS obiskal nemški državni sekretar prof. dr. Frieder Meyer-Krahmer.


IJS - V teku so obnovitvena dela v restavraciji Instituta. Nova rastavracija bo večja ter bo primerna za organizacijo sprejemov ipd. mednarodnih konferenc, ki jih organiziramo na IJS.


NE PREZRITE - IJS na 1. programu TV Slovenija - V torkih, 30. 1., 6. 2., 13. 2. in 20. 2.ob 16.10 so na sporedu mladinske znanstveno-fantastične oddaje Afna friki, v kateri glavna igralca Michele in Bizantin raziskujeta Institut "Jožef Stefan". Ponovitve so ob sredah dopoldne in čez vikend.


V sredo, 31. 1., je v okviru kolokvijev na IJS predaval dr. Denis Pompon, CNRS (kolokviji na IJS).


Šentjernej - V tovarni Hyb v Šentjerneju je 29. januarja potekala okrogla miza "Skupaj v razvoju", ki je bila posvečena predvsem dosedanjemu 35-letnemu plodnemu sodelovanju med IJS in podjetjem Hyb.


IJS - Institut je v letu 2006 posloval izredno uspešno. Najbolj se je povečal obseg evropskih projektov v 5. in 6. okvirnem programu. Občutno je bil povečan obseg prihodkov glede na leto 2005 in presežen plan za leto 2006. V kratkem bodo objavljeni podrobnejši podatki.


IJS - 18. januarja se je konstituiral nov Znanstveni svet Instituta.


IJS - Mag. Bogdan Pucelj, vodja Službe za varstvo pred ionizirajočim sevanjem, je v Veliki predavalnici IJS predaval o poloniju 210; kaj sploh je polonij 210, kakšno je pridobivanje in uporaba ter kronologija dogodkov ob zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka.


IJS - Dr. Maja Remškar je predavala o tveganju pri proizvodnji in uporabi nanodelcev. Nanomateriali imajo močno povečano kemijsko aktivnost, ki je osnova optimističnim napovedim nanotehnologije. Po drugi strani pa so prav zato lahko tudi veliko tveganje za zdravje in okolje. Prve objave toksičnosti posameznih nanodelcev zahtevajo pozornost strokovne in splošne javnosti, saj so mnogi nanodelci že na trgu, regulativa varnosti na tem področju pa kasni po vsem svetu. Na predavanju so bile predstavljene specifične lastnosti nanodelcev, rezultati raziskav, nenamensko proizvedeni delci, detekcijske metode, priporočila za oblikovanje zakonodaje in nasveti za osebno varnost pri proizvodnji in uporabi nanodelcev (kolokviji na IJS).


IJS - Vodenje kolokvijev na IJS prevzel doc. dr. Denis Arčon iz odseka F5 (kolokviji na IJS).


Potem ko je prof. dr. Boris Žemva, nekdanji dolgoletni vodja odseka K1, prejel nagrado Ameriškega kemijskega društva za kreativno delo na področju kemije fluora, je revija »Journal of Fluorine Chemistry« oktobrsko številko posvetila slovenskemu znanstveniku.


IJS - Na IJS je potekala brezplačna šola Naučimo se podjetništva od najboljših. IJS, časnik Finance in Tovarna podjemov želijo spodbuditi vse, ki imajo inovativne podjetniške ideje, da jih z dodatnim znanjem še nadgradijo. Šola je namenjena tistim, ki želijo z lastnim podjetjem uresničiti poslovno idejo.


IJS - IJS (odsek E9), podjetje Amebis in MMC RTV Slovenija so program "Govorec 2" podarili slepim in slabovidnim.