Ime strani: ARRSProjekti / 2021 / Detekcija napak in vodika v kristalni rešetki s pomočjo ionskih metod v načinu kanaliziranja za fuzijo

Detekcija napak in vodika v kristalni rešetki s pomočjo ionskih metod v načinu kanaliziranja za fuzijo

Nazaj na seznam za leto 2021


Oznaka in naziv projekta

J2-3038 Detekcija napak in vodika v kristalni rešetki s pomočjo ionskih metod v načinu kanaliziranja za fuzijo
J2-3038 Detection of defects and hydrogen by ion beam analysis in channelling mode for fusion

Logotipi ARRS in drugih sofinancerjev

© Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

Projektna skupina

Vodja projekta: Sabina Markelj

Sodelujoče raziskovalne organizacije: Povezava na SICRIS

Sestava projektne skupine: Povezava na SICRIS

Vsebinski opis projekta

Vsebinski opis projekta

Cilj 1: Razlikovati strukture napak v spektrih kanaliziranje-RBS: ločiti majhne od velikih napak. V projektu bomo uporabili različne metode za ustvarjanje poškodb (nizko- / visokoenergijski ioni, lahki / težki ioni) in s tem ustvarili vzorce, ki vsebujejo pretežno eno vrsto napake. To bo omogočilo ustvarjanje baze podatkov o RBS spektrih s kanaliziranjem. Določene vrste napak, pridobljene s C-RBS, bodo preverjene s standardnimi tehnikami za karakterizacijo materiala, kot sta PAS in TEM. Proučevali bomo tudi, kako se med pregrevanjem razvijajo napake, kar bo dalo pomembne informacije za razlago desorpcijskih spektrov devterija. Znanje bomo nadalje uporabili za ugotavljanje napak v vzorcih, ki so močno poškodovani in vsebujejo različne napake, značilne za poškodbe s težkimi visokoenergijskimi ioni.

Cilj 2: Izvesti NRA v kanalizacijskem načinu na kvantitativni ravni, kar bi omogočilo določanje absolutnih količin devterija v posameznih napakah. V primeru pionirskih študij [Picraux 1974] so bile njihove meritve opravljene kvalitativno. Z uporabo iste jedrske reakcije D (3He, p)α, vendar z uporabo debelega detektorja se protoni iz jedrske reakcije popolnoma ustavijo, kar nam omogoča analizo energije protonov z absolutno določitev količine D in globinskega profila D do globine nekaj μm [Mayer 2009, Schmid 2012]. Ta metoda se bo uporabila v načinu kanaliziranja delcev za določanje količine D znotraj napak s končnim ciljem, da C-NRA določi tudi položaj D v napakah. Za izpostavitev vzorcev bomo uporabili izvor nizkoenergijskih atomov D ali izvor za D ione, pri čemer bomo le zasedli obstoječe poškodbe z D, ne da bi povzročili dodatnih poškodb v W mreži [Markelj 2016, 2019]. To ima velike prednosti v primerjavi z [Myers 1989], kjer so bili vzorci izpostavljeni z visokoenergijskimi D ioni v območju keV, s čimer so ustvarili vrzeli in napetosti v kristalni mreži v globini implantacije. To je povzročilo nove poškodbe v kristalni rešetki, kar izkrivlja kanalizacijski signal iz RBS in NRA. Če povzamemo, v nasprotju z implantacijo z visokoenergijskimi ioni ali izpostavitvi plazmi z visokimi tokovi delcev mi lahko ločimo študij transporta D od nastanka poškodb. Posamezne vrste poškodb bodo povezane tudi s kinetiko odstranjevanja vodika s preučevanjem kinetike zadrževanja in desorpcije D s pomočjo NRA in TDS. Pridobljene informacije bodo povezane z ab-initio izračuni [npr. Fernandez 2015] ujemanja vodika v posamezne poškodbe, kar bo okrepilo teorijo in znanje o interakciji vodika s poškodbami.

Delovni paketi (WP):

WP1 - In-Situ analiza s pospešenimi ioni v načinu kanaliziranja (INSIBA-C) WP1 vključuje razvoj metode kanaliziranja delcev v obstoječo postajo za analizo s pospešenimi ioni INSIBA (na novo imenovani INSIBA-C) na 2MV pospeševalniku Tandetron na IJS za analizo HI in strukturnih poškodb.

Naloga 1.1 Vgradnja goniometra v eksperimentalno postajo INSIBA.

Naloga 1.2 Detekcijski sistem za metode s pospešenimi delci.

WP 2 Proizvodnja vzorcev in karakterizacija napak

Naloga 2.1 Izdelava vzorcev s prevladujočimi poškodbami ene vrste v materialu.

Naloga 2.2 Karakterizacija napak.

Naloga 2.3 In-situ C-RBS in pregrevanje vzorca

WP 3 Študije zadrževanja devterija s C-NRA

Naloga 3.1 Karakterizacija napak s študijami zadrževanja D in modeliranjem MRE.

Naloga 3.2 Razvoj metode C-NRA.

WP 4 - Upravljanje, razširjanje, komunikacija in izkoriščanje.

Naloga 4.1 Upravljanje.

Naloga 4.2 Razširjanje, komuniciranje in izkoriščanje.

Osnovni podatki sofinanciranja so dostopni na spletni strani SICRIS.

Faze projekta in opis njihove realizacije

1. Faza

2. Faza

3. Faza

Bibliografske reference


Nazaj na seznam za leto 2021