Ime strani: ARRSProjekti / 2023 / Ultrafini delci v urbanem okolju

Ultrafini delci v urbanem okolju

Nazaj na seznam za leto 2023


Oznaka in naziv projekta

V1-2373 Ultrafini delci v urbanem okolju
V1-2373 Ultrafine particles in urban environment

Logotipi ARIS in drugih sofinancerjev

© Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

Sofinancerji: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Projektna skupina

Vodja projekta: dr. Gregor Filipič

Sodelujoče raziskovalne organizacije: Povezava na SICRIS

Sestava projektne skupine: Povezava na SICRIS

Vsebinski opis projekta

Projekt „Ultrafini delci v urbanem okolju” si prizadeva pridobiti in zagotoviti podrobne podatke, ki bodo podprli pričakovano zakonodajo o rednem spremljanju ultrafinih delcev (UFD). Vpliv UFD na zdravje in okolje je vse bolj prepoznaven, saj so velikokrat prav ti vzrok za bolezni dihal. Zaradi njihove majhnosti lahko iz pljuč prodrejo v kri in razširijo svoj vpliv po celem telesu.

Namen tega projekta je izmeriti številčne koncentracije UFD in določiti njihove vire v mestu Ljubljana s vzpostavitvijo pilotne mreže za spremljanje UFD. Podatki bodo pridobljeni z enoletno meritvijo oz. spremljanjem številčnih koncentracij UFD po velikostnih porazdelitvah na velikostnem območju med 10 in 750 nm na treh lokacijah. Med glavnimi dejavniki, ki jih bomo upoštevali pri poglobljeni analizi, bodo vplivi prometa, kurilne sezone, meteorološki vplivi in dnevna nihanja.

Študija bo prinesla pomemben vpogled v stopnjo onesnaženosti zraka z UFD in bo omogočila razvoj strukturiranega predloga za redno spremljanje UFD ter podala izhodišča za prihodnja raziskovalna prizadevanja. Rezultati bodo ključni pri oblikovanju prihodnjih smernic za izboljšanje kakovosti zraka in posledično izboljšanje zdravstvenega stanja najbolj občutljivih populacij, kot so otroci, starejši in pljučni bolniki v urbanem okolju.

Osnovni podatki sofinanciranja so dostopni na spletni strani SICRIS.

Faze projekta in opis njihove realizacije

1. Faza

2. Faza

3. Faza

Bibliografske reference


Nazaj na seznam za leto 2023