Raziskovalci Abdur Rehman Anwar, dr. Maruša Mur in doc. dr. Matjaž Humar z Odseka za fiziko trdne snovi Instituta »Jožef Stefan« so s sodelavci iz Aristotle University of Thessaloniki v Grčiji razvili mikrolaserje, v celoti sestavljene iz užitnih snovi. Pokazali so, da jih je mogoče uporabiti kot črtne kode za označevanje živil ali kot senzorje/ indikatorje parametrov, ključnih za kakovost in varnost hrane. Z osvetlitvijo živila, ki vsebuje užitne mikrolaserje, z laserskim pulzom, in z meritvijo spektra izsevane svetlobe, je mogoče ne-invazivno izmeriti pH ali koncentracijo sladkorja v živilu, ugotoviti, ali je bil izdelek izpostavljen previsoki temperaturi, ali pa prebrati zakodirano informacijo o izvoru ali datumu pridelave. Užitne mikrolaserje je mogoče vstaviti v samo živilo in tako v sam izdelek zakodirati željeno informacijo, kar zmanjšuje možnost zlorab. Raziskava o užitnih mikrolaserjih, ki bi lahko prinesla velik napredek pri sledljivosti in varnosti hrane, je bila objavljena v reviji Advanced Optical Materials. Članek je požel veliko zanimanja, o njem so poročali Science, Phys.org, Gizmodo in drugi.