[[V001/IJS/Arhiv|{{attachment:Rubrike/T998.jpg|Arhiv novic|width="350px"}}|&do=get]] Raziskovalci Abdur Rehman Anwar, dr. Maruša Mur in doc. dr. Matjaž Humar z Odseka za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« so s sodelavci iz Aristotle University of Thessaloniki v Grčiji razvili mikrolaserje, v celoti sestavljene iz užitnih snovi. Pokazali so, da jih je mogoče uporabiti kot črtne kode za označevanje živil ali kot senzorje/ indikatorje parametrov, ključnih za kakovost in varnost hrane. Z osvetlitvijo živila, ki vsebuje užitne mikrolaserje, z laserskim pulzom, in z meritvijo spektra izsevane svetlobe, je mogoče ne-invazivno izmeriti pH ali koncentracijo sladkorja v živilu, ugotoviti, ali je bil izdelek izpostavljen previsoki temperaturi, ali pa prebrati zakodirano informacijo o izvoru ali datumu pridelave. Užitne mikrolaserje je mogoče vstaviti v samo živilo in tako v sam izdelek zakodirati željeno informacijo, kar zmanjšuje možnost zlorab. Raziskava o užitnih mikrolaserjih, ki bi lahko prinesla velik napredek pri sledljivosti in varnosti hrane, je bila objavljena v reviji [[https://advanced.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adom.202500497|Advanced Optical Materials]]. Članek je požel veliko zanimanja, o njem so poročali [[https://www.science.org/content/article/these-tiny-lasers-are-completely-edible|Science]], [[https://phys.org/news/2025-07-edible-microlasers-food-safe-materials.html|Phys.org]], [[https://gizmodo.com/edible-microlasers-could-revolutionize-food-tracking-and-safety-2000624018|Gizmodo]] in drugi.