Ime strani: Obvestila-arhiv

Arhiv obvestil

2011-06-16 (2)

Po 17 urah je ponovno začela normalno delovati e-pošta na strežniku mailbox.ijs.si - sedaj na zelo provizorični rešitvi; tako lahko napovemo naslednji, to pot načrtovani in temu primerno krajši izpad v času manjše obremenitve - noč iz sobote na nedeljo (18.-19.6), v katerem bomo dopolnili sedanjo postavitev za normalno obratovanje v času, ko poteka nakup nove opreme.

2011-06-16

Danes, v zgodnjih jutranjih urah, je po dolgem hiranju tragično preminula Edina, mailbox.ijs.si - zato je postala e-pošta nedostopna. Žalujoči v CMI iz delujočih ostankov drugih računalnikov sestavljamo nadomestni strežnik, kar bo hitro opravljeno. Ampak restavracija vse e-pošte bo trajala najmanj nadaljnjih nekaj ur. Uporabnike prosimo za strpnost in potrpljenje.

2009-06-05

Več uporabnikov je v zadnjih dneh prejelo e-poštna sporočila z vsebino v polomljeni slovenščini, ki trdijo, da izvirajo iz IJS (a v resnici ne, kar se vidi iz glave sporočila), in želijo od prejemnikov izmamiti osebne podatke z namenom kraje identitete (phishing). K sreči je šlo za zelo prozoren poskus goljufije, a so sporočila hkrati opozorilo uporabnikom e-pošte in spleta za v prihodnje, ko se utegne izboljšati kakovost socialnega inženirstva in spretnost goljufov.

Več o tem na Elektronska pošta
-> Dobil sem sumljivo sporočilo od znanega pošiljatelja, ki pa ga on (najbrž) ni poslal?

in v članku o ribarjenju na Wikipedia in na http://www.arnes.si/si-cert/ .

Protismetne filtre smo dopolnili. Zaleglo bo, dokler si prevaranti ne bodo izmisli česa novega.

2008-10-30

Programsko opremo spletnega vmesnika za dostop do pošte (webmail) bomo nadomestili z novo v ponedeljek, 3. novembra v dopoldanskem času.

Novi vmesnik je po izgledu in podrobnostih uporabe drugačen od dosedanjega in ponuja več možnosti. Po potrebi lahko prilagodite nekatere nastavitve svojim željam. Večjih težav s prehodom ni pričakovati, lahko nas pa pokličete, če se kaj zaplete.

Spletni strežnik dostopa do poštnih predalov enako kot neposredni IMAP bralniki pošte z osebnih računalnikov. Neposredni dostop do poštnih predalov je še vedno udobnejši in priporočljiv, tako z IJS, kot tudi od doma. Spletni vmesnik predstavlja predvsem dodatno možnost dostopa v primerih, ko neposreden dostop ni možen ali primeren, npr iz kiberkavarn, s konferenc ali iz tujih računalnikov.

2008-10-29

Predpraznični večeri so primeren čas za večje posege v komunikacijsko opremo IJS, zategadelj bo jutri (30.10.2008) po 19-ti uri nekaj krajših izpadov povezljivosti IJS v svet. Delovanje v notranjih omrežjih IJS ne bo moteno.

2008-04-17

Zaradi resne okvare poštnega strežnika IJS je prišlo do večje zamude pri dostavi e-pošte. Odprava napake je zahtevala zamenjavo celotne strojne opreme, zato je prepis potebnega programja in podatkov trajal več ur. Nobena pošta zaradi tega ni bila izgubljena – napaka je bila odpravljena precej predno bi potekel rok, po katerem prične nadredni strežnik e-pošto zavračati.

Drugi mrežni sevisi zaradi napake na poštnem strežniku niso bili okrnjeni.

Morebitne uporabniške težave obžalujemo, a žal akutne okvare strojne opreme poštnega strežnika nismo mogli predvideti.

2008-04-07

Glej tudi: Elektronska pošta
-> Zakaj dobivam obvestila o nedostavi za sporočila, ki jih nisem poslal?

2007-11-05

Več uporabnikov IJS je v zadnjem času dobilo e-pošto s približno takšno vsebino:


From: THE IJS. SI WEBMAIL TEAM [mailto:support@ijs.si]
Sent: Saturday, November 03, 2007 12:49 AM
To: undisclosed-recipients:
Subject: Confirm Your Email Address!
Importance: High


Confirm Your Email Address!

Dear ijs.si Subscriber,

To complete and verify your ijs.si
account, you must reply to this email
immediately and enter your password here
(*********)

Failure to do this will immediately render your
email address deactivated from our database.

You can also confirm your email address by
logging into your ijs.si account at
https://nabiralnik.ijs.si/src/login.php


Thank you for using IJS. SI!
THE IJS. SI WEBMAIL TEAM

NA TAKŠNO POŠTO NIKOLI NE ODGOVARJAJTE IN PREDVSEM NE “KLIKNITE” NA CITIRAN NASLOV – tipično je namreč v tekstu e-pošte videti kot ustrezna, a dejansko se za znanim naslovom skriva povezava na stran enakega videza, ki je namenjena lovljenju gesel (“phishing” - glej npr. Wikipedia članek). Gre namreč za poskus pridobivanja uporabniških imen in gesel za vdor v omrežje IJS.

Gornji poskus je dokaj naiven (povezava kaže na pravi naslov, očitna ideja je "izmenjava" gesel po pošti) – najbrž je vsakomur na IJS očitno, da v CMI svojim uporabnikom ne pišemo v angleščini, niti se ne “zahvaljujemo” za uporabo v osladni maniri komercialnih ponudnikov. Ampak poskusi “phishinga” lahko postanejo tudi bolj pronicljivi. Zato naj ne bo odveč opozorilo: iz CMI od uporabnikov po e-pošti NIKOLI ne zahtevamo gesel (ki si jih vsak generira sam), ali “rekonfirmacije” dostopa do kateregakoli servisa na IJS – niti za takšno početje ni nobene potrebe. Če torej “IJS. SI WEBMAIL TEAM” ali druga “avtoriteta” od vas po e-pošti zahteva geslo, gre zanesljivo za lažno predstavljanje.