Informacijsko in novinarsko središče / Srednje

Ljubljana - 14. maja je Institut »Jožef Stefan« na slovesnosti v Cankarjevem domu prejel certifikat Družini prijazno podjetje. Skupno 33 organizacijam, ki so se v projekt vključila v tem letu, je osnovne certifikate podelila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman, slavnostna govornika pa sta bila tudi varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek - Travnik ter direktor, glavni in odgovorni urednik časnika Finance Peter Frankl. Organizacije, tako tudi Institut »Jožef Stefan«, so se s tem zavezale, da bodo v prihodnjih treh letih v svoje delovanje implementirale vsaj tri ukrepe s področja usklajevanja poslovnega in zasebnega življenja.


Lipica - 15. marca je potekal strateški dan Instituta, ki so se ga udeležili člani Znanstvenega sveta Instituta ter vodje enot. Glavne teme so bile: 1. Nov koncept sodelovanja z gospodarstvom - Center za nove tehnologije, 2. Institut in univerzitetno izobraževanje, 3. Sodelovanje z ARRS in MVZT - ali je politika teh dveh inštitucij naklonjena razvoju Instituta, 4. Vključevanje mladih v dejavnosti Instituta.


Ljubljana - 19. marca se pričenjajo 15. dnevi Jožefa Stefana - sporočiloSTA.pdf .


Idrija, Ljubljana - 9. marca je IJS obiskalo vodstvo in 45 razvojnih inženirjev družbe Kolektor iz Idrije. Sporočilo medijem


Ljubljana - 27. februarja sta se direktor Instituta, prof. dr. Jadran Lenarčič, in vodja Reaktorskega infrastrukturnega centra, prof. dr. Matjaž Ravnik, srečala z ministrom dr. Janezom Podobnikom. Razgovor je tekel o delovanju jedrskega reaktorja Triga in vročih celicah na reaktorskem centru v Podgorici.


IJS - 7. februarja je Institut obiskal slovaški veleposlanik v RS dr. Roman Poldan. Pogovor z direktorjem IJS je tekel o sodelovanju s slovaškimi raziskovalnimi ustanovami. Slovaški veleposlanik se je posebej zanimal za možnost vključevanja slovaških študentov v program mladih raziskovalcev na IJS. V maju smo v Galeriji IJS odprli razstavo fotografij Miloša Dudaša "Srednjeevropska lesna sakralna arhitektura".


IJS - Institut se je 6. februarja predstavil več kot stotim dijakom tretjih in četrtih letnikov gimnazij Vič, Bežigrad in Poljane. Po uvodnem nagovoru direktorja IJS je področja informacijskih tehnologij predstavil Mitja Luštrek, področja fizike dr. Primož Ziherl, področja kemije, biokemije in okoljskih znanosti dr. Igor Štern, področja reaktorstva pa Janez Gale.


IJS na VALU 202 - Ob akciji z dne 1. februarja 2007, ko naj bi vsa gospodinjstva med 19.55 in 20. uro ugasila luči in s tem opozorila na pomen varčevanja z energijo, je v Valovski izvidnici v petek, 2. februarja, nastopil mag. Tomaž Fatur, vodja Centra za energetsko učinkovitost. V pogovoru z novinarjem Damjanom Zorcem je poudaril, da so na dan omenjene akcije ugotovili 10 odstotkov manjšo porabo energije, kar gre gotovo pripisati tudi odzivu ljudi. Sicer pa Slovenija v primerjavi z drugimi državami glede porabe energije ni prav nič varčna in je povsem primerljiva z Združenimi državami Amerike, ki jo vsi predstavljamo kot potrošno državo. Dejstvo je, da raba energije v zadnjem času preveč narašča, zato je že zdaj nujno ukrepati.