Informacijsko in novinarsko središče2 / Levo / clanekDomel

Domel nadaljuje z razvojem vodikove tehnologije (copyright revija IRT)


V Domelu so predstavili projekt za razvoj okolju prijaznega vira energije. Gre za pet milijonov evrov vredno ustanovitev centra za razvoj vodikove tehnologije in gorivnih celic, za katerega pričakujejo tudi evropska sredstva.

Domel, ki je sicer osredotočen na izdelavo elektromotorjev za sesalnike znanih blagovnih znamk, se namreč že eno leto ukvarja tudi s tehnologijo gorivnih celic. Deluje kot dobavitelj puhal za gorivne celice in sodeluje pri projektih za razvoj sistemov. Vodilo Domela pri novem projektu je izgradnja osnovnih kompetenc, povečanje izkoristka, prilagoditev na uporabo novejših gorivnih celic in širjenje uporabe teh sodobnih energijskih virov tudi v Sloveniji. Uporaba gorivnih celic, ki iz vodika in zraka proizvajajo energijo, je sicer izjemno široka, zaenkrat pa najbolj razširjena za napajanje prenosnih računalnikov in manjših aparatov.

Domel pa se osredotoča na večje aparate, ki z vgrajenimi puhali za gorivne celice ne onesnažujejo okolja in ne povzročajo hrupa. Možna je tudi uporaba v avtobusih, ki vozijo po mestnih jedrih, kjer je potrebno zmanjšati onesnaženje. Podjetje skupaj s slovenskimi razvojnimi inštituti in z ostalimi podjetji, ki se ukvarjajo z raziskovanjem gorivnih celic ter skrbijo za dobavo drugih komponent, ustanavlja razvojni center za vodikove tehnologije, ki naj bi v dveh letih prerasel v inštitut. S tem centrom bi prispevali k uporabi alternativnih virov energije, zato naj bi del sredstev zanj dobili tudi od države in EU.