Odprta platforma za klinično prehrano

Odprta platforma za klinično prehrano
Skupina: Odsek za računalniške sisteme

Odprta platforma za klinično prehrano (OPKP) je spletna aplikacija za prehransko obravnavo in načrtovanje prehrane bolnikov in zdravih prebivalcev. OPKP smo zasnovali na Odseku za računalniške sisteme Instituta “Jožef Stefan” v sodelovanju s podjetjem Sonce.net, Pediatrično kliniko UKC Ljubljana in Onkološkim inštitutom. Zasnovana je tako, da omogoča nadgradnjo s spletnimi in mobilnimi orodji ter široko uporabnost na raziskovalnem in aplikativnem področju. Na nacionalnem nivoju smo omogočili uporabo OPKP za

Na mednarodnem nivoju je evropsko neprofitno združenje EuroFIR AISBL (http://www.eurofir.net/) privzel OPKP kot orodje za načrtovanje prehrane in ga ponudil izbranim članom sodelujoče evropske tematske mreže DIETS (http://www.thematicnetworkdietetics.eu/) v preizkušanje. Za potrebe Evropske agencije za varnost hrane (http://www.efsa.europa.eu/) smo OPKP nadgradili s sistemom za klasifikacijo živil FoodEx2 in preko spletnih storitev posredovali ustrezno klasificirane podatke o sestavi živil.

OPKP smo nadgradili tudi s priročno žepno tehtnico, ki omogoča brezžično komunikacijo z mobilno aplikacijo in je namenjena diabetikom za enostavno štetje ogljikovih hidratov, kot tudi drugim bolnikom za nadziranje drugih parametrov (npr. natrija pri visokem tlaku).