Organizacija obiskov / marec / kako poteka2010

DAN ODPRTIH VRAT 2010, 27. 3. 2010


Dan odprtih vrat četrtič postane teden odprtih vrat


Že četrtič smo v sklopu dejavnosti pisarne za Komunikacijo in prenos tehnologije (KTT) organizirali dan odprtih vrat po sistemu obiskov, ki smo ga uvedli jeseni leta 2007. Zaradi velikega zanimanja smo letos dan odprtih vrat raztegnili v teden odprtih vrat, ki je potekal koordinirano na Jamovi in Reaktorskem centru Brinje od 22. 3. in se končal v soboto, 27. 3. 2010. Laboratorije na Jamovi si je med tednom ogledalo 415 (napovedanih), v soboto, na dan odprtih vrat, pa okrog 440 ljudi, Reaktor pa več kot 250 ljudi.

Obiskovalce smo povabili, da se ob polni uri med 9. in 14. uro zberejo pred glavno stavbo na Jamovi ter si izberejo enourni ogled laboratorijev Instituta. Na voljo je bilo devet različnih predstavitvenih ogledov v okviru treh programov – 1. program: Snov, robotika; 2. program: Bio-kemo-fiz ter 3. program: Znanje, sistemi, materiali in okolje. Od 10:30 do 13:30 je bil organiziran avtobusni prevoz, ki je obiskovalce z Jamove prepeljal na na enoto v Podgorici. Na Reaktorju so si obiskovalci lahko ogledali laboratorije v predstavitvah štirih programov: 1. program: Okolje:Hg laboratorij – geokemija – pospeševalnik; 2. program: Jedrska tehnologija – reaktor TRIGA; 3. program: Okolje: radiološki del – vroča celica in 4. program: Jedrski odpadki (ARAO).

Med tednom so nas obiskale predvsem šole, v soboto pa veliko naključnih obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali več laboratorijev. Obiskali so nas tudi predstavniki treh podjetij, ki smo se jim z veseljem še posebej posvetili. V popoldanskem delu sobotnih ogledov si je IJS ogledalo tudi nekaj večjih organiziranih skupin, ki so imele v programu tudi obisk tovarne Magneti, d. o. o. - prav tako povezovanje znanosti, industrije in šolstva se nam zdi v KTT (Pisarna za komunikacijo in prenos tehnologije) še posebej pomembno.

Vse kaže, da tudi tisti, ki so na Institutu zaposleni že dlje časa, laboratorijev in dela drugih odsekov ne poznajo najbolje. V načrtu imamo zato pripravo Internih dnevov odprtih vrat, kjer bomo zaposlenim IJS ponudili oglede posameznih odsekov.

Z veseljem vas obveščamo tudi, da bo v četrtek, 13. 5. 2010, na Reaktorju organiziran piknik za vse odsečne koordinatorje obiskov ter njihove pomočnike. Vabljeni tudi vsi prijatelji odprtih vrat!

Vsem koordinatorjem se želiva najlepše zahvaliti za trud, za izjemno dobro voljo, ki so jo izkazovali ves dan, ter za vso pripravljenost za sodelovanje. Dan je minil brez zapletov in v prijetnem razpoloženju!

dr. Špela Stres in Marjana Zidarič (Komunikacija in prenos tehnologije, KTT@CT3)


Urnik obiskov za Dan odprtih vrat. Urnik za IJS koordinatorje.

Navodila koordinatorjem.

Informacije o izvedeni promociji.

Avtobusna povezava: Jamova-Reaktor ob 10h, 11h, 12h,13h, 14h
Avtobusna povezava: Reaktor-Jamova ob 10h30, 11h30, 12h30, 13h30, 14h30ENOTA NA JAMOVI CESTI 39

Obiskovalce vabimo, da se ob polni uri (9h, 10h, 11h, 12h, 13h, 14h) zberejo pri vratarju na glavnem vhodu IJS (Jamova 39) ter si ogledajo enega od programov ogledov laboratorijev Instituta po lastni izbiri, v trajanju 1 h.

Na voljo so trije različni programi - 1. program: ''Snov, robotika'', 2. program: ''Bio-kemo-fiz'' ter 3. program ''Znanje, sistemi, materiali in okolje''.

VSI KOORDINATORJI (ne samo tisti, ki že imajo napovedan obisk) NAJ BODO PRIPRAVLJENI VSAKO URO (prvi koordinatorji trojk predstavitev 1-2-3, 4-5-6, 7-8-9 naj čakajo pri tablah z oznakami programa na parkirišču)!

Vsako polno uro se začenjajo naslednji ogledi:

 • PROGRAM 1.1: 1. program predstavitve 1., 2., 3. - SNOV, MATERIALI
  PROGRAM 1.2: 1. program predstavitve 4., 5., 6. - SNOV, MIKROSKOPIJA
  PROGRAM 1.3: 1. program predstavitve 7., 8., 9. - SNOV, ROBOTIKA

  PROGRAM 2.1: 2. program predstavitve 1., 2., 3. - BIO-KEMO-FIZ
  PROGRAM 2.2: 2. program predstavitve 4., 5., 6. - BIO-KEMO-FIZ
  PROGRAM 2.3: 2. program predstavitve 7., 8., 9. - BIO-KEMO-FIZ

  PROGRAM 3.1: 3. program predstavitve 1., 2., 3. - ZNANJE, SISTEMI, MATERIALI
  PROGRAM 3.2: 3. program predstavitve 4., 5., 6. - ZNANJE, SISTEMI, MATERIALI
  PROGRAM 3.3: 3. program predstavitve 7., 8., 9. - ZNANJE, SISTEMI, MATERIALI, OKOLJE

Koordinatorji obiska na Jamovi.


ENOTA V PODGORICI - REAKTORSKI CENTER

Obiskovalci, ki bodo na Reaktorski center prišli z lastnim prevozom, naj parkirajo na parkirišču levo od vratarnice. Tam jih bodo ob 9h30, 10h30, 11h30, 12h30 in 13h30 pričakovali koordinatorji ogledov na Reaktorju - mogoč bo ogled štirih programov.

1. program ogleda - okolje: Hg laboratorij - geokemija - pospeševalnik

2. program ogleda - jedrska tehnologija - reaktor TRIGA

3. program ogleda - okolje: radiološki del - vroča celica

 • - vroča celica

4. program ogleda - jedrski odpadki (ARAO)

 • - skladišče odpadkov ARAO
  - odgovorna oseba: poslana uradna prošnja na ARAO, načelno strinjanje pridobljeno

Koordinatorji obiska na Reaktorju.