Renesansa

Domov

Informacijsko in novinarsko središče
Obvestila iz direktorjeve pisarne
Stiki z javnostjo

Medici.jpg


NovaRenesansa.jpg

NOVA RENESANSA

Renesansa (»ponovno rojstvo«) je bilo pomembno kulturno gibanje, ki je v povojih sodobne evropske zgodovine postavilo temelje znanstveni revoluciji in preobrazilo umetnost. Označuje prehod med koncem srednjega veka in začetkom novega veka. Renesansa se je začela v 14. stoletju v Firencah, od koder pa se je razširila v Francijo, ko je francoski kralj Franc I. zavojeval Italijo in so se v Francijo preselili Leonardo Da Vinci, Andrea del Sarto in drugi velikani.

Dobe razcveta morajo omogočiti ugodne družbenopolitične razmere. K takim razmeram je v Italiji veliko pripomogla družina Mediči. Medičejci so v Firence vabili velike umetnike, ki so iz mesta ustvarili svetovno prestolnico umetnosti 15. stoletja; ustvarili so mesto, ki še danes velja za iluzijo idealnega mesta za vse umetniške zanesenjake. Leto 1534 velja za konec zlate medičejske dobe v Firencah in v Rimu, konča pa se tudi veličastno obdobje visoke renesanse.

Grb družine Mediči ima šest rdečih kroglic na zlati površini, kar naj bi simboliziralo zareze (luknje) v ščitu. Logotip Instituta "Jožef Stefan" predstavlja sedem luknjic v računalniškem traku. Sestavljeni grb NOVA RENESANSA nakazuje na novo "ponovno rojstvo" - novo renesanso, ki jo vsekakor potrebuje sodobna družba, usmerjena v brezglavo produkcijo in pehanje za koristmi. Nova renesansa povezuje znanost, umetnost in kulturni preporod, sedem institutskih kroglic pa nakazuje poslanstvo, vlogo in odgovornost Instituta pri tem. Gre za simboličen prikaz, da delovanje Instituta ne more biti zgolj znotraj laboratorijev, temveč mora poseči v širše družbeno dogajanje in mora prispevati k ustvarjanju in širjenju iskrene intelektualne misli, ustvarjalne svobode in kulture v širšem pomenu. J. Lenarčič

Institut "Jožef Stefan", Jamova 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si