TestNovice

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

24
25

Arhiv novic

Celuloza iz odpadnega rastlinskega materiala predstavlja trajnostni vir ogljika za rast mikroorganizmov in pretvorbo v uporabne kemikalije, pri čemer je nabor tovrstnih organizmov relativno omejen in biotehnološko neizkoriščen. Mlečnokislinske bakterije so varni in industrijsko pomembni mikroorganizmi, ki proizvajajo vrsto uporabnih metabolitov, vendar same po sebi ne morejo rasti na celulozi kot primarnem viru ogljika. Raziskovalci z Odseka za biotehnologijo Instituta "Jožef Stefan" so zato v okviru projekta Era.NET Cell4Chem v tesnem sodelovanju s partnerji z inštituta CNRS in Univerze Aix-Marseille iz Francije uspešno razvili gensko spremenjene seve bakterije Lactococcus cremoris. Ta dosežek predstavlja pomemben korak k razvoju konsolidiranega bioprocesa na osnovi mlečnokislinskih bakterij, ki bi lahko v prihodnje omogočil neposredno pretvorbo rastlinskih odpadkov v uporabne kemikalije na okolju prijazen način. Pri raziskavi, objavljeni v reviji Bioresource Technology, sta sodelovala Petra Štravs in prof. dr. Aleš Berlec.

Arhiv novic

Raziskovalci Abdur Rehman Anwar, dr. Maruša Mur in doc. dr. Matjaž Humar z Odseka za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« so s sodelavci iz Aristotle University of Thessaloniki v Grčiji razvili mikrolaserje, v celoti sestavljene iz užitnih snovi. Pokazali so, da jih je mogoče uporabiti kot črtne kode za označevanje živil ali kot senzorje/ indikatorje parametrov, ključnih za kakovost in varnost hrane. Z osvetlitvijo živila, ki vsebuje užitne mikrolaserje, z laserskim pulzom, in z meritvijo spektra izsevane svetlobe, je mogoče ne-invazivno izmeriti pH ali koncentracijo sladkorja v živilu, ugotoviti, ali je bil izdelek izpostavljen previsoki temperaturi, ali pa prebrati zakodirano informacijo o izvoru ali datumu pridelave. Užitne mikrolaserje je mogoče vstaviti v samo živilo in tako v sam izdelek zakodirati željeno informacijo, kar zmanjšuje možnost zlorab. Raziskava o užitnih mikrolaserjih, ki bi lahko prinesla velik napredek pri sledljivosti in varnosti hrane, je bila objavljena v reviji Advanced Optical Materials. Članek je požel veliko zanimanja, o njem so poročali Science, Phys.org, Gizmodo in drugi.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23

24
25